
 

 

 
13th September 2006    
 

Policy Officer 

DG Energy and Transport, 

Directorate D, Unit D3 

Rue de Mot 24  

Brussels 

B-1040 

 

RE: WTO Notification G/TBT/N/HLG/26 – Proposed Mandatory Energy Efficiency Labelling 

Scheme in Hong Kong, China 

 

Dear Mr. Toth, 

 

Thank you for your email dated 5th September 2006. We welcome the opportunity to comment 

on the WTO Notification G/TBT/N/HLG/26 – Proposed Mandatory Energy Efficiency Labelling 

Scheme in Hong Kong, China. 

 

The ELC greets the Energy Efficiency Labelling Scheme, proposed by Hong Kong, China to 

increase the awareness and supply of energy efficient technologies, especially as far as 

‘Energy Savers’ are concerned.  ‘Energy Savers’ placed on the European market achieve an 

Energy Label category A or B.  We commend the proposal by Hong Kong China, to proliferate 

these ratings into more detailed categories.  We understand the notification refers to two lamp 

types, the: 

� Compact fluorescent lamp integrated with built in control gear (CFLi); and 

� Compact fluorescent lamp without built in control gear (CFLni). 

 

To ensure our response addresses the documents attached in your email, we provide a 

technical response (referring to the Code of Practice on Compact Fluorescent Lamps); followed 

by a request for further guidance. 

 

Testing and Performance Criteria 

 

- Design – Section 6.2 on Energy Efficiency Grading, refers to a lumen maintenance 

parameter of ‘2,000 hours shall not be less than 78%’1.  The referenced parameter in the 

International IEC 60969 Standard for lumen maintenance, states compliance with 

published data, such as a rate of 80% - 85%.  We would suggest that this design 

parameter is aligned with the referenced standard. 

- Lifetimes – Section 6.2 on the Energy Efficiency Grading, refers - ‘average lamp life shall 

not be less than 6,000 hours’1, and does not delineate between the CFLi and CFLni lamp 

types.  We propose that the lifetime for a CFLi lamp is aligned with this criterion; however, 

we would like to request the criteria to state 10,000 hours for CFLni for ECG operation, 

and 8,000 hours for conventional control gear.  We propose these lifetimes could satisfy 

the Grading criteria 1 through 4; and lamps with lower lifetimes, to be placed in Grade 5. 

- Luminous Efficacy - We believe the minimum allowable luminous efficacy (lumen/W), 

listed in Table 1 and Table 2, is more stringent than current industry standards.  We 

propose that our comments (listed in the Appendix to this letter) are included, in the Code 

of Practice. 

                                                 
1
 Code of Practice on Compact Fluorescent Lamps under the Mandatory Energy Efficiency Labelling Scheme 

– Annex C of WTO Notification Document (Draft) 

CB(1) 1750/06-07(09)



  

 

 

 

Guidance 

 

We seek further clarification and guidance on the following issues listed below. 

 

- Non-standardised lamps – This Notification indicates allowance of CFLi and CFLni lamps 

to be placed on the market in Hong Kong China, which conform to the international 

standards in the Code of Practice on Compact Fluorescent Lamps.  We seek clarification for 

lamps that are not referred to in any standards, such as the integral or high wattage 2D 

lamp.  Will this notification restrict the sale or placing on the market of these lamp types in 

Hong Kong China? 

- Technical parameters – We are keen to know what light colour is used to measure 

lumens (performance differs per colour temperature, this being 2700K)?  What power 

factor is used for this analysis? 

- Testing – With regard to the number of lamp types to be tested and the high costs for 3rd 

party verification incurred, we request use of manufacturer’s self declaration. 

- Labelling – The lamp market in Hong Kong China is relatively small compared to other 

markets, in which ELC member companies currently conduct their business.  We seek 

approval to place the Energy Efficiency Label, as a self-adhesive sticker on the lamp 

packaging. 

 

Currently, 40 countries use different labeling schemes, to rate the energy-efficiency of a 

product.  We request to be notified, if this Notification or similar Notifications, is extended into 

future markets. 

 

I trust the information we have provided is clear. Please do not hesitate to contact me, should 

you have any further queries. 

 

Yours sincerely, 

 

 
 

Gerald Strickland 

Secretary General 

 

 

 

Copy to: A. Brisaer (DG TREN), M. Kestner (DG TREN), I. Gronroos-Saikkala (DG TREN) and 

S. Mittelham (CELMA) 



  

 

 

Appendix – Proposed Amendments 

 

WTO Notification G/TBT/N/HLG/26 – Proposed Mandatory Energy Efficiency 

Labelling Scheme in Hong Kong, China 

 

Code of Practice on Compact Fluorescent lamps 

 

- 2.1 (b) We believe there should be no limits. 

