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Mr Alfred Lee 
Assistant Director (Waste Management Policy) 
Environmental Protection Department 
46/F, Revenue Tower 
5 Gloucester Road 
Wan Chai, Hong Kong 
 
 
Dear Mr Lee, 
 

Product Eco-responsibility (Plastic Shopping Bags) Regulation 
- Specified Forms 

 
 Further to my letter dated 25 February 2009, I would be pleased if you 
include your advice on the following questions in your reply. 
 
Question 1 
 
 Under section 3(1) of the Product Eco-responsibility (Plastic Shopping 
Bags) Regulation ("the Regulation"), a prescribed retailer is required to make his 
application for registration as a registered retailer "in writing and in the specified 
form".  The Administration is of the view that non-compliance with this requirement 
will result in the application being treated as not properly made (para. 2 of your reply 
on the effect of section 3(4), LC Paper No. CB(1) 829/08-09(04)).  Under section 
4(2), the Director of Environment Protection ("the Director") may reject the 
application if he considers that the application is not properly made. 
 
 Whether or not an application is made in specified form seems to be a 
factual question, whereas the consequence of the application being treated as not 
properly made is a matter of law under section 3(4) but not subject to the discretion of 
the Director.  
 
 The effect of section 4(2), however, seems to be that the Director has a 
duty to consider and hence form an opinion on the question of whether the application 
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is properly made.  If an application is not made in specified form, does the Director 
have any discretion to say whether the application is, or is not, to be treated as 
properly made?  Please clarify. 
 
 Please also clarify the above query with respect to applications for 
deregistration and applications for exemption as the same drafting formula is used the 
provisions relating to these applications (sections 6(4), 7(2), 8(5) and 9(2)).   
 
Question 2 
 
 Section 37(1) of the Interpretation and General Clauses Ordinance (Cap. 
1) provides the following - 
 

"Where any form is prescribed by or under any 
Ordinance, deviations therefrom, not affecting the 
substance of such form, shall not invalidate it." 

 
 "Prescribed forms" usually refer to the forms prescribed by or under the 
law and have legislative effect.  The Legislative Council may scrutinize prescribed 
forms by way of positive or negative vetting procedure. 

 
 Under the Regulation, the consequence of making applications not in 
specified forms (which are made administratively) seems to be more serious than that 
arising from deviations from prescribed forms as provided in section 37(1) of Cap. 1.  
Please explain the reason for imposing a more stringent requirement with respect to 
the use of forms in the Regulation. 
 
 I would be grateful if you could me have your reply in bilingual form 
before 12 March 2009. 
 
 
 Yours sincerely, 
 
 
 
 
 Kitty Cheng 
 Assistant Legal Adviser 
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