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L.N. 132 of 2008

TELECOMMUNICATIONS (CARRIER LICENCES) 
(AMENDMENT) REGULATION 2008

(Made by the Secretary for Commerce and Economic Development under
section 7(2) of the Telecommunications Ordinance (Cap. 106))

1. Commencement

This Regulation shall come into operation on 1 August 2008.

2. Interpretation

(1) Section 2 of the Telecommunications (Carrier Licences) Regulation
(Cap. 106 sub. leg. V) is amended by renumbering it as section 2(1).

(2) Section 2(1) is amended, in the definition of “fixed carrier licence”, by
adding “means a carrier licence issued before the commencement of the
Telecommunications (Carrier Licences) (Amendment) Regulation 2008 (L.N.
132 of 2008) for communication between fixed locations, but” before “does”.

(3) Section 2(1) is amended, in the definition of “mobile carrier licence”,
by adding “before 21 November 2008” after “issued”.

(4) Section 2(1) is amended, in the English text, in the definition of
“station”, by repealing the full stop and substituting a semicolon.

(5) Section 2(1) is amended, in the Chinese text, in the definition of “傳送
者牌照”, by repealing the full stop and substituting a semicolon.

(6) Section 2(1) is amended by adding—
““relevant licence” (有關牌照) means—

(a) an existing licence other than a carrier licence issued for
the licensee to establish, possess, maintain, use and
operate a space station or earth station for telemetry,
tracking, control and monitoring of a space object and
for space radiocommunications;

(b) a fixed carrier licence;
(c) a fixed carrier (restricted) licence;
(d) a mobile carrier licence; or
(e) a mobile carrier (restricted) licence;

“unified carrier licence” (綜合傳送者牌照) means a carrier licence
issued on or after the commencement of the Telecommunications
(Carrier Licences) (Amendment) Regulation 2008 (L.N. 132 of
2008), but does not include a space station carrier licence.”.

(7) Section 2 is amended by adding—
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“(2) For the avoidance of doubt, it is hereby declared that a
mobile carrier licence issued on or after the commencement of the
Telecommunications (Carrier Licences) (Amendment) Regulation
2008 (L.N. 132 of 2008) but before 21 November 2008 shall not be
construed as a unified carrier licence.”. 

3. Period of validity of carrier licences

(1) Section 4(1) is amended by repealing “subsections (2) to (7), the
period of validity of a” and substituting “subsections (2), (3), (4), (6A), (6B),
(6C) and (7), the period of validity of a unified carrier licence,”.

(2) Section 4(3) is amended by adding “(other than a unified carrier
licence)” after “carrier licence” where it twice appears.

(3) Section 4(3) is amended, in the Chinese text, by repealing “在交回時”
and substituting “在交回前”.

(4) Section 4(4) is amended, in the English text, by adding “(other than a
unified carrier licence)” after “carrier licence”.

(5) Section 4(4)(a) is amended by adding “(other than a unified carrier
licence)” after “carrier licence”.

(6) Section 4(4)(b) is amended by adding “(other than a unified carrier
licence)” after “carrier licence”.

(7) Section 4(5) is repealed.
(8) Section 4(6) is repealed.
(9) Section 4 is amended by adding—

“(6A) Where a relevant licence has been surrendered to the
Authority in return for the Authority issuing under section 7(5) of the
Ordinance a unified carrier licence—

(a) to the holder of the relevant licence; and
(b) which is, in the opinion of the Authority but subject to

subsection (6B), equivalent to the relevant licence, 
the period of validity of the unified carrier licence shall,
notwithstanding Schedule 2, commence upon the surrender of the
relevant licence, and expire at the expiration of the period of validity
which the relevant licence had left to run immediately before it was so
surrendered.

(6B) For the purposes of subsection (6A), a unified carrier
licence is equivalent to a relevant licence—

(a) if the service provided under the unified carrier licence
is, in the opinion of the Authority, the same as the
service provided under the relevant licence; and

(b) irrespective of whether any fee payable for the unified
carrier licence is different from any fee payable for the
relevant licence.
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(6C) Where the Authority has issued a unified carrier licence
under section 7(5) of the Ordinance to the holder of a relevant licence
which has been surrendered (other than the surrender as referred to
in subsection (6A)) or which has expired, the period of validity of the
unified carrier licence shall be the period as specified in Schedule 2.”.

4. Section substituted 

Section 5 is repealed and the following substituted—

“5. Fees payable for carrier licences 

(1) Subject to subsections (2), (3), (4), (5), (6), (7) and (8), the fees
payable for a unified carrier licence, fixed carrier licence, fixed carrier
(restricted) licence, mobile carrier licence, mobile carrier (restricted)
licence or space station carrier licence are the fees specified in Schedule 3
in relation to the licence.