- Page 3 – The reference ballast should simply refer to relevant standards.  The paper 

needs not state further points. 

� An extra point is needed to discuss the ECG Ballast/CCG Ballast. 

- 4.1 (a) Acknowledgement is required that there are normal stick type lamps; decorative 

candle and GLS shaped lamps. 

- 4.1 (b) Acknowledgement is required that these lamps come with and without Amalgam, 

which affects testing procedures.  Some decorative lamps are now also appearing on the 

market. 

- 5.3.3 

� The ballast used shall comply with the requirements of IEC 921 or EN60921.  It 

shall be rated as specified on the relevant lamp data sheet. 

- 5.4.2 The supply voltage shall be equal to the rated voltage of the reference ballast. 

During periods of stabilisation, the supply voltage shall be stable within +0,5% - this 

tolerance being reduced to +0,2% during measurement.  

- 5.4.3 (b) Test lamps will be tested as described in the relevant lamp standard. 

- 5.6 Reference should be for IEC 60901 and IEC 60969. 

- 5.7 For all types of CFLi’s….IEC 60969. For all CFLni’s without integrated control gear refer 

to IEC 60901. 

- 6.2 

� We believe the lumen levels and the watt steps are wrongly placed and propose 

the following. 

Built in Control Gear Stick with 2700K(non Decorative – for decorative types lower levels 

must be accepted,) 

 

Minimum Allowable Luminous Efficacy (Lumen/W) 

Grade 1 Grade 2 Grade 3 Grade 4 Grade 5 

Rated Lamp 

Wattage 

Note (2a) Note (2b) 

≤ 12W 49,5 44,55    

13W-24W 55 49,5    

≥ 25W 60,5 54,45    

 

Without Built in Control Gear Stick with 2700K (non Decorative – for decorative types 

lower levels must be accepted) 

 

Minimum Allowable Luminous Efficacy (Lumen/W) 

Grade 1 Grade 2 Grade 3 Grade 4 Grade 5 

Rated Lamp 

Wattage 

Note (2a) Note (2b) 

≤ 10W ≥55 55,0>X≥50,0 50,0>X≥45,0 <45,0  

11W-50W ≥71,5 71,5>X≥65,0 65,0>X≥58,5 <58,5  

≥ 51W ≥82,5 82,5>X≥75,0 75,0>X≥67,5 <67,5  

 

- 7.1 We propose this should read 100% +5%, instead of 115%. 
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Responses of the Electrical and Mechanical Services Department (EMSD), Government of the Hong Kong Special Administrative 
Region, Hong Kong, China to Comments from the European Communities  
Relating to Notification G/TBT/N/HKG/26 - Proposed Mandatory Energy Efficiency Labelling Scheme in Hong Kong, China and the 
draft Codes of Practice for Room Air Conditioners, Refrigerating Appliances and Compact Fluorescent Lamps 
 

Comments from the European Communities Responses of the Electrical and Mechanical Services Department 
(EMSD) 

 
1. Non-standardised lamps  

 
The European Communities notes that the above-mentioned 
notification indicates that CFLi and CFLni lamps which 
conform to the international standards in the draft Code of 
Practice on Compact Fluorescent Lamps (Annex C of the 
notified text) are permitted to be placed on the market in Hong 
Kong China,. The European Communities would like to know if 
lamps that are not referred to in any standards, such as the 
integral or high wattage 2D lamps would be restricted from sale 
or placing on the market in Hong Kong China. 

 

The proposed mandatory energy efficiency labelling scheme (EELS) 
will not impose any minimum energy performance requirements on 
the products covered by the scheme.  The compact fluorescent 
lamps, which fall under the scope of regulated product in the 
mandatory EELS, are required to be tested, assigned an energy 
efficiency grade and affixed with an energy label in accordance with 
the requirements (sections 5 to 9) as laid down in the draft Code of 
Practice on Compact Fluorescent Lamps before they can be supplied 
in the Hong Kong market.  Other lamps, which do not fall under the 
scope of regulated product in the mandatory EELS, can be supplied on 
the market without the energy label.  In the cases of lamps, if any, 
that are not referred to in the international testing standards stipulated 
in the draft Code of Practice (i.e. IEC 60969, IEC 60901, CIE84), 
EMSD will also consider accepting other equivalent international 
testing standards.  The manufacturers may provide more details of 
the applicable testing standards for EMSD’s consideration in such 
cases. 
 

