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Dear Ms Tam,

Guardianship of Minors (Amendment) Bill 2011

Thank you for your letter of 13 July 2011 regarding the Guardianship
of Minors (Amendment) Bill 2011 (the Bill). Our clarifications on and
response to the various issues raised in your letter are provided below —

Clause 4

Proposed section 5 — the rights of surviving parents as to guardianship subject
to section 19(4) of the Matrimonial Proceedings and Property Ordinance
(Cap. 192))

(a)  The proposed section 5 states a general rule that on the death of a parent
of a minor, the surviving parent is the guardian of the minor as of right.
The existing section 19(4) of the Matrimonial Proceedings and Property
Ordinance lays down the specific rule that the surviving parent shall not
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be entitled as of right to the custody or the guardianship of the child of
the family upon the death of custodial parent if the court has made an
order in the decree of divorce or judicial separation that he/she was unfit
to have custody of the child.

On statutory interpretation, the general rule under the proposed section 5
will be subject to the specific rule laid down in section 19(4) of the
Matrimonial Proceedings and Property Ordinance. For clarification
sake, we will propose amendments to put it beyond doubt in the Bill.

Proposed section 6 — prescription of wording sufficient for expressing the
intention of appointing a guardian

(b)

The proposed section 6(3) of the Bill has already set out clearly the
requirements for appointing guardian that the appointment must be made
in writing, dated and

(i) signed either by the person making the appointment or by another
person at the direction, and in the presence, of the person making
the appointment; and

(i)  attested by two witnesses.

The intention of a parent/guardian to appoint a guardian for a minor can
be demonstrated by his/her compliance with the requirement in the
proposed section 6(3) of the Bill.

As  explained in the Administration’s paper (LC  Paper
No. CB(2)178/11-12(01)) which provides the Administration’s response
to the issues raised by deputations at the Bills Committee meeting held on
27 July 2011, the requirements for appointing guardian in the proposed
section 6(3) of the Bill were introduced based on the recommendation of
the Law Reform Commission of Hong Kong (LRC) in its Report on
Guardianship of Children (LRC’s Report). According to LRC’s Report,
this recommendation was supported by most of the respondents who
commented on it during the public consultation conducted by LRC.
Appointment of guardian for minors is a serious and important decision.
While the Bill will much reduce the technicalities involved in the
appointment process with a view to encouraging parents to appoint
guardians for their children in the event of their deaths, we think that
some basic requirements should be in place to avoid uncertainty in and
future dispute on the validity of appointment.



Proposed section 6 — the use of the term “views of the minor’

(c)

In view of the above, we do not intend to include a provision resembling
section 5(2) of the Wills Ordinance in the Bill to the effect that a guardian
appointment may be regarded as valid as long as the intention of the
appointment can be demonstrated, even if the appointing requirements in
the proposed section 6(3) are not fulfilled. Parents/guardians who wish
to appoint guardians for their children should comply with the
requirements in the proposed section 6(3) as recommended by the LRC’s
Report.

Based on the above reasons, we do not consider it necessary to include a
provision in the Bill to prescribe how the intention of appointing a
guardian can be demonstrated. In case there is any uncertainty about the
validity of the guardian appointment, the court may exercise its general
power of appointing guardian for a minor under the new section 8D, if it
is considered in the best interests of the minor.

!

The term “views of the minor”, which is adopted in the English text of
the proposed section 6(5), is more in conformity with the United Nations
Convention on the Rights of the Child than the term “wishes of the
minor”. It is also the term recommended to be adopted by the Law
Society of Hong Kong which attended the Bills Committee meeting on
27 July 2011.  We intend to retain the term “views of the minor” in the
proposed section 6(5).

As  explained in  the Administration’s paper (LC Paper
No. CB(2)178/11-12(01)), in the existing section 3 of Guardianship of
Minors Ordinance (GMO), the term “wishes of the minor” is used under
more or less the same meaning. For consistency sake, we will propose
amendments to replace the term with “views of the minor” in the existing
section 3 of GMO.

Proposed section 7 — Automatic assumption of guardianship in cases where the
appointing parent had a joint custody over the child

(d)

When a joint custody order is granted, both parents retain the right to
decide on important matters affecting the upbringing of the child although
the physical care and control is usually granted to only one of them.
The parent who lives with the child should consult and seck agreement
with the other parent on all major issues about the child.
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In cases where a joint custody order is granted to divorced parents, the
guardian appointed by either parent will automatically take effect after
the death of the appointing parent in accordance with section 7(a), even if
the latter does not live with the child immediately before dying. In such
scenarios, the surviving parent should continue to work and cooperate
with the guardian who acts for the deceased parent on major issues about
the minor.  In other words, the existing rights and responsibilities of the
surviving parent over the minor will not be affected.

If there is any conflict between the surviving parent and the guardian,
either of them may apply to the court for direction to resolve their
disputes or for removing the other guardian in accordance with the new
sections 8A(2), 8F and the existing section 9.

Clause 6 and 7

Addition of the reference to “section 9 to the existing section 11 of the GMO

(e)

There may be a situation that the surviving parent and the guardian
appointed by the deceased parent are appointed by the court to be joint
guardians of a minor. If there is any dispute between them, they could
resort to court under the existing section 9 of the GMO.

The existing section 11 of the GMO provides for the types of custody and
maintenance orders that the court may make when it orders a person to be
the sole guardian of a minor to the exclusion of the surviving parent.
Since the court could make any order as it may think proper to resolve the
matters in difference between the joint guardians under the existing
section 9, there is a need to link it with the existing section 11 so that in
case the court order the guardian to act to the exclusion of the surviving
parent, the court could make the ancillary orders under the existing
section 11.

Amendments to inclusive masculine expressions

(0

Clause 6(2) and 7(2) of the Bill respectively propose to substitute “his”
with “his or her” in the English text of the existing section 11(1)(a)(ii)
and 12(a)(ii) of the GMO. The word “his” is, however, still in use to
include feminine gender in other sections of the GMO. To avoid doubt,
we will amend the other inclusive masculine expressions by way of a
revision order prepared by the Department of Justice pursuant to section
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17(i)!" of the Legislation Publication Ordinance (Ordinance number 13 of
2011).

Yours sincerely,
g )

(Ms Wendy LEUNG)
for Secretary for Labour and Welfare

C.C.

Dol (Attn: Ms Karmen KWOK) (Fax: 2869 1302)

) Section 17(1) of the Legislation Publication Ordinance (13 of 2011) states that; “The
Secretary for Justice may. by order in the Gazette, replace a word or expression in an
Ordinance indicating gender or that could be taken to indicate gender by a gender-neutral

word or expression.”





