
 

Appendix II 
 

 

 

INTERPRETATION AND GENERAL CLAUSES ORDINANCE 

 

____________________ 
 

 

RESOLUTION   

 

 

(Under section 34(2) of the Interpretation and 

General Clauses Ordinance (Cap. 1)) 

 

____________________ 
 

FOOD AND DRUGS (COMPOSITION AND LABELLING) 

(AMENDMENT: REQUIREMENTS FOR NUTRITION 

LABELLING AND NUTRITION CLAIM) 

REGULATION 2008 

____________________ 
 

 

RESOLVED that the Food and Drugs (Composition and Labelling) 

(Amendment: Requirements for Nutrition Labelling and 

Nutrition Claim) Regulation 2008, published in the  

Gazette as Legal Notice No. 69 of 2008 and laid on the 

table of the Legislative Council on 9 April 2008, be 

amended - 

(a) in section 2(3), by repealing the new definition of 

“nutrition claim”, and substituting – 

““nutrition claim” (營養聲稱), subject to paragraph 
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(3) – 

(a) means any representation 

which states, suggests or 

implies that a food has 

particular nutritional 

properties including –  

(i) the energy value;  

(ii) the content of protein, 

available 

carbohydrates, total 

fat, saturated fatty 

acids, trans fatty 

acids, sodium and 

sugars; or  

(iii) the content of vitamins 

and minerals; and  

(b) includes nutrient content 

claim, nutrient comparative 

claim and nutrient function 

claim;”; 

(b) in section 2, by adding – 

“(4) Regulation 2 is amended by adding – 

“(3) For the purposes of these 

regulations, the following do not 

constitute a nutrition claim – 

(a)  mention of any nutrient 
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content in a list of 

ingredients required by 

section 2 of Schedule 3; 

(b) any quantitative or 

qualitative declaration of 

any nutrient content 

specified in section 

2(4E)(a) of Schedule 3; 

(c) other quantitative or 

qualitative declaration of 

energy value or any 

nutrient content required 

by law; 

(d) any quantitative or 

qualitative declaration of 

change in nutritional 

value due to genetically 

modified process; 

(e) any claim forming part of 

the name, brand name or 

trade mark of a prepackaged 

food; and 

(f) any quantitative 

declaration of energy 

value or any nutrient 

content contained in a 
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prepackaged food which – 

(i) is expressed – 

(A) as an actual 

amount; or 

(B) in any manner 

specified in 

section 2 or 3 

of Schedule 5; 

and 

(ii) does not place any 

special emphasis on 

the high content, 

low content, 

presence or absence 

of energy or that 

nutrient contained 

in the food.”.”; 

           (c) in section 4, in the new regulation 4B(2), in the Chinese  

                text, by adding “的規定所” before “規限”; 

(d) in section 4, by repealing the new regulation 4B(4)(a) 

and substituting – 

 “(a)  any item in respect of which an exemption 

 has been granted under Part 2 of Schedule 6  

is displayed for sale in contravention of  

section 2A of that Part; or”;  

           (e) in section 5, by adding – 
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“(7A) Regulation 5(3) is amended, in the 

Chinese text, by repealing “依照上述方式” and 

substituting “符合上述規定”.”; 

(f) in section 8(1), by adding “2,” before “4A &”; 

(g) in section 10, in the new section 4(3) of Schedule 5, 

by repealing “Schedule” and substituting “Part”; 

(h) in section 10, by repealing the new section 5 of Schedule 

5; 

 (i) in section 10, by repealing the new section 6(a) of 

Part 1 of Schedule 6 and substituting – 

“(a) packed in a container which contains – 

(i) no other ingredient; or 

(ii) ingredients packed in a separate 

container which has a total surface area 

of less than 100 cm2; and”; 

(j) in section 10, by repealing the new section 10(b) 

of Part 1 of Schedule 6 and substituting – 

“(b) packed in a container which contains – 

(i) no other ingredient; or 

(ii) ingredients packed in a separate 

container which has a total surface area 

of less than 100 cm2; and”; 

             (k) in section 10, in the new section 1 of Part 2 of 

Schedule 6, by adding – 

“(1A) In determining whether certain 

prepackaged foods are of the same version for the 
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purposes of subsection (1), regard shall be had to 

all relevant matters including – 

(a) the ingredients of the foods; 

(b) the volumes, weights and packing 

sizes of the foods; 

(c) the flavours of the foods; 

(d) the manufacturers and packers of 

the foods; and 

(e) the containers of the foods.”; 

(l) in section 10, by repealing the new section 1(4) of 

Part 2 of Schedule 6 and substituting – 

“(4) When an exemption is granted under 

subsection (1), the Authority may impose such 

conditions as the Authority thinks fit.”; 

(m) in section 10, in the new section 2 of Part 2 of 

Schedule 6, by adding – 

“(3A) The Authority may, in respect of a 

renewed exemption, impose any condition in  

addition to or instead of any condition  

previously imposed under section 1(4).”; 

(n) in section 10, in the new Part 2 of Schedule 6, by 

adding – 

“2A. Displaying for sale 

  No prepackaged food in respect of which an 

exemption has been granted under section 1(1)  

shall be displayed for sale unless – 
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(a) the food bears a label which is 

securely affixed to or forms part of 

its container and contains the 

following text in both the English 

and Chinese languages in a 

conspicuous and easily legible 

manner - 

“Nutrition labelling exempted 

此乃豁免營養標籤產品"; 

(b) the label referred to in paragraph 

(a) (including the text on the 

label) is – 

(i) of a design, form and size 

(including font size of the 

text) as specified by the 

Authority in the conditions 

imposed under section 1(4) or 

2(3A); and 

(ii) used in compliance with those 

conditions; and 

(c) the exemption number assigned by 

the Authority is clearly marked 

on the label referred to in 

paragraph (a).”;  

             (o) in section 10, in the new section 3(1)(a) of Part 2 
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of Schedule 6, by adding “or 2(3A)” after “section 

1(4)”; 

(p) in section 10, in the new section 3(2) of Part 2 of 

Schedule 6, by adding “or 2(3A)” after “section 

1(4)”; 

(q) in section 10, in the new section 3(3)(a) of Part 2 

 of Schedule 6, by adding “or 2(3A)” after “section 

1(4)”. 

 

 

 

 

 

                              


