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 Hong Kong Society for the Protection of Children Incorporation 
(Amendment) Bill 2006 (Private Member’s Bill introduced by Hon. Bernard Chan, JP) 
seeks to introduce certain technical amendments to the Hong Kong Society for the 
Protection of Children Incorporation Ordinance (Cap. 1058) including, amongst other 
things, an objects clause to enable the Society to engage alone or in partnership with 
the community in Hong Kong or elsewhere, services which promote the care, 
education and social development of children and their families.  The Legal Service 
Division’s report on the Bill was considered at the House Committee on 23 June 2006.  
It was agreed that no decision would be made as the Legal Service Division was 
looking at the technical aspects of the Bill and clarifications on the Bill were being 
sought from the solicitors responsible for the drafting of the Bill. 
 
2. The solicitors responsible for the Bill has provided information on 
certain technical issues of the Bill and the Legal Service Division has completed the 
examination of them.  (Correspondence between the Legal Service Division and the 
solicitors responsible for the Bill are annexed for members’ reference.)  Members 
may wish to note that the Hong Kong Society for the Protection of Children will take 
on board our suggestion to amend its constitution to ensure that it will be consistent 
with the Ordinance. 
 
3. The drafting of the Bill presents no difficulty and subject to members’ 
view, the Bill is ready for resumption of Second Reading debate. 
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10 July 2006

 
Dear Sirs, 
 

Hong Kong Society for the Protection of 
Children Incorporation (Amendment) Bill 2006 

 
 Thank you for your letter dated 4 July 2006.  I trust that your client is 
fully aware of our concerns as contained in our previous correspondence and 
appropriate advice has been tendered by your good selves. 
 
 It is noted that the Hong Kong Society for the Protection of Children 
will take on board our suggestion to amend its constitution to ensure that it will be 
consistent with Cap. 1058.  You may also wish to draw your client’s attention to 
section 20(2)(a) of the Interpretation and General Clauses Ordinance (Cap. 1), under 
which the Bill will commence once it is passed and published in the Gazette and any 
amendments to its constitution should therefore be made with that time frame in mind. 
 
 I will make a further report on the Bill to the House Committee and 
subject to any view of the House Committee, you may arrange for the resumption of 
second reading of the Bill.  Please feel free to contact me if I can be of any 
assistance. 
 
 
 Yours faithfully, 
 
 
 
 
 Kitty Cheng 
 Assistant Legal Adviser 
 
 
c.c. Hon Bernard CHAN, JP 
 Legal Adviser 
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29 June 2006

 
 
Dear Sirs, 
 

Hong Kong Society for the Protection of 
Children Incorporation (Amendment) Bill 2006 

 
 Thank you for your letter dated 22 June 2006 and I would be grateful if 
you could consider the following - 
 
(A) Clause 3 (objects clause) of the Bill 
 
 As you may be aware, there is in fact no express provision in the 
existing Hong Kong Society for the Protection of Children Incorporation Ordinance 
(Cap. 1058) which sets out the objects or aims of the Society save that section 7 of the 
Ordinance provides that the constitution of the Society which was in force 
immediately prior to the commencement of the Ordinance shall continue to be the 
constitution of the Society but the same may be amended or varied at any time in 
accordance with the provisions of the constitution subject nevertheless to the 
provisions of that Ordinance relating to any matter expressly dealt with therein. 
 
 It is also noted that the constitution of the Society contains only an 
“objects clause” (clause 2) but no express “powers clause”.   
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 It is apparent that the provisions of the proposed section 3A of the Bill 
(objects clause) and clause 2 of the constitution (objects clause) are broadly in line 
with each other but they are not exactly the same, for example, 
 

Proposed section 3A(2) of the Bill: 
 

“The objects include, but are not limited to, the following –  
 
(a) to provide and operate day nurseries, day 

crèches …”. 
 
Clause 2(b) of the constitution: 

 
“The aims and objects of the Society shall be to provide 
services promote care, education and social development of 
children in partnership with the community which shall 
include the following – 

 
(i) To establish day nurseries, day crèches…”. 

