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Dear Mr Yick,

Road Traffic (Amendment)(No. 2) Bill 2011 (‘the Bill’ )

Thank you for your letter under reference (LS/B/22/10-11).  Our
responses to the questions raised in your letter are provided below.

Clause 7 — new section 67A of the Road Traffic Ordinance (Cap. 374) (‘RTO’)
proposed under clause 7 of the Bill

We would like to clarify that the new section 67A will not apply to all
motor vehicles with an electronic data recording device (EDRD) but specified Public
Light Buses (PLBs) only. Section 67A(1) states that the section applies to a motor
vehicle with a fitted EDRD. “Fitted EDRD” is a term defined under section 67A(7),
which has the meaning given by regulation 2 of the Road Traffic (Construction and
Maintenance of Vehicles) Regulations (Cap. 374 sub. leg. A) (‘CMV Regulations”).
The proposed definition of “fitted EDRD” under regulation 2 of the CMV Regulations
is “an approved EDRD fitted to a motor vehicle to which regulation 24C applies”.
Since new regulation 24C applies to specified PLBs only (see regulation 24C(1)), the
term “fitted EDRD” will cover those EDRDs fitted to specified PLBs only (i.e. PLBs
specified in the new Schedule 18).



Clause 8 — new section 1021 of RTO

Pursuant to existing section 88K (5)(b) and section 102B(8) of RTO, the
Commissioner for Transport (C for T) may, on the application of the proprietor of a
driving school or driving improvement school! at least 3 months before the date of its
expiration, renew the designation. Under the established practice, the Transport
Department (TD) will liaise with the relevant proprietor at least 3 months in advance
before the expiry of the designation for the renewal application. Hence, if a
proprietor of such school chooses not to renew or fails to renew the designation, TD,
being the regulator of the school should know at least 3 months in advance, and it
would take necessary actions to prepare for the changeover if required.

Revocation or termination are however proactive actions that may be
taken by the C for T or initiated by the proprietor himself during the designation period
under unusual circumstances such as the proprietor has not operated in compliance
with the code of practice or other conditions specified in respect of the designation; or
the proprietor charged fee for the course at a level exceeding the maximum fee
determined by the C for T, or the proprietor is being wound up, etc. As the
circumstances for revocation and termination may be entirely different from ‘not
renew’ on expiration of designation, under existing provisions for driving school and
for driving improvement school, there is a ‘refund’ provision to safeguard the interests
of the participants in that the proprietor shall refund a person the fee he has paid for
taking a course at the school for any part of the course which has not been completed.

The above arrangements work satisfactorily over the years, and the same
approach is suggested to be adopted for the pre-service training school proposed under
the Bill. If the proprietor of a pre-service training school chooses not to renew or fails
to renew at least 3 months before expiry of the designation, TD will liaise with the
school closely to ensure that participants who have paid for attending the pre-service
course would have the opportunity to attend the pre-service course; and that the school
has duly settled with those who have pre-paid courses to be held beyond the expiry
period. Hence, we do not consider it necessary to make provisions under the ‘not
renew’ scenario to require the proprietor to make refunds of any fee paid for taking a
pre-service training course or for the part of the course which has not been given,; or to
make provisions for the consequences of the expiration of a designation.

As regards your question on whether the Commissioner will consider any
late application from a proprietor of a pre-service training school who could show good

! The driving improvement schools are designated to provide driving improvement course

mainly to persons who have accumulated 10 Driving Offence Points within two years;
and those who have been convicted of serious traffic offences.



cause for it, our intention is that we will not accept such an application. Under the
proposed section 1021(9)(b), C for T may renew any designation on the application of
the proprietor of the school at least 3 months before the designation expires. The
proprietor should be well aware of the 3-month requirement. To ensure the continued
provision of pre-service course, a 3-month notification period is needed for TD to
prepare for the changeover if required, if the proprietor does not apply for renewal of
the designation.

Clause 8 — new section 102J of RTO

You asked whether it would be necessary to specify in the Bill the mode
of service of the notice of intention to revoke and the notice of decision to revoke.
We consider the current draft of ‘serving the notice’ adequate to meet TD’s operational
need. This is because the number of proprietors designated for operating pre-service
schools will be small. Being the regulator of pre-service training schools, TD will
have regular contacts with the proprietors. In the event that a notice is to be served,
TD will serve it by hand / fax / mail, and will make sure that receipt of the notice is
duly acknowledged by the proprietor concerned.

Clause 14 — new regulation 121(6) of the CMV Regulations

Similar to our response above, "fitted EDRD" has the meaning defined
under regulation 2 of the CMV Regulations and thus covers those EDRDs fitted to
specified PLBs only. The new regulation 121(6) will not be applicable to other
motor vehicles with which an EDRD has been installed voluntarily.

New Schedule 18 to the CMV Regulations

The Administration’s current plan is to mandate EDRD on newly
registered PLBs within 12 months after the Bill is passed by the Legislative Council
and the Ordinance is gazetted. This is to allow adequate time for the manufacturers
to design and produce the device; and for TD to approve complying models of EDRD
for installation onto the PLBs. The description of the relevant PLBs will be specified
in the new Schedule 18 by an amendment regulation nearer the time when the
availability of the device is confirmed.



New Schedule 19 to the CMV Regulations

On the possibility of loss of data in the event of a traffic accident, you
may wish to note that in section 2 of the new Schedule 19, it is specified that an
EDRD must be strong, durable and capable of withstanding frequent use. All the
constituent parts of an EDRD must be made of materials with sufficient durability and
mechanical strength. Before each model of EDRD is approved by 1D, proof of
compliance with these requirements (e.g. test reports which cover impact and
vibration, etc.) would have to be submitted. We consider these provisions sufficient
to guard against data loss as a result of accidents.

Yours sincerely,
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