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Re: Applicability of HKSAR Laws to Offices set up by

the Central People’s Government in the HKSAR

Submission of the Hong Kong Bar Association

The Hong Kong Bar Association (“HKBA™) had previously made two
submissions relating to the applicability of the laws of the HKSAR to
offices set up by the Central People’s Government (“CPG”) in the
HKSAR (“CPG HK Offices”). The first was made in 1998 in respect of
the proposal concerning the Adaptation of Laws (Interpretative
Provisions) Bill: see LC Paper No CB(2)200/98-99(01). The second
was made in 1999 on the exemption of “State” from the application of
the laws of the HKSAR and section 66 of the Interpretation and General
Clauses Ordinance (Cap 1): see LC Paper No CB(2)1324/98-99(03).

The HKBA has studied the Administration’s paper of the latest
developments on legislative work relating to the Ordinances that
expressly bind the Government but are silent on their applicability to
CPG HK Offices and the adaptation of 35 Ordinances that are expressed
to bind, or apply to, the “Crown”.

The HKBA reiterates and affirms the submissions made in 1999 that
the HKSAR has no plenary legislative powers that would enable it to
legislate so as to bind the organs of state identified in the Constitution of
the People’s Republic of China. Besides, the HKSAR has only a very
limited power to legislate in respect of the offices identified in Art 22 of
the Basic Law of the HKSAR and such limited legislative power can
only be exercised when the offices are established in the HKSAR.



Once an office referred to in Art 22 is established in the HKSAR, itis a
matter of the HKSAR, through its executive authorities and legislature,
to decide whether the office should or should not be bound by the laws
of the HKSAR.

In 1998, the Administration expressed the preliminary view that as a
matter of policy, 15 out of 17 Ordinances which expressly apply to the
Government should also bind the CPG HK Offices. The HKBA has not
been informed that the Administration has since changed its views in
this regard.

Although a decade has passed, the Administration is only minded in the
2008/09 legislative session to put forward amendment legislation to
amend 4 of those 15 Ordinances so that they bind also the CPG HK
Offices. Apart from explaining why the amendment exercise should be
done in phrases, the HKBA invites the Administration to provide a
timetable for the next phrase(s) of the amendment exercise.

The Administration’s approach towards the application of the Personal
Data (Privacy) Ordinance (Cap 486) to the CPG HK Offices is less than
satisfactory. One way or another, a decision should be made by the
Administration bearing in mind that whether or not an Ordinance of the
HKSAR should bind an “office established in the HKSAR” referred to
in Art 22 of the Basic Law is a matter of decision of the HKSAR’s
executive authorities and legislature.

Overall, the HKBA finds it unsatisfactory that the Administration’s
latest paper is silent on its efforts and perceived difficulties in deciding

whether or not any of the 16 Ordinances listed in Annex A to that paper
should bind the CPG HK Offices.



Turning to the adaptation of Ordinances that expressly bind or apply to
the “Crown”, the HKBA invites the Administration to complete the
adaptation exercise soonest possible since more than a decade has
elapsed since 1997. It is extraordinary to find Chapter 300 of the Laws
of Hong Kong to have as its title “Crown Proceedings Ordinance” in
2008.
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