 
 One might possibly argue that given the drafting of section 7 of the 
Ordinance as such, although the life of the constitution of the Society (hence the 
objects as set out therein) is acknowledged and continued by the Ordinance, the 
constitution is not expressly incorporated into the Ordinance.  Moreover, the 
introduction of a new objects clause by the Bill might possibly give rise to the 
questions of, (a), whether the objects as stated in the Bill should be read independent 
of or in conjunction with those in the constitution, (b) in case of inconsistency 
between the two versions, which one should prevail, and (c) in such a case, how they 
are to be reconciled. 
 
 I wonder if you would consider taking this opportunity (by means of 
putting in Committee Stage Amendments to the Bill) to expressly incorporate by 
reference the constitution of the Society in the Ordinance and/or tidy up the provisions 
of the constitution so that they will be technically consistent with the Bill and the 
Ordinance.  
 
(B) Clause 3 of the Bill – Proposed section 3A(2) 
 
 As I understand from your letter and the Chinese rendition of the Bill, 
the phrase “to provide or engage (services or activities) alone or in partnership with 
the community (與社群合作)” is intended to mean to provide or engage (services or 
activities) alone or jointly (or in co-operation) with the community.  Do you think 
the word “jointly” or “in co-operation” should be adopted in the English text instead 
of “in partnership” so as to more accurately convey the legislative intention and to 
avoid the implication of partnership arrangement in the business law text. 
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(C) Clause 4 of the Bill (Powers of the Society) 
 
 Please explain the meaning of “depositary instruments” in the proposed 
section 4(aa) and do you consider it necessary to define this term and the “bank” in 
that provision? 
 
 
 Please feel free to contact me if I can be of any assistance.  I look 
forward to your reply in bilingual form (English and Chinese) at your earliest 
convenience. 
 
 
 Yours faithfully, 
 
 
 
 
 
 Kitty Cheng 
 Assistant Legal Adviser 
 
 
c.c. Hon Bernard CHAN, JP 
 LA 
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16 June 2006

 
 
Dear Sirs, 
 

Hong Kong Society for the Protection of 
Children Incorporation (Amendment) Bill 2006 

 
 I am looking at the legal and drafting aspects of the aforesaid Bill 
presented by Hon. Bernard Chan with a view to advising the House Committee of the 
Legislative Council.  I would be grateful if you could provide the following 
information- 
 

(a) It seems that the existing Hong Kong Society for the Protection of 
Children Incorporation Ordinance (Cap. 1058) does not expressly 
provide for the objects of the Society although section 4(g) of the 
Ordinance (Powers of the Society) enables the Society to “do such other 
acts and things as are incidental or conducive to the aims and objects of 
the Society”.  Could you provide more background information about 
the reasons for introducing a new section 3A in the Bill to expressly 
provide for the objects of the Society? 

 
(b) Section 7 of the Ordinance provides that the constitution of the Society 

in force immediately prior to the commencement of the Ordinance (i.e. 
in 1969) shall continue to be the constitution of the Society and it may 
be amended or varied from time to time.  I wonder if you could provide 
a copy of the said Constitution for our reference. 

 
(c) The proposed section 3A (clause 3) seeks to provide that “[t]he aims and 

objects of the Society are to provide or engage, alone or in partnership 
with the community, in Hong Kong or elsewhere, services or activities 
which promote the care, education and social development of children 



-  2  - 

and their families.”  Please explain the meaning of “community” and if 
possible, illustrate with examples. 

 
(d) As you may be aware, the powers of a corporation created by statute are 

limited and extend no further than what is necessarily and properly 
required for carrying into effect the purposes of its incorporation as 
stated in its objects.  Clause 3 of the Bill seeks to extend the objects of 
the Society to cover its activities, either on its own or in partnership with 
the community in Hong Kong or elsewhere.  Please identify the 
provisions in the Bill or the Ordinance which give power to the Society 
to participate in partnership or other legal arrangements through which 
to carry out its objects. 

 
 I look forward to your reply in bilingual form (English and Chinese) at 
your earliest convenience. 
 
 
 Yours faithfully, 
 
 
 
 
 
 Kitty Cheng 
 Assistant Legal Adviser 
 
 
 
 
c.c. LA 