(2) Subsection (1) does not apply to an existing licence.
(3) The annual date of payment for a fee specified in Schedule 3 in

relation to a carrier licence mentioned in section 4(3) that is not
surrendered to the Authority in return for a unified carrier licence shall,
notwithstanding the provisions of Schedule 3, be the anniversary date of
the issue of the existing licence previously surrendered to the Authority in
return for that carrier licence, or the annual date of payment as specified
by the Chief Executive in Council (as the case may be).

(4) The annual date of payment for a fee specified in Schedule 3 in
relation to a unified carrier licence mentioned in section 4(6A), where the
relevant licence surrendered is a licence specified in Schedule 3, shall be
the annual date of payment for a fee as specified in that Schedule, in
relation to that relevant licence.

(5) The annual date of payment for a fee specified in Schedule 3 in
relation to a unified carrier licence mentioned in section 4(6A), where the
relevant licence surrendered is a licence specified in Part I of Schedule 1 to
the Telecommunications Regulations (Cap. 106 sub. leg. A), shall,
notwithstanding the provisions of Schedule 3, be the anniversary date of
the issue of that relevant licence.

(6) The annual date of payment for a fee specified in Schedule 3 in
relation to a unified carrier licence mentioned in section 4(6A), where the
relevant licence surrendered is an existing  licence other than a licence
specified in Part I of Schedule 1 to the Telecommunications Regulations
(Cap. 106 sub. leg. A), shall, notwithstanding the provisions of Schedule
3, be the anniversary date of the issue of that relevant licence.
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(7) The annual date of payment for a fee specified in Schedule 3 in
relation to a unified carrier licence mentioned in section 4(6A), where the
relevant licence surrendered is a carrier licence previously issued in return
for an existing licence surrendered to the Authority as mentioned in
section 4(3) as it read before its amendment by the Telecommunications
(Carrier Licences) (Amendment) Regulation 2008 (L.N. 132 of 2008),
shall, notwithstanding the provisions of Schedule 3, be the anniversary
date of the issue of that existing licence.

(8) The annual date of payment for a fee specified in Schedule 3 in
relation to a unified carrier licence mentioned in section 4(6C) shall be the
annual date of payment for a fee as specified in that Schedule.”.

5. References in existing licences to fixed
telecommunications network services 
licences, etc.

(1) Section 6 is amended, in the heading, by repealing “existing” and
substituting “relevant”.

(2) Section 6(1) is amended by repealing “an existing licence” and
substituting “a relevant licence”.

(3) Section 6(1) is amended, in the English text, by repealing “the existing
licence” and substituting “the relevant licence”.

(4) Section 6 is amended by repealing the table and substituting—

“TABLE

Column 1 Column 2

Fixed telecommunications Fixed carrier licence, or unified 
network services licence carrier licence under which a

service that may be provided
under a fixed carrier licence is
provided

Public radiocommunications Mobile carrier licence, or unified 
service licence for personal carrier licence under which a 
communications service service that may be provided

under a mobile carrier licence is
provided 

Public radiocommunications Mobile carrier licence, or unified 
service licence for public carrier licence under which a 
mobile radiotelephone service that may be provided 
service under a mobile carrier licence is

provided 
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Public radiocommunications Mobile carrier (restricted) licence, 
service licence (for services or unified carrier licence under 
other than land mobile which a service that may be 
services) provided under a mobile carrier

(restricted) licence is provided

Fixed carrier licence Unified carrier licence under which 
a service that may be provided
under a fixed carrier licence is
provided 

Fixed carrier (restricted) licence Unified carrier licence under which 
a service that may be provided
under a fixed carrier (restricted)
licence is provided 

Mobile carrier licence Unified carrier licence under which 
a service that may be provided
under a mobile carrier licence is
provided 

Mobile carrier (restricted) Unified carrier licence under which 
licence a service that may be provided

under a mobile carrier
(restricted) licence is provided”.

6. Period of validity of carrier licences

(1) Schedule 2 is amended, in section 1, by repealing everything after
“licence is” and substituting “15 years from the day on which it is issued.”.

(2) Schedule 2 is amended, in section 2, by repealing everything after
“licence is” and substituting “not more than 12 years, as specified by the
Authority, from the day on which it is issued.”.

(3) Schedule 2 is amended by adding—
“5. Unified carrier licence

The period of validity of a unified carrier licence shall be 15
years from the day on which it is issued.”.

7. Fees payable for carrier licences

(1) Schedule 3 is amended, in the Chinese text, in section 2 of Part 1, by
repealing “有關牌照” and substituting “該牌照”.
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(2) Schedule 3 is amended, in the Chinese text, in section 2 of Part 2, by
repealing “有關牌照” and substituting “該牌照”.

