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ACCA

Clerk to the Bills Committee on Inland Revenue
(Amendment)(No.2) Bill 2011

Legislative Council

8 Jackson Road

Central

Hong Kong

20 May 2011

Dear Sir
Inland Revenue (Amendment) (No.2) Bill 2011 (The Bill)

We refer to your letter dated 26 April 2011. On behalf of ACCA (Association of
Chartered Certified Accountants) Hong Kong, we would like to further elaborate
our views as expressed in our letter to Hon Paul CHAN Mo-po dated 29 March
2011 regarding the abovementioned Bill.

Original Intent of the Bill

As stated in the Legislative Council Brief on the Bill, the justification of the Bill is
“to promote the wider application of intellectual property rights (IPRs) by
enterprises, to encourage innovation and upgrading and to facilitate the
development of creative industries in Hong Kong”. With this in mind, ACCA
Hong Kong is of the view that the Bill, as currently drafted, will not provide any
incentives to achieve this objective, especially with the section 16EC restricting
the deduction of the capital expenditures on the IPRs that are licensed to be
used outside Hong Kong.

Licensing specified Intellectual Property for use outside Hong Kong

Whilst section 16EA provides deduction of capital expenditure on specified
intellectual properties, section 16EC confines the deduction to those licensed
IPRs that are used in Hong Kong. This means a Hong Kong company which
acquires an IPR but license the use outside Hong Kong will be unable to get the
deduction under the proposed Bill, even if the IPR is developed by the Hong
Kong creative industries.

In the response to our letter, the Administration states “/f a Hong Kong
enterprise which has purchased a relevant IPR licenses that relevant IPR to
another enterprise for use outside Hong Kong, its royalties (i.e. licensing fees)
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so derived will generally be regarded as non-Hong Kong sourced income and
hence will not be subject to Hong Kong tax ..... . This may not be in line with
the current practice and interpretation of the law. We like to draw the Bills
Committee’s attention to the case law CIR v HK-TVBI Limited [1992] in which
the Privy Council ruled that the taxpayer's profits from sub-licensing film rights
were sourced in Hong Kong even the rights were only exercisable outside of
Hong Kong. The crux of this decision is the royalty could be taxable if the
license contract is effected in Hong Kong. In view of the inconsistency, we
therefore consider further clarification is necessary.

If the Administration is right (i.e. the royalties income from licensing the relevant
IPR to another enterprise for use outside Hong Kong is not of source in Hong
Kong), then the deduction of the capital expenditure would be automatically
denied under the proposed section 16EA(2) as the right is not used “in the
production of profits in respect of which the person is chargeable to tax...”. As
such the exclusion of specified Intellectual Property licensing to be used outside
Hong Kong under section 16EC is not necessary. Any abuse of the proposed
legislation could also be tackled by the anti-avoidance provision under section
61 and section 61A.

Use of the IP outside Hong Kong under sub-contracting

We still hold our view that the proposed section 16EC(4)(b) may also cause
problem to the owner of a relevant IP which uses the IP to produce goods
through sub-contractors outside Hong Kong. It is common that Hong Kong
owns an IP which is used in a production process carried out by a subcontractor
outside Hong Kong. In such case, as the production is carried out by a sub-
contractor outside Hong Kong, strictly speaking, the IRD may disallow the
deduction of the cost of the IP on the ground it is not used by the owner but by
someone else (sub-contractor) under license outside Hong Kong. As such,
deduction on the cost of the IP will be denied under section 16EC(4)(b). The
situation will be similar to the denial of depreciation allowances on plant and
machinery under the existing section 39E.

Should you wish to discuss the above suggestions in more detail, kindly please
feel free to contact us at 2524 4988.

Yours faithfully

Rosanna Choi
Chairman





