CB(1) 2080/10-11(04)

The Stamp Duty (Amendment) (No.2) Bill 2010

Administration’s Response to Issues Raised by Members at the
Bills Committee on 18 April 2011

Purpose

The paper informs Members of the Administration’s
response to issues raised by Members at the Bills Committee meeting on
18 April 2011.

(1) To provide a written response to the submission from The Law
Society of Hong Kong and to provide response to further
submissions from deputations

The Administration’s response to the Law Society of Hong
Kong and further submissions from deputations are attached at Annex A
and Annex B respectively.

(2) To consider including in the speech to be delivered by the
Secretary for Transport and Housing at the resumption of
Second Reading debate on the Bill a clarification that a
mortgage (whether in favour of a financial or non-financial
institution) is not chargeable with stamp duty and special
stamp duty (SSD).

2. As explained at the Bills Committee Meeting on 18 Apiril
2011, dal along, the Inland Revenue Department s (IRD) takes the view
that the definition of “agreement for sale” does not cover what might be
called a usua mortgage (or charge). IRD has set out its view in the
“Stamp Office Interpretation and Practice Notes No. 1 (Revised) -
Stamping of Agreements for Sale and Purchase of Residential Property”
(the Practice Notes). In accordance with the Practice Notes, IRD does
not charge ad valorem stamp duty on a usual mortgage (or charge).

3. IRD will adopt the same principle aforementioned for SSD,
that is, it will not charge SSD on a usua mortgage (or charge). When



calculating the holding period of a mortgaged property, the date of a usual
mortgage (or charge) is not arelevant consideration. The holding period
will count from the date when the property owner acquires the property to
the date when the property owner disposes of the property.

(3) To consider reviewing the need for SSD every two years

4, The Administration has listened to the views of Members,
and is prepared to undertake to keep SSD under regular review and to
provide a progress report to the LegCo Panel on Housing in 12 month’s
time after the enactment of the Bill. In fact, the Administration will
continue to review SSD from time to time. The Administration will go
through the normal legislative process to amend the legislation when SSD
is considered no longer necessary.

(4) To advise the definition of residential property under the
Stamp Duty Ordinance (Cap. 117). To also advise whether the
definition covers properties that could be used for both
residential and commercial purposes.

5. “Residential Properties’ is defined under section 29A(1) of
the Stamp Duty Ordinance (SDO) as “any immovable property other than
“non-residential property”. “Non-residential property” is defined as
immovable property which, under the existing conditions of —

(@ aGovernment lease or an agreement for a Government |ease;

(b) adeed of mutual covenant within the meaning of section 2 of the
Building Management Ordinance (Cap. 344); (Amended 27 of
1993 s. 45)

(c) an occupation permit issued under section 21 of the Buildings
Ordinance (Cap. 123); or

(d) any other instrument which the Collector is satisfied effectively
restricts the permitted user of the property,

may not be used, at any time during the term of the Government |lease
in respect of the property or during the term of the Government lease
that has been agreed for in respect of the property (asis appropriate),
wholly or partly for residential purposes.



6. The classification of premises in terms of “residential
property” and “non-residential property” is by reference to their permitted
use rather than actual use. In other words, it is only when a property
cannot be used for residential purposes under the existing conditions of
any of the aforementioned documents, is a non-residential property.
When thisis not the casg, it is, by definition, aresidential property.

7. In practice, the description of a property in an occupation
permit (OP) will be recognised as specifying the only permitted use of the
property at the time of issue of the OP. Accordingly, in the absence of
any subsequent relevant instrument, the OP will be used for the purpose
of deciding whether a property is“residential” or “non-residential”.

8 The aforementioned definitions of “residential property” and
“non-residential property” were adopted in 1992 when the Administration
amended the Stamp Duty Ordinance to require the payment of ad valorem
stamp duty within 30 days after the entering into an “agreement for sale”
for residential properties, rather than after the execution of the
Assignment, as one of the measures to curb speculation in residential
properties. The classification of “residential properties’ and
“non-residential properties” using “permitted use” forms an objective
basis for IRD and the market to know with certainty whether a property is
“residential” or otherwise. When the “actual use” of asiteisfound to be
not in full compliance with its “permitted use”, the site may be subject to
enforcement action by relevant Government departments to restore it
back to its “permitted use”.