(3) Schedule 3 is amended by adding—

“PART 6

UNIFIED CARRIER LICENCES

1. A fee of $1,000,000 shall be payable on the issue of a unified
carrier licence and, in each subsequent year while the licence
remains in force, on the anniversary of the issue of the licence.  If
the licence permits the provision of external services only, or of
radiocommunications services (where moving stations are
primarily for use in locations other than on land) only, or of
these two types of services only, the fee is $100,000.

2. A fee of $800 shall be payable on the issue of a unified carrier
licence and on each anniversary of the issue of the licence while
the licence remains in force, for each 100 customer connections,
made by telecommunications line or radiocommunications
means, to the network established and maintained under the
licence.  For the purposes of this section, a customer connection
shall be any network termination point provided by the licensee
and as identified by the Authority for connection of customer
equipment to the network, and a network termination point
shall include any subscriber identification module used by a
customer, and any other device or interface, used for connection
to the network.  If the licence permits the provision of external
services only, or of radiocommunications services (where moving
stations are primarily for use in locations other than on land)
only, or of these two types of services only, no such fee is
payable.

3. A fee of $3 shall be payable on the issue of a unified carrier
licence and on each anniversary of the issue of the licence while
the licence remains in force, for each subscriber number
allocated to the licensee that is not ported out from the licensee’s
network or assigned, as authorized by the Authority, to another
licensee (who has made payment of the licence fee for such
number under its licence) and for each subscriber number
allocated to another licensee that is ported in to the licensee’s
network. For the purposes of this section, a subscriber number is
a number in the numbering plan within numbering blocks
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allocated by the Authority to a licensee, which number may be
assigned by the licensee to its customer for use of a
telecommunications service.

4. A fee for base stations, being—
(a) base stations installed for mobile services; or
(b) land stations or land earth stations installed for

radiocommunications services (where moving stations
are primarily for use in locations other than on land), 

shall be payable on the issue of a unified carrier licence and on
each anniversary of the issue of the licence while the licence
remains in force, calculated as follows—

(c) for the 1st to the 50th base station $1,000 per base 
installed for the service station 

(d ) for the 51st to the 100th base $500 per base 
station installed for the service station

(e) for the 101st base station $100 per base 
installed for the service and station
any additional base stations

For the purpose of determining the fees payable under this
section, the number of stations shall be those authorized or in
service at the time when the unified carrier licence concerned is
issued or on the anniversary of the issue.

5. Subject to section 6, a fee for the management of any radio
frequency assigned shall be payable on the issue of a unified
carrier licence and on each anniversary of the issue of the licence
while the licence remains in force, calculated as follows—

(a) subject to paragraph (b), where the radio frequency is
assigned to the licensee—

(i) $50 for every 1 kHz or part thereof of frequency
then assigned below 1 GHz;

(ii) $(50-4F) for every 1 kHz or part thereof of
frequency then assigned within 1 GHz to 10.999
GHz, where F is the frequency rounded down to
the nearest GHz in the band then assigned;

(iii) $(20-F) for every 1 kHz or part thereof of
frequency then assigned within 11 GHz to 18.999
GHz, where F is the frequency rounded down to
the nearest GHz in the band then assigned;

(iv) $1 for every 1 kHz or part thereof of frequency
then assigned at or above 19 GHz;
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(b) where any part of the radio frequency is assigned to the
licensee on a shared basis, the fee calculated in
accordance with the formula set out in paragraph (a)
shall be proportionally reduced by a reduction factor—

(i) equal to the number of users authorized or
reserved by the Authority to use that particular
part of the radio frequency;

(ii) determined on the date on which the fee is
payable.

6. No fee is payable under section 5 for the management of radio
frequency within any of the following frequency bands—

6.765 – 6.795 MHz
13.553 – 13.567 MHz
26.957 – 27.283 MHz
40.66 – 40.7 MHz
2400 – 2500 MHz
5.725 – 5.875 GHz
24.0 – 24.25 GHz
61 – 61.5 GHz
122 – 123 GHz
244 – 246 GHz”.

Frederick S. MA
Secretary for Commerce and

Economic Development
16 May 2008

Explanatory Note

The object of this Regulation is to amend the Telecommunications
(Carrier Licences) Regulation (Cap. 106 sub. leg. V) to introduce a new type of
carrier licence, namely, a unified carrier licence, and to provide for—

(a) the period of validity of unified carrier licences, including those
issued on the surrender of the relevant licences (as newly
defined) (sections 2, 3 and 6);

(b) the fees payable for a unified carrier licence and the time to
make such payment (sections 4 and 7); and

(c) the interpretation of certain terms used in respect of carrier
licences (section 5).
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