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Bills Committee on Minimum Wage Bill 
 

Administration’s Responses to Issues Raised 
at the Bills Committee Meetings Held on 3, 5, 8 and 10 June 2010 

 
 
 

Introduction 
 
 This paper provides the Administration’s responses to the 
issues raised by Members of the Bills Committee at its meetings held on 
3, 5, 8 and 10 June 2010 when examining the Minimum Wage Bill (the 
Bill). 
 
 
Information on the requirement to keep records of working hours by 
the employer in the United Kingdom 
 
2. A Member asked the Administration to provide information on 
the obligation of the employer to keep records of working hours under the 
statutory minimum wage (SMW) regime in the United Kingdom (UK).  
According to our desktop research on the Internet, under the National 
Minimum Wage Regulations 1999 in the UK, the employer has to keep 
employment records sufficient to establish that he is remunerating a 
worker at a rate at least equal to the national minimum wage in a pay 
reference period.  Any employer who fails to keep the relevant records is 
liable to prosecution and a fine upon conviction. 
 
 
Exemption of live-in domestic workers 
 
3. The Administration was asked whether boat-boys or domestic 
workers engaged under different employment conditions would be 
exempted from the coverage of SMW.  In the Bill, exemption from the 
SMW regime is provided for live-in domestic workers under clause 6(3), 
and the definition of “domestic worker” is clearly stipulated in clause 2. 
  
4. Clause 2 of the Bill provides: 
 

“ “domestic worker” (家庭傭工) means a domestic helper, carer, 
chauffeur, gardener, boat-boy or other personal helper employed in, 
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or in connection with, a household.” 
 
5. Clause 6(3) provides: 
 

“This Ordinance does not apply to a person who is employed as a 
domestic worker in, or in connection with, a household and who 
dwells in that household free of charge.” 

 
6. Clause 6(3) seeks to provide a clear, objective and generic 
principle to set out the kind of live-in domestic workers who are 
exempted from the Bill.  The provisions of the Bill are aligned as closely 
as possible with those of the Employment Ordinance (EO) in order to 
ensure their consistency.  It is noted that in the EO, those provisions 
pertaining to domestic servants do not specify a definition for a boat-boy 
or a household either.  As a matter of fact, the employment terms of 
individual employees depend largely on the agreement between the 
parties concerned.  Therefore, as boat-boys or domestic workers may 
have different terms and conditions of employment, the question as to 
whether they are employed in or in connection with a household and 
dwell free of charge in their employing household, and thus exempted 
from the coverage of SMW, must be decided by reference to all the facts 
and circumstances of individual cases. 
 
 
Employees to be paid no less than minimum wage 
 
7. A Member enquired whether it would be regarded as one wage 
period or two wage periods for the purpose of computing minimum wage 
when wages are paid to an employee twice in a month (the so-called “大
細糧”, literally meaning “big and small pay”).  It should be noted that 
when the employer and the employee have a clear understanding that the 
wage period is one month, the wage period should be taken to be one 
month even though the employer pays wages twice in a wage period. 
 
 
Clause 5(4) and 5(5) of the Bill 
 
8. The Administration was asked to provide an example on the 
application of clause 5(4) of the Bill.  Clause 5(4) provides: 
 

“A payment of arrears of wages in respect of an earlier wage period 
made to an employee in any wage period must not be counted as 
part of the wages payable in respect of the wage period in which it is 
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paid.” 
 
9. Taking an example for illustration, an employer defaults the 
payment of an allowance of $200 (being part of the wages) in respect of 
the wage period of February, and such arrears of wages of $200 are 
subsequently effected to the employee in April.  In determining whether 
the employee is remunerated not less than the SMW under the Bill, the 
payment of $200 being arrears of wages is not counted as part of the 
wages payable in respect of the wage period of April under clause 5(4); 
this allowance of $200 remains part of the wages payable in respect of the 
wage period of February. 
 
10. Regarding clause 5(5), the Administration has explained in its 
papers submitted to the Bills Committee (LC Paper No. CB(2)978/09-10 
(01), CB(2)1103/09-10(01), CB(2)1183/09-10(01) and CB(2)1261/09-10 
(01)) as to how commission payment is dealt with in the Bill.  We have 
carefully considered Members’ views and suggestions on clause 5(5) so 
as to ensure clarity and certainty to employers and employees in 
reckoning commission payment for the purpose of computing whether 
employees are remunerated not less than the SMW under the Bill. 
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