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3 May 2010 
 

Miss Katharine Choi 
Principal Assistant Secretary for the Environment (Energy) 
Environment Bureau 
46/F, Revenue Tower 
5 Gloucester Road 
Wan Chai 
Hong Kong 
 
 
Dear Miss Choi, 
 

Buildings Energy Efficiency Bill 
 
 I refer to "The Administration’s responses to issue relating from clauses 
17 onwards" and enclose some further questions on Schedule 3 to the Buildings 
Energy Efficiency Bill for your consideration.   
 
 I look forward to your advice on these questions in bilingual form as 
soon as possible. 
 
 
 Yours sincerely, 
 
 
 
 
 
 Kitty Cheng 
 Assistant Legal Adviser 
 
Encl 
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Buildings Energy Efficiency Bill 
 

Schedule 3 
 
1. According to the Administration, the purpose of the "Notes" in Schedule 
3 is "to provide explanations" to paragraphs (query: "items" as referred in the Notes) 1 
and 2 in Schedule 3 and the Notes have the same legal effect as other substantive 
provisions in the Bill (para. 48, "The Administration's responses to issues relating 
from clauses 17 onwards"). 
 
2. Interpretation of legislation is always a matter for the court, although 
elaboration of legislative intention might be more explicitly declared in the 
substantive parts of the legislation for the sake of clarity.  Section 18 of the 
Interpretation and General Clauses Ordinance (Cap. 1) provides that marginal notes or 
section headings to any provision of any Ordinance shall not have any legislative 
effect and shall not in any way vary, limit or extend the interpretation of any 
Ordinance. 
 
3. The insertion of some "Notes" to certain provisions of a Bill "to provide 
explanations" seems to be a rather new approach to law drafting in Hong Kong.  
Would the Administration inform the Bills Committee that whether this rather new 
approach has been consulted or referred to the LegCo Panel on Administration of 
Justice and Legal Services? 
 
4. In addition, please explain why the contents of the Notes cannot be 
included in the substantive provisions of items 1 and 2 of Schedule 3? 
 
5. Paragraph (2) of the Notes to Schedule 3 seeks to provide the 
following - 
 

"If works are carried out for more that one place in a unit or a 
common area of a prescribed building and, having regard to 
all relevant factors of the case, the works should reasonably 
be regarded as (按理應視為) being under the same series of 

works, the reference to floor area in item 1 of this Schedule is 
a reference to the aggregate of the floor area of all those 
places." 
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6. Who will be the person "having regard to all relevant factors of the case" 
in paragraph (2) of the Notes?  In other words, who determines whether certain 
works fall within the scope of Schedule 3? 
 
7. With a view to improving certainty of the scope of paragraph (2) of the 
Notes, should the phrase "should reasonably be regarded as" be replaced by "are to be 
regarded as" or "shall be regarded as", if that is the true intention of the provision? 
 
8. Does paragraph (2) of the Notes apply to only item 1 of Schedule 3?  
Does it have any effect on the other parts of Schedule 3 or the Bill? 
 
 
 
 

 


