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By Fax (2899 2916) 

 
13 May 2010 

 
Mr. Harry LIN 
AS (Bldg) 2 
Development Bureau 
9/F, Murray Building 
Garden Road 
Central 
Hong Kong 
 
 
Dear Mr. LIN, 
 

Buildings (Amendment) Bill 2010 
 
 I refer your letter of 18 March 2010 in response to my letter of 
25 February 2010 and would like to seek clarification on the Administration's response 
on the following - 
 
Clause 4(6)  
  
 Please clarify whether "testing" in the proposed definition of "prescribed 
repair"1 must arise from repair works or whether the proposed definition may mean 
"testing" without any repair works. 
 
Clause 19 
  
 It is noted from your response that where the inspection, investigation or 
works have been commenced by the Building Authority (BA) and the property had 
subsequently changed title (before BA's registration of the order or notice), BA will 
recover the costs of the inspection, investigation or works that BA has carried out or has 
caused to be carried out from the original owner, i.e. the person on whom the order or 
notice was served.  Please clarify the time at which BA will register a memorial with 
the Land Registry in such circumstances. 
 

                                                 
1 In Clause 4(6) of the Bill, the expression "prescribed repair" is defined as "a repair or testing of a building as 

prescribed in the regulations". 
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 Additionally, I would like to seek clarification on the following matters - 
 
Clause 6(2) and (19) 
  
 It is noted that - 
 

(a) "must" is used in the proposed section 3(3B) (Clause 6(2) of the Bill), but 
"shall" is used in the existing section 3(1), (3), (3A) and (4) of the 
Buildings Ordinance (Cap. 123) (BO); and  

  
(b) "must" is used in the proposed section 3(9AA) (Clause 6(19) of the Bill) 

but "shall" is used in the existing section 3(9) of BO.   
 
  It is further noted that "shall" is used in section 39C(1)2 of BO and the Bill 
makes no amendment to replace it with "must".   
 
  Such intermixing of the use of "must" and "shall" in the same sections was 
also noted in relation to Occupational Deafness (Compensation) (Amendment) Bill 2009 
and Companies (Amendment) Bill 2010 (C(A) Bill).  The Administration took the view 
that this change of drafting practice is only a matter of style and that the legal meaning of 
the relevant provisions in the C(A) Bill in respect of which clarification is sought is not 
affected.  Please clarify whether this is also the case for the above mentioned new and 
existing provisions of BO. 
  
Clause 19 
 
 The proposed section 30B(6) refers to a signboard which is "erected on a 
building".  The purported corresponding Chinese text refers to "豎設在建築物內某處

所上".  It appears that there is a discrepancy in that the English text does not make 
reference to "某處所" in the Chinese text.  Please clarify the difference in drafting. 
 
 I shall be grateful if you could let me have your response in both Chinese 
and English to the above points at your earliest convenience, preferably on or before 20 
May 2010 to enable members of the Bills Committee to consider the matter before its 
sixth meeting which is to be held on 27 May 2010. 
 
 Yours sincerely, 
 
 
 
 (Winnie LO) 
 Assistant Legal Adviser 
c.c. LA 
 SALA2 
 CCS(1)4 

                                                 
2 Section 39C of BO was added according to section 27 of the Buildings (Amendment) Ordinance 2008 (20 of 

2008) which is not yet in operation. 