Transport and Housing Bureau
Inland Revenue Department
Department of Justice

4 May 2011
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By Fax

The Law Society of Hong Kong
3/F., Wing On House

71 Des Voeux Road Central
Hong Kong

(Attn. : Miss Christine W S Chu)

Dear Miss Chu,

Bills Committee on Stamp Duty (Amendment) (No. 2) Bill 2010

Thank you for the letter of 15 April 2011 from the Hong Kong Law
Society (the Law Society) to the Transport and Housing Bureau, which attached
the Law Society’s representation on the proposed revised Committee Stage
Amendments (revised CSAs).

As regards the Law Society’s views as set out in paragraph 3 of the
representation, the Administration has responded vide its document “Summary of
views submitted by organizations/individuals on the Stamp Duty (Amendment)
(No. 2) Bill 2010 Government’s Response to Further Written Submissions on the
Bill” of 15 April 2011 to the Bills Committee. We attach a copy of the document
for your reference.

The Administration has set out the original proposal in more explicit
terms in the revised CSAs as to how the date of acquisition or disposal of
residential property for the purpose of charging of Special Stamp Duty (SSD)
should be determined. Premised on the principle that a person “acquires” or
“disposes of” a property when equitable ownership or legal ownership of the
property is passed, we have proposed in the revised CSAs that the acquisition and
disposal dates of a property will be based on the signing date of the chargeable
agreement for sale, or if no such chargeable agreement exists, the signing date of
conveyance (i.e. Assignment). Also, for the purpose of determining the date of



“acquisition” of and “disposal of” a property, chargeable agreements include
those “agreements for sale” as defined in the existing Stamp Duty Ordinance,
except an instrument conferring “an option to purchase immovable property” and
“a right of pre-emption in respect of immovable property”. Under the
circumstances of “an option to purchase immovable property” and “a right of pre-
emption in respect of immovable property”, the date of signing the Agreement for
Sale and Purchase (ASP) or, if there is no ASP, the signing date of the
Assignment will be the date of acquisition of or disposal of the property.

Regarding the Law Society’s concern as to how the dates of
“acquisition” of and “disposal of” a residential property are to be determined
under certain scenarios, premised on the proposal as set out in the
Administration’s revised CSAs that the acquisition and disposal dates of a
property will be based on the signing date of the “chargeable agreement for sale”
or the Assignment, our reply is set out below.

On the first scenario and as explained at the Bills Committee Meeting
on 18 April 2011, all along, the Stamp Office takes the view that the definition of
“agreement for sale” does not cover what might be called a usual mortgage (or
charge). The Stamp Office has set out its view in the “Stamp Office
Interpretation and Practice Notes No. | (Revised) - Stamping of Agreements for
Sale and Purchase of Residential Property” (the Practice Notes). In accordance
with the Practice Notes, the Stamp Office does not charge ad valorem stamp duty
on a usual mortgage (or charge).

The Stamp Office will adopt the same principle aforementioned for
SSD, that is, it will not charge SSD on a usual mortgage (or charge). When
calculating the holding period of a mortgaged property, the date of a usual
mortgage (or charge) is not a relevant consideration. The holding period will
count from the date when the property owner acquires the property to the date
when the property owner disposes of the property.

As for the second scenario, it concerns how to determine the dates of
“acquisition” of and “disposal of” a property when there is an exchange of an
immovable property for any other immovable property or the partition of an
immovable property, and how SSD applies. We wish to point out that the
exchange of an immovable property for another immovable property or the
partition of an immovable property is not common. Also, under the tax
avoidance provisions of the Stamp Duty Ordinance (SDO), the Stamp Office will
conduct an assessment on all property transactions (including transactions which
do not have equality money payable). If the Stamp Office considers that the
consideration stated in the instrument does not reflect the value of the property, it



will use the market value of the property instead of the stated consideration to
assess the additional ad valorem stamp duty and the additional SSD.

