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L.N. 6 of 2010

LAND (COMPULSORY SALE FOR REDEVELOPMENT) 
(SPECIFICATION OF LOWER 

PERCENTAGE) NOTICE

(Made by the Chief Executive in Council under section 3(5) of the Land 
(Compulsory Sale for Redevelopment) Ordinance (Cap. 545))

1. Commencement

 This Notice comes into operation on 1 April 2010.

2. Interpretation

 In this Notice—
“industrial building” (工業建築物) means a building the whole or any part of 

which is approved by the Building Authority for any of the following uses 
under a plan approved under the Buildings Ordinance (Cap. 123)—

(a) godown; 
(b) any industry in which articles are manufactured, altered, 

cleaned, repaired, ornamented, finished, adapted for sale, broken 
up or demolished, or in which materials are transformed;

“industrial zone” (工業地帶) means a zone that is set apart for industrial 
use in a draft plan prepared by the Town Planning Board or approved 
by the Chief Executive in Council under the Town Planning Ordinance 
(Cap. 131);

“occupation permit” (佔用許可證) means an occupation permit issued by 
the Building Authority under section 21(2) of the Buildings Ordinance 
(Cap. 123);

“relevant date” (有關日期), in relation to a lot in respect of which an 
application is made under section 3(1) of the Ordinance, means the date 
of the application;

“unit” (單位) means any premises that are described by reference to a specified 
number of undivided shares in a lot in any instrument registered in the 
Land Registry.

3. Specification of percentage

 80% is specified as the percentage required for the purposes of section 
3(1) of the Ordinance in respect of a lot that belongs to any class of lot 
specified in section 4.
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4. Specification of classes of lot

 (1) The following classes of lot are specified for the purposes of 
section 3—

(a) a lot with each of the units on the lot representing more than 
10% of all the undivided shares in the lot;

(b) a lot with each of the buildings erected on the lot issued with an 
occupation permit at least 50 years before the relevant date; 

(c) a lot that is not located within an industrial zone and each of 
the buildings erected on the lot—

 (i) is an industrial building; and
 (ii) was issued with an occupation permit at least 30 years 

before the relevant date.
 (2) For the purposes of the class of lot referred to in subsection (1)(a), 
if—

(a) a unit in a building is subdivided into 2 or more units on or 
after 1 April 2010; and

(b) the subdivision does not involve—
 (i) any alteration to the size of any common area of the 

building; or 
 (ii) any change in a person’s liability in relation to the common 

areas and facilities of the building under the common law 
or any enactment,

those units are regarded as one single unit.

Manda CHAN
Clerk to the Executive Council

Council Chamber
12 January 2010

Explanatory Note

 Under section 3(1) of the Land (Compulsory Sale for Redevelopment) 
Ordinance (Cap. 545) (“Ordinance”), a person must own not less than 90% of 
the undivided shares in a lot before the person may make an application for 
an order to sell all the undivided shares in the lot.

2. Section 3(5) of the Ordinance enables the Chief Executive in Council to 
specify by notice in the Gazette a lower percentage for the purposes of section 
3(1) of the Ordinance in respect of any specified class of lot. This Notice 
specifies 80% as the percentage required in respect of any class of lot set out 
in the Notice.


