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Mr Bonny Loo

Assistant Legal Adviser

Legislative Council Secretariat (Legal Service Division)
Legislative Council Building

8 Jackson Road, Central

Hong Kong

Dear Mr Loo,
Deposit Protection Scheme (Amendment) Bill 2010

Thank you for your letter of 24 May 2010, requesting us to
clarify a few matters regarding the Deposit Protection Scheme
(Amendment) Bill 2010 (the “Bill”) arising from the discussion at the
Bills Committee meeting on 20 May 2010. Please find below our reply
which has been prepared in consultation with the Law Drafting Division
of the Department of Justice and the Hong Kong Deposit Protection
Board (“HKDPB” or “the Board”).

Whether decisions or determinations made under the proposed
sections 27(4)(c) and (d) and section 36(2) are reviewable

(a) According to section 41(1) of the Deposit Protection Scheme
Ordinance (Cap. 581) (“DPSO”), a person who is aggrieved by a
decision of the Board under section 32(5)}(b) of the DPSO may apply
to the Deposit Protection Appeals Tribunal (“the Tribunal”) for a
review of the decision. Section 32(5)(b) of the DPSO refers to the
amount of compensation to which a depositor is entitled as decided
by the Board under Division 2 of Part 5 of the DPSO. Division 2 of
Part 5 of the DPSO comprises sections 27, 28, 29, 30 and 31. It
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(b)

follows that the amount of compensation to which a depositor is
entitled as decided by the Board by applying the proposed section
27(4)(c) or (d) may be subject to the review of the Tribunal. This is
consistent with our policy intent.

The Board’s decision on making an interim payment under section 36
of the DPSO is not a decision that may be subject to review under
section 41(1) of the DPSO. Section 36 does not specify how the
Board should arrive at the amount of interim payment payable to a
depositor. This is to allow the Board to apply a method that it
considers most suitable to the circumstances of the depositor, which
probably may involve producing a reasonable estimate of the
compensation entitled by the depositor (as the entire amount of
compensation must be uncertain or will take a long time to ascertain
and will result in delay at the time, which are the two pre-conditions
set out in section 36 for triggering an interim payment). We do not
have any intention to make such decisions under section 36 of the
DPSO reviewable by the Tribunal, including decisions on the method
used for producing the reasonable estimate of the compensation
entitlement of a depositor at the time of interim payment, which may
or niot may not be the same as the methods applied in section 27(4)(c)
or (d).

Since the Board’s decision on the amount of compensation to which a
depositor is entitled by applying the proposed section 27(4)(c) or (d)
may be subject to review by the Tribunal, we do not think it
necessary to make any changes to the term “the amount of
compensation to which he is entitled” in section 32(5)(b) of the
DPSO.

The proposed section 37(5) seeks to clarify for the purposes of
section 37(1) of the DPSO, as stated in that proposed section, that the
amount of compensation overpaid to a depositor as a result of an
estimate made under the proposed section 27(4)(c) or (d) may be
recovered by the Board. Hence, it does not affect other provisions
of the DPSO and will not exclude from the Tribunal’s jurisdiction
under section 41(1) of the DPSO a decision of the Board arrived at by
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making such estimate. However, we noted the concern of the Bills
Committee that the use of the term ‘“the entitled amount” in the
proposed section 37(5) may have a potential of casting doubt on
whether it has the same meaning as the amount of compensation to
which a depositor is entitled as decided by the Board by applying the
proposed section 27(4)(c) or (d) so that it will be subject to review by
the Tribunal. We agree, therefore, to change the term “the entitled
amount” in the proposed section 37(5) to “the reference amount” in
order to eliminate any potential for confusion.

Clause 6 — proposed section 36(2)

(a)

(®)

The Board is empowered by the existing section 36 of the DPSO to
make an interim payment to a depositor (when either one of the
conditions set out in that section is met) of an amount that the Board
considers appropriate. In other words, the Board can now make
different amounts of interim payment to different depositors. The
proposed section 36(2) seeks to further provide that the Board is
empowered to make interim payments to different depositors, or
different classes of depositors, of different amounts as the Board
considers appropriate when either of the conditions specified in the
proposed section 36(1), i.e. the existing conditions in section 36 of
the DPSO, is met. We are of the view that this would reflect the
policy intent more clearly.