For an exchange of an immovable property for any other immovable
property or the partition of an immovable property which involves the payment of
equality money, the agreement for exchange or partition is regarded as a
chargeable agreement for sale, and the date of signing will be regarded as the date
of “acquisition” of and “disposal of” the property. For an exchange of an
immovable property for any other immovable property or the partition of an
immovable property which does not involve the payment of equality money, the
agreement for exchange or partition is not regarded as a chargeable agreement for
sale. As such, the date of signing the Assignment will be regarded as the date of
“acquisition” of and “disposal of” the property.

The third scenario is related to how to determine the date of
“acquisition” of and “disposal of” a piece of land obtained through an Agreement
and Conditions of Exchange, and how SSD applies. Under the SSD regime, SSD
will be chargeable in respect of the disposal of a property which is acquired by
the seller under a chargeable agreement for sale or under a conveyance. An
Agreement and Conditions of Exchange is neither a chargeable agreement for
sale nor a conveyance. It belongs to the same category as grants by the
Government, Government leases and surrenders of such grants and leases which
are instruments generally exempted from stamp duty under the SDO. The grantee
obtains the land through an Agreement and Conditions of Exchange, and SSD is
not applicable to the grantee when the grantee sells the land or the residential
units constructed thereon to a third party. The third party buyer “acquires” the
land or the residential units and when the third party sells the land or the
residential units, the dates of the transaction will be taken as the dates of
“acquisition” and “disposal of”, and SSD will apply if the transaction takes place
within 24 months.

As regards the fourth scenario which is related to how to determine
the date of “acquisition” of and “disposal of” a property which is sold due to
bankruptcy/involuntary winding up, the Law Society made reference to section
39(g) of the SDO which provides exemption for all instruments exempted under
section 125 of the Bankruptcy Ordinance (Cap. 6) or section 281 of the
Companies Ordinance (Cap. 32). Section 125 of the Bankruptcy Ordinance and
section 281 of the Companies Ordinance adopt the wording “stamp duty shall not
be payable”. The Stamp Office is of the view that the agreement for sale
mentioned in the Law Society’s example is a chargeable agreement for sale and
stamp duty is payable if not for the exemption provided in the Bankruptcy
Ordinance and the Companies Ordinance. As such, in accordance with section



29CA(4)(a)(i) of the revised CSAs, the date of the agreement for sale is to be
treated as the date of acquisition of the property for SSD purposes.

The Administration has carefully considered the further comments
from the Law Society and has claritied above how the dates of “acquisition” of
and “disposal of” residential properties are to be determined under the various
scenarios raised by the Law Society. To sum up, the Administration considers
that the revised CSAs proposed, which have taken the earlier comments of the
Law Society into account, have set out the original proposal in clear terms as to
how the dates of “acquisition” of and “disposal of” residential properties for the
purpose of charging of SSD should be determined.

Yours sincerely
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c.c.
Commissioner of Inland Revenue (Attn. : Mr Wong Kuen-fai)

Clerk to the Bills Committee on the Stamp Duty (Amendment) (No.2) Bill 2010
(Attn. : Ms Becky Yu)



Bills Committee on Stamp Duty (Amendment) (No. 2) Bill 2010

Annex B

Summary of views submitted by organizations/individuals on the
Stamp Duty (Amendment) (No. 2) Bill 2010
Government’s Response to Further Written Submissions on the Bill

* * *

*

* *

Organization/Individual

Comments/I ssues

Government’s Response

Ta Hung Fai
Enterprise Co Ltd
(LC Paper No.
CB(1)2080/10-11(01)
18.4.2011)

Unification of titles of acquired
properties held by different companies
within the same group in the process of
compulsory sale under the Land
(Compulsory sale for Redevelopment)
Ordinance (Cap. 545) should not be
regarded as “acquisition” for the purpose
of SSD.

>

The transfer of properties among associated
companies for unification of titles in the sale of
properties under a Compulsory Sale Order granted
under the Land (Compulsory Sale for
Redevelopment) Ordinance (Cap 545) is not
chargeable with ad valorem stamp duty (AVSD) by
virtue of Section 45 of the Stamp Duty Ordinance
(SDO) if the conditions provided therein are satisfied.
Given that such transfer is not chargeable with AV SD,
it will aso not be subject to Special Stamp Duty
(SSD).

