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17 April 2008
Ms Connie Fung

Assistant Legal Advisor
Legislative Council Secretariat
Legislative Council Building

8 Jackson Road

Hong Kong

(Fax : 2877 5029)

Dear Ms Fung,

Food and Drugs (Composition and Labelling)
(Amendment: Requirements for Nutrition Labelling and
Nutrition Claim) Regulation 2008 (L.N. 69 of 2008)

Thank you for your letter of 14 April 2008.

Our response to the questions raised are set out in the attached note.
Please feel free to let us know if you have further questions.

-

(Mrs Angeling Cheung)
for Secretary for Food and Health
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Response to Further Comments from Assistant Legal Advisor on the

Food and Drugs (Composition and Labelling)
(Amendment: Requirements for Nutrition Labelling and
Nutrition Claim) Regulation 2008 (L.N. 69 of 2008)

Meaning of “food of the same version” for the purposes of the small volume
exemption scheme under Part 2 of Schedule 6

The meaning of the phrase "food of the same version" is clear in the context
of Part 2 of Schedule 6, and the examples provided in the last reply were to
illustrate that “same version” is given its general meaning. Since there are
many aspects in which two products may be different, it is impossible to list
out all factors that are to be taken into account. The Administration has
explained this to the trade at technical meetings and they have not raised
any problem on this matter.

Section 1(4)(b) of Part 2 of Schedule 6

Section 1(4) provides that the Authority may impose such conditions as the
Authority may deem fit; and require the applicant to give an undertaking to
comply with such conditions as the Authority may from time to time impose
with regard to the prepackaged food to which the exemption applies. We
note your concern that this would have the effect of varying the existing
conditions or imposing additional conditions.

As an administrative measure, any new conditions will be imposed and/or
existing conditions altered, only after a notice in writing has been given to
the grantee not less than 90 days before the implementation of the new
conditions/altered conditions. The exemption will be revoked upon expiry
of the period specified in the notice if the grantee refuses to comply with the
new conditions/altered conditions. ~ As provided in section 3(4) of Part 2
of Schedule 6, the grantee will be notified of the Authority’s intention to
revoke the exemption in writing and be allowed to make representation
before a decision on revocation is made.



3. Renewal of exemption under section 2 of Part 2 of Schedule 6

When the exemption granted under section 1(1) of Part 2 of Schedule 6 is
renewed under section 2 of that Schedule, the same set of conditions
automatically applies to the renewed exemption, which is in fact the same
exemption applying to the same prepackaged food. We therefore do not
see it necessary to add a separate provision in section 2 to specifically
empower the Authority to impose conditions on renewal of the same
exemption. Recent example can be found in section 8 of the Karaoke
Establishments Ordinance (Cap 573), which provides for renewal of permit
or licence. Section 8(5) of Cap 573 provides, inter alia, that the licensing
authority may in respect of the renewed permit or licence impose any
condition in addition to or instead of any condition previously imposed by
him under section 5(2) or 6(4), as the case may be. This shows that the
same set of conditions automatically applies to the renewed permit or
licence and it is therefore only necessary to empower the licensing authority
to impose any condition not previously imposed. Similar provision can
also be found in section 9 of the Hotel and Guesthouse Accommodation
Ordinance (Cap 349).

4. Appeal against the Authority’s decision

(a) As provided in section 3(4) of Part 2 of Schedule 6, the Authority shall
not revoke an exemption unless the Authority notifies the grantee in
writing of his intention to revoke the exemption and the grounds upon
which the Authority proposes to revoke the exemption. Before
revoking the exemption, the Authority is also required to permit the
grantee to make representations to the Authority in writing within the
period specified in the notice and to consider the representations, if any,
made by the grantee. As provided in section 3(5), if the Authority
revokes an exemption, the Authority shall, as soon as practicable, notify
the grantee in writing and specify in the notice the grounds for the
revocation and the date on which the revocation is to take effect.

(b) The decision of refusing to grant an application, revoking an exemption
or refusing an application for renewal, are subject to judicial review.



