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2 June 2010 

 
Ms Winnie LO 
Assistant Legal Adviser 
Legislative Council Building 
8 Jackson Road, Central 
 
Dear Ms LO, 
 

Buildings (Amendment) Bill 2010 
 
 Thank you for your letter of 13 May 2010.  I am pleased to set out 
below the Administration’s response to the issues raised in your letter. 
 
Clause 4(6) 
 
 As explained in our letter of 18 March 2010, registered contractors may 
be required to conduct testing after carrying out the works to ensure the quality 
of works.  I wish to further clarify that, in the course of a prescribed repair, 
testing may be required prior to some repair works, and the results may reveal 
that actual repair works are not required.  In other words, there may be 
occasions that only testing but no repair works are required in a prescribed 
repair. 
 
Clause 19 
 
 As explained in our letter of 18 March 2010, in practice, where an order 
or a notice served under the Buildings Ordinance (Cap. 123) on the registered 
owner of a property is not complied with, the Building Authority (BA) will, as 
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far as practicable, cause the order or notice to be registered by memorial in the 
Land Registry before the BA carries out or causes to be carried out the 
inspection, investigation or works required by the order or notice.  Where, in 
some special circumstances, the inspection, investigation or works have been 
commenced by the BA and the property had subsequently changed title (before 
the BA’s registration of the order or notice), the BA will recover the costs of the 
inspection, investigation or works that the BA has carried out or has caused to be 
carried out from the original owner (i.e. the person on whom the order or notice 
was served) as a civil claim.  In such circumstances, the BA will not cause the 
order or notice to be registered by memorial in the Land Registry against the 
concerned property. 
 
Clause 6(2) and (19) 
 
 It is the current plain English drafting practice that “must” is used in 
place of “shall” in new bills and new subsidiary legislation.  There is however 
no need to amend all pre-existing legislation to change “shall” to “must”.  We 
confirm that notwithstanding the co-existence of “must” and “shall” in the same 
sections that you mentioned, the legal meaning of the relevant provisions is not 
affected. 
 
Clause 19 
 
 We consider that the proposed section 30B(6) should be read as a whole 
according to the different linguistic considerations.  In the English text, 
“premises” only appears in paragraph (c) of the proposed section 30B(6) when 
we need to “nail down” to the responsible owner.  We do not consider it 
necessary or desirable to make reference to “premises” in the opening words of 
the English text.  In the Chinese text, “某處所” is put in the opening words 
instead so that subsection (6) as a whole reads better in Chinese, with a more 
succinct reference “該處所” in paragraph (c) corresponding to the expression 
“建築物內某處所” in the opening words.  The arrangement aims to make the 
sentences flow better in Chinese and does not purport to convey a meaning 
different from that of the English text of that section. 
 
 
 






