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Your Ref: CB2/85/11/06

23 October 2007
Hon Mr. James TO Kun-sun

Chairman of the Subcommittee on

Building Management (Third Party

Risks Insurance) Regulation By Fax No:2509-9055 & By Hand
Legislative Council Building

8 Jackson Road, Central, Hong Kong
Dear Mr. To,

Building Management (Third Party Risks Insurance) Regulation

In response to your letter of 15 October 2007 regarding the captioned regulation, we
are pleased to offer the following comments for your kind consideration:-

1. To protect the best interests of property owners, third parties and the industry, we
support in principle the proposed third party risk insurance to cover any
liabilities for the common parts of the building.

2. Notwithstanding that the cardinal purpose of this Regulation is to apply to all
buildings in the territory, regardless of whether an owners’ corporation (OC) has
been formed or not, we perceive that it will be difficult for the captioned
Regulation to apply to those buildings without being incorporated or the
appointment of a professional manager. In our views, a more sophisticated and
prudent mechanism should be established by the Government to manage those
buildings that fall into this category.

3. The minimum amount of third party insurance of $10 million for any prescribed
liability under Section 4 of the Regulation is sufficient for buildings managed by
a professional manager under normal circumstances. The Government should
study whether the insurance premium of $10 million could be universally
applicable to all circumstances, having regard to a precedent case of Albert
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House (33 F K JH) involving a huge claim of more than $20 million and the fact
that raising the insurance premium to $20 million might significantly affect the
financial position of small-sized buildings and the building owners residing
therein,

4. While we echo the views as stipulated in Section 6(4) of the Regulation to
circumscribe the conditions on which the owners’ corporation may be considered
as having failed to exercise reasonable diligence, we envisage that it might attract
more disputes on the interpretation of the terms in the relevant sections of the
Regulation including, among other things, those matters involving conditions
and maintenance of a building etc. We find it necessary to have a clear
interpretation of the word “reasonable” under this Section so as to avoid any
legal disputes arising from the interpretation of this wording under different

circumstances,

5. We are of the views it will be too harsh if the breach of the requirements
pertaining to a notice of insurance under Section 5(7) by a corporation will lead
to every member of the management committee be guilty of a criminal offence
and liable to a fine of $5,000 (Level 2) and so is the breach of the requirements
of the duty of a corporation to give information for insurance under Section
11(3).

We stand ready to further discuss with you on this matter. Should you have any
queries, please feel free to contact me at 2828-0747 or our Administration Officer, Ms.
Micheline Lo, at 2186-6101. Thank you very much for your attention in this matter.

Yours sincerely,
The Hong Kong Association of Property

Management Companies
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