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Fax No. : 2530 2984 
 

Dear Mr Au Yeung, 
 

Trade Descriptions (Amendment) Bill 2007 
 

 Pursuant to the Bills Committee meeting held on 10 April 2008, I should 
be grateful if you would follow up the following issues: 
 
 (a) At the above meeting, Hon Audrey EU asked whether the proposed 

paragraphs (k) to (p) of the definition of “trade description”, as drafted, 
would cover the situation where a retailer did mention the availability of 
service for the inspection, repair or maintenance of the goods, but omitted 
to inform the consumer other ancillary information such as the charge or 
cost involved.  In reply, the Administration explained that retailers 
would be required under the subsidiary legislation to be made under 
section 4 of the Trade Descriptions Ordinance (Cap. 362) (TDO) to 
include in the sales invoice the availability of after-sale inspection or 
repair services and the charge or cost involved.  However, according to 
the “Information paper on proposed amendments to TDO and its 
subsidiary legislation to strengthen consumer protection” provided by the 
Administration for discussion at the meeting of the Panel on Economic 
Development on 22 October 2007 (LC Paper No. CB(1)76/07-08(02)), 
the requirements under the relevant subsidiary legislation would apply to 
five popular electronic products only, namely, digital camcorder, digital 
camera, mobile phone, digital audio (MP3) player and portable 
multimedia player.  Further, no mention is made in the said information 
paper about the requirement to include the charge or cost for the 
after-sale services in the sales invoice.  In this regard, please clarify how 
the concern raised by Ms EU could be addressed in relation to other types 
of goods.   
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 (b) The proposed section 13C(2), as drafted, seems to assume that the 

accused, at the time of making the representation, knew that the name of 
the subject individual or body represented is identical with, or very 
similar to, that of an individual or body who or which is widely known to 
be of good standing and reputation.  Is there any reason for not taking 
into account the situation where the alleged offender did not have the 
relevant knowledge?  Would the Administration consider making 
knowledge on the part of the accused an element of the offence by adding, 
for example, “and he knows or has reason to believe that the name of the 
subject individual or body is identical with, or very similar to, that of a 
reputable individual or body after “(“subject individual or body”)” in 
proposed section 13C(2)(a)?   

 
 (c) Please clarify whether the proposed section 13A would apply if the sign 

displayed on, or in close proximity to, the goods exposed for sale in a 
shop only indicates a price while a notice is posted in the shop indicating 
that the price shown on all signs displayed in the shop is a price set with 
reference to a specified unit of quantity, but such notice is not placed in a 
conspicuous position in the shop.  If the proposed section does not apply, 
what protection, if any, is available to consumers under the law in the 
above situation? 

 
 (d) Regarding the proposed amendments to the Bill set out in the Annex to 

the Administration’s paper (LC Paper No. CB(1)1185/07-08(04)), please 
clarify the following: 

 
(i) In the proposed paragraphs (k) to (p) of the definition of “trade 

description”, should “service” be replaced by “services”?  
According to paragraph 5 of the above Administration’s paper, 
“services” is proposed to replace “facilities”. 

 
(ii) While the word “and” is proposed to be added between 

paragraphs (a) and (b) under the English text of the definition of 
“mobile phone” in Part 2 of Schedule 2, there is no corresponding 
amendment proposed to the Chinese text of the definition, and 
hence no such amendment is shown in the Chinese version of the 
marked-up copy (LC Paper No. CB(1)1205/07-08(01)).  Please 
confirm whether “及” should be added between paragraph (a) and 
(b) of the Chinese text of the definition to make it match with the 
English text. 
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  I would appreciate it if you would let me have the Administration’s reply 
in both languages by 18 April 2008. 
 

 
Yours sincerely, 

 
 
 
 

(Connie FUNG) 
Assistant Legal Adviser 

 
 
 
 
 
cc: DoJ (Attn: Mr Gilbert MO, DLD(BD&A)) Fax No. 2536 8126 
 DoJ (Attn: Miss Karmen KWOK, GC) Fax No. 2536 8176 
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