We do not seek to change the conditions under which the Board may
make an interim payment and the Board’s discretion in determining
the amount of interim payment as currently specified in section 36 of
the DPSO. However, without limiting the scope of factors that the
Board may consider in determining the amount of interim payment to
be made to a depositor under section 36 of the DPSQ, we are

-agreeable to highlighting the financial position of the depositor as

one of the possible factors to be taken into consideration by making
the following changes to the Bill:

(1) in the proposed section 36(1), by repealing “of such an amount
as the Board considers appropriate”; and
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(i) by recasting the proposed section 36(2) as follows:
“(2) The Board —

(a) 1isto determine the amount of interim payment
to be made to a depositor under subsection (1);
and

(b) may make interim payments of different
amounts to different depositors or different
classes of depositors under subsection (1),

that the Board considers appropriate having regard to the
matters that the Board thinks relevant in the
circumstances, which may include the financial position
of the depositor or depositors concerned.”.

Clause 13 — proposed section 1(2) of Schedule 4

The proposed definition of “amount of relevant deposits” in
section 1(1) of Schedule 4 to the DPSO (“the proposed definition”) and
the proposed section 1(2) of that Schedule are meant to set out how
members of the Deposit Protection Scheme (“the Scheme”) should report
the amount of protected deposits (defined as “amount of relevant
deposits”) held with them to the Board annually for contribution
assessment purposes, as required by the Board in exercise of its power
under section 48(2) of the DPSO. On the other hand, section 29 of the
DPSO specifies how the Board will determine the amount of
compensation to which a depositor is entitled when compensation under
the Scheme is triggered. As section 29(3) of the DPSO provides that
compensation 1s payable to a client under a client account, section 29(4)
and (5) of the DPSO is therefore required to deal with the entitlement to
compensation where the client consists of 2 or more persons.

However, for contribution assessment purposes, a Scheme
member is required to report the amount of relevant deposits held in
client accounts under the proposed paragraph (c) of the proposed
definition, which is equivalent to paragraph (a)(iii) of the existing
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definition of “amount of relevant deposits” in section 1(1) of Schedule 4
to the DPSO, on an account basis. The rationale behind for reporting on
an account basis is that it was considered too onerous and may not be
practically feasible to require Scheme members to investigate and find
out the clients of client accounts (so that it mirrors the compensation
determination basis) when reporting their amounts of relevant deposits
for contribution assessment purposes. [t is stated expressly in section
48(5) of the DPSO that the Board may not obtain information from
Scheme members relating to the clients of client accounts. This
reporting basis was set after thorough consultation before the Scheme was
launched and Scheme members have been reporting on that basis since
2006. We have no iatention of changing such reporting basis.

As regards the proposed section 1(2)(b) and (c) of Schedule 4
to the DPSO, which are identical to the existing section 1(2)}(b) and (c) of
that Schedule, they are meant to specify the treatments for deposits held
by any depositor consisting of two or more persons under different
accounts in the different capacities, i.e. in one’s own right and as a trustee
or bare trustee. However, it is not necessary to make similar
specifications for deposits held in a client account because, as explained
above, deposits in client accounts are to be reported on an account basis.
It does not involve a decision as to whom the deposits in a client account
are to be allocated if the depositor consists of two or more persons, as an
amount up to the protection limit can be reported for each client account.
Besides, a client account is clearly distinct from any other accounts in
which deposits are held by a depositor in his own right, it 1s therefore not
necessary to make provision to distinguish the different capacities of the
depositor. Scheme members fully understand the relevant requirements
and have been reporting on that basis since the Scheme commenced
operation in 2006. The auditors responsible for auditing the reports
made by Scheme members had no difficulties in understanding the
relevant requirements. Scheme members and the auditors also reported
no difficulties in understanding the proposed section 1(2) of Schedule 4

during the consultation. We therefore do not see it necessary to change
the relevant provisions.
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Please fee! free to contact me at 2529-0121 or Mr Adrian Lam
at 2528-9050 should you have any further questions on the above.

Yours sincerely,

(Miss Natalie L1)
for Secretary for Financial Services and the Treasury

c.c.

Law Drafting Division/DoJ (Attn: Ms Phyllis Ko, SALD)
(Attn:  Miss Mandy Ng, GC)

HKDPB (Attn:  Mr Colin Pou)

TOTAL P.BE
B1-JUN-2018 17:58 +852 2527 9750 P. a6