2. Technical parameters  
 
The European Communities would like to know what light 
colour is used in Hong Kong to measure lumens (performance 
differs per colour temperature, this being 2700K) and what 

CFLs with different colour temperatures have to be tested individually 
for measurement of lumen because the performance will be different 
for different colour temperatures.  It is not required to measure the 
power factor of the lamp under the proposed mandatory EELS and the 
power factor is not considered for determination of energy efficiency 
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Comments from the European Communities Responses of the Electrical and Mechanical Services Department 
(EMSD) 

 
power factor is used for this analysis. 

 
grade. 

3. Climate classes of refrigerators 
 

The European Communities notes that in the draft Code of 
Practice on Refrigerating Appliances (Annex B of the notified 
text), the footnote under Section 4.2, table 3, states that “All 
appliances are designed to operate under 'ST' climatic class”. 
The European Communities would like to be informed about the 
implications of this requirement for the sale of refrigerators and 
freezers in other climate classes ‘normal’ or ‘subnormal’. It is to 
be clarified whether they can be registered under this scheme 
and if not, if they can be sold. 

 

As stipulated in the draft Code of Practice on Refrigerating 
Appliances, the test of refrigerating appliances shall be carried out in 
accordance with ISO5155, ISO7371, ISO8187 and ISO8561 
standards.  The refrigerating appliances covered under the mandatory 
EELS (no matter which climate class they are designed for) shall be 
tested under the required ambient condition for class “ST” appliance 
as laid down in the ISO standards and meet the performance 
requirements (section 7) as specified in the draft Code of Practice.  
Our proposed scheme will not prohibit the supply of refrigerators 
designed to operate under climate classes other than "ST". 
 

As far as the testing - third party laboratory involvement is concerned, 
the proposed Hong Kong Regulation requires the use of third party 
laboratories which may be accredited by the Hong Kong Accreditation 
Service. The requirement of mandatory third party involvement would 
significantly increase costs and complicate the administrative 
procedures to enter the Hong Kong market. This approach differs 
significantly from the Chinese Energy Labelling Law, which also 
permits the use of internal laboratories of manufacturers. The Chinese 
law encourages the acquisition of an accreditation of the internal 
laboratory by national accreditation, but does not require third party 
involvement. The Hong Kong approach which follows neither the 
European nor the Chinese approach of not requiring third party 
certification could therefore contravene the provisions of Article 5.1.2 
of the TBT Agreement which provides that conformity assessment 
procedures should not be prepared, adopted or applied with a view to 

In our proposed mandatory EELS, the test reports submitted by the 
importers or local manufacturers can be issued by a laboratory which 
is accredited either under the Hong Kong Laboratory Accreditation 
Scheme operated by the Hong Kong Accreditation Service (HKAS) or 
under a scheme in other economies which have entered into a mutual 
recognition agreement with the HKAS.  We understand that there are 
a number of such schemes being operated in Europe, such as the 
United Kingdom Accreditation Service (UKAS), Dutch Accreditation 
Council (RvA), Danish Accreditation (DANAK) etc. 
 
In fact, in our proposed scheme, it is not a mandate to have a 
third-party laboratory involvement in our proposed mandatory EELS.  
Test reports issued by an internal laboratory of a manufacturer can be 
accepted as long as the laboratory is accredited under the 
above-mentioned schemes. 
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Comments from the European Communities Responses of the Electrical and Mechanical Services Department 
(EMSD) 

 
or with the effect of creating unnecessary obstacles to international 
trade. In the EC’s view, use of manufacturer’s self declaration should 
be sufficient. 
 

 
We understand that Energy Efficiency Labelling schemes in Canada 
and South Korea also impose requirements on the certification 
organization. 

Concerning labelling, the European Communities would like to 
suggest that the placement of the Energy Efficiency Label, as a 
self-adhesive sticker on the lamp packaging should be sufficient in 
order to comply with the provisions of Article 2.2 of the TBT 
Agreement. 
 

Options for attaching the energy labels on the packaging of compact 
fluorescent lamps are provided in the draft Code of Practice on 
Compact Fluorescent Lamps.  The applicant can choose either 
printing or affixing the energy labels on the packaging according to 
his/her preference.  As such, affixing the energy label as a 
self-adhesive sticker on the lamp packaging is also acceptable. 
 

 