As for the sde/transfer of properties under the
Compulsory Sale Order granted under Cap 545, the
Administration has aready proposed Committee
Stage Amendments (CSAs) to the Stamp Duty
(Amendment) (No.2) Bill 2010 (the Bill) to exempt
the compulsory sale of residential properties under a
Compulsory Sale Order from SSD.




The Readl Estate The sale and disposition of new unitsor | » The Administration takes the view that under the
Developers Association | the interest of a new development after a proposed Bill SSD would not be chargeable to such
of Hong Kong redevelopment should not attract any sales, because section 29CA(2) will apply "if the
(LC Paper No.CB(1) |SSD as there is no element of residential property concerned is disposed of within a
2080/10-11(02) Speculation. period of 24 months beginning on the day on which
20.4.2011) the vendor under the agreement acquired the
Tai Hung Fai property.” The sale_and disposal of new units unpler
Enterprise Co Ltd a redevelopm(_ent project does not fall under section
(LC Paper No. CB(1) 29CA(2), and istherefore not SSD-chargeable.
2080/10-11(01)

18.4.2011)

The Redl Estate The sale / transfer of bare sites should be | » Under the SSD regime, SSD will be chargeable in

Developers Association
of Hong Kong

(LC Paper No. CB(1)
2080/10-11(02)
20.4.2011)

exempted from SSD.

respect of the disposal of a property which is acquired
by the seller under a chargeable agreement for sale or
under a conveyance. An Agreement and Conditions
of Exchange is neither a chargeable agreement for sale
nor a conveyance. It belongs to the same category as
grants by the Government, Government leases and
surrenders of such grants and leases which are
instruments generally exempted from stamp duty
under the SDO. The grantee obtains the land through
an Agreement and Conditions of Exchange, and SSD
IS not applicable to the grantee when the grantee sells
the land or the residential units constructed thereon to
a third party. The third party buyer “acquires’ the
land or the residential units and when the third party
sells the land or the residential units, the dates of the
transaction will be taken as the dates of “acquisition”
and “disposal of”, and SSD will apply if the
transaction takes place within 24 months.




The Real Estate
Developers Association
of Hong Kong

(LC Paper No. CB(1)
2080/10-11(02)
20.4.2011)

Distribution of unsold units to a party
under a Development Agreement should
be exempted from SSD.

» Under the SSD regime, SSD will be chargeable in

respect of the disposal of a property which is acquired
by the seller under a chargeable agreement for sale or
under a conveyance. An Agreement and Conditions
of Exchange is neither a chargeable agreement for sale
nor a conveyance. It belongs to the same category as
grants by the Government, Government leases and
surrenders of such grants and leases which are
instruments generally exempted from stamp duty
under the SDO. The grantee obtains the land through
an Agreement and Conditions of Exchange, and SSD
Is not applicable to the grantee when the grantee sells
the land or the residential units constructed thereon to
a third party. The third party buyer “acquires’ the
land or the residential units and when the third party
sells the land or the residential units, the dates of the
transaction will be taken as the dates of “acquisition”
and “disposal of”, and SSD will apply if the
transaction is within 24 months.

We consider that as long as the law is clearly drafted,
developers should be able to flexibly adjust their
business strategies and operation without affecting the
supply, in the light of the new taxation environment
when the Bill comes into effect.

We have met with the Urban Renewa Authority
(URA) and Mass Transt Railway Corporation
Limited (MTRCL) to understand their mode of
operation and to explain the details of SSD. We
understand from URA that it has been adopting a




flexible approach in handling units which remain
unsold within the period as specified in the contract
with developers, by alowing extension(s) to the
contractual disposal period upon mutual agreement of
the URA and the developers concerned in order to
provide more time for the developers to market the
units. Should its contractual interest not be
compromised, URA is aso prepared to continue
holding the ownership of the unsold units for a longer
period until the developer finds a purchaser. URA
considers that the introduction of SSD should have no
major impact on its residential development projects
or its operational arrangements with developers. As
regards the residential development projects of the
MTRCL, the introduction of SSD should have no
particular implications on its projects in the light of its
existing mode of operation.

- ENDS -
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