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8 Jackson Road, Central 
Hong Kong 
 
 
Dear Mr Tso, 
 
 

Statute Law (Miscellaneous Provisions) Bill 2008 
 
 
 I refer to your letter dated 3 April 2008.  Our responses regarding the 
matters you have raised are set out below. 
 
Parts 2, 3 and 4 
Selection criteria 
 
 The criteria by which the provisions containing “to the satisfaction of” 
were selected for amendment are set out in the Administration’s paper for the meeting 
of the LegCo AJLS Panel on 18 December 2003 (LC Paper No. CB(2)693/03-04(01)).  
Paragraphs 4 and 5 of the paper state – 
 

“4. The Annex to this paper sets out the provisions in subsidiary 
legislation that contain the drafting formula “to the satisfaction” of an 
enforcement agency and whose validity may become doubtful because 
of the Lam Geotechnics case. 
 
5. A number of other provisions also contain the drafting formula.  
We do not include them in the Annex because we consider that they 
would not be ultra vires their respective enabling provisions following 
the judgment in the Lam Geotechnics case.  There are three categories 
of such provisions – 
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(a) provisions containing “… or otherwise to the satisfaction” 
of an enforcement agency; 

 
(b) provisions where the enforcement agency’s administrative 

decision does not determine the question whether there is a 
breach of duty; and 

 
(c) provisions where there is no uncertainty despite the drafting 

formula.” 
 
Three excluded examples 
 
 Applying the above criteria, we consider that the three examples you 
have noted of provisions with the drafting formula “to the satisfaction of” may be (or 
may remain) excluded from the Bill for the following reasons. 
 
 Regulation 122 of the Dangerous Goods (General) Regulations (Cap. 
295B) provides – 
 

“Except in the case of a tank wagon equipped with a radio 
communication system to the satisfaction of the Authority, no person 
shall convey, or cause or permit to be conveyed, on any tank wagon any 
dangerous goods in category 5 in liquid form unless the wagon is 
attended by at least one person, in addition to the driver, having 
reasonable experience in the carriage of such liquids in bulk.” 

 
 Criterion (a) applies to regulation 122 since the words beginning “unless 
the wagon is attended by at least one person” provide the subject person with a 
specific means of compliance other than equipping a tank wagon “with a radio 
communication system to the satisfaction of the Authority”. 
 
 Regulation 23(1) of the Radiation (Control of Radioactive Substances) 
Regulations (Cap. 303, sub leg A) provides – 
 

“No proprietor of any affected undertaking or affected industrial 
undertaking shall cause or permit the use of any stove for the drying of 
any unsealed radioactive substance, or for the drying of any article to 
which any such substance has been applied, which is not effectively 
ventilated to the open air to the satisfaction of the Authority.” 

 
 Criterion (c) applies to regulation 23(1).  Proprietors know they are 
under a duty not to carry out the specified activities regarding “any stove” unless such 
stove is “effectively ventilated to the open air to the satisfaction of the Authority”.  
The statutory duty is clear and the drafting formula does not create any uncertainty 
regarding whether there is a breach of that duty. 
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 Regulation 6(1) of the Occupational Safety and Health Regulation (Cap. 
509, sub leg A) provides – 
 

“If a platform, pit or opening located within a workplace could be a 
danger to the safety of persons, the person responsible for the workplace 
must ensure that the platform, pit or opening – 

 
(a) is securely fenced to a height of 900 mm (measured from the 

upper surface of the platform, or of the edge of the pit or opening); 
or 

 
(b) where it is not so fenced, is sufficiently well protected to the 

satisfaction of the Commissioner.” 
 
 Criterion (a) applies to regulation 6(1)(b) since regulation 6(1)(a) 
provides clear means by which the person responsible may comply with the regulation.  
There is no uncertainty since the person can either fence as specified under regulation 
6(1)(a) or approach the Commissioner for dispensation under regulation 6(1)(b). 
 
List of excluded provisions 
 
 We do not have a list of the many offence provisions which are not 
included in the Bill after applying the criteria.  Our approach was to consult the 
bureaux/departments concerned by providing the inclusive list and requesting them to 
go through the legislation under their respective portfolios to make sure that we had 
not overlooked any provisions that require amendment.  While the 
bureaux/departments suggested some provisions for amendment, these remained 
excluded after applying the three selection criteria. 
 
 This consultation exercise occurred twice, first before drafting 
instructions for the Bill were issued and second during the drafting process.  We 
would be grateful to know whether this would suffice.  The production of an 
exhaustive list of excluded provisions would be a major and time-consuming task. 
 
Clause 57 
 
 Under section 13 of the Magistrates Ordinance (Cap. 227), public 
prosecutors include court prosecutors, departmental prosecutors and legal trainees, but 
not Government Counsel.  Government Counsel do not require appointment by the 
Secretary for Justice under section 13 to be able to prosecute.  Their right of 
appearance derives from sections 2, 3(1) and 4(1) of, and Schedule 1 to, the Legal 
Officers Ordinance (Cap. 87). 
 
 Government Counsel will be called public prosecutors in the future, 
further to Schedule 1 to Cap. 87 as amended under clause 56 of the Bill.  
Accordingly, to avoid confusion, “public prosecutors” and “public prosecutor” in 
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section 13 of Cap. 227 are to be replaced with “official prosecutor” and “official 
prosecutors” respectively under clause 57 of the Bill. 
 
Clause 64 
 
 The proposed new section 13A of the Conveyancing and Property 
Ordinance (Cap. 219) will only apply to transactions in which the sale and purchase 
agreement is signed on or after the commencement of the proposed amendment.  The 
proposed new section 13A will therefore have no effect on past transactions 
completed before commencement nor on transactions in which the sale and purchase 
agreement has been signed before commencement but is completed after 
commencement.  We consider there is no requirement for transitional provisions. 

 
 Regarding the rationale of not referring to section 13(1)(b) in the 
proposed new section 13A(1)(b), the object of the vendor’s duty to “give” title is the 
protection of third party interests so that the lack of the relevant original documents 
will alert the purchaser to the existence of possible adverse equitable claims which 
should put the purchaser on further inquiry.  The main purpose of requiring 
production of the documents mentioned in section 13(1)(b) is to prove the content of 
the relevant subsisting rights and, as such, production of their certified copies should 
be sufficient.  The mere lack of the original of the documents mentioned in section 
13(1)(b), when the originals of all other title deeds mentioned in section 13(1)(a) and 
13(1)(c) relating exclusively to the property will be produced, should not result in any 
prejudice to third party interests. 

 
 Regarding the Chinese rendition of the proposed new section 13A(2) 
（給予業權）, we agree that it should be amended to （給予上述土地的業權）in 
order to achieve consistency. 

 
 We also agree to your suggestion that the Chinese rendition of the 
English phrase “right or interest” in the proposed new section 13A(4) should be 
amended from “權力或權益” to “權利或權益”. ” 

 
 

Yours sincerely, 
 
 
 
 
 

(Michael Scott) 
Senior Assistant Solicitor General 

(General Legal Policy) 
 
#340725 


