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Miss Odelia LEUNG

Clerk to House Committee
Legislative Council Secretariat
Lepislative Council Building

8 Jackson Road, Central

Hong Kong

(Fax: 2509 07795)

Dear Miss LEUNG,

Inland Revenue (Amendment) (No. 2) Bill 2011

I refer to your letter dated | April 2011 seeking the Administration’s
responses to a number of issues in relation to the Inland Revenue (Amendment)
(No. 2) Bill 2011 (“the Bill”) raised by the Association of Chartercd Certified
Accountants in Hong Kong (ACCA-HK) as relayed by Hon Paul Chan.

Background

2. The Administration introduced the Bill into the Legislative Council on
9 March 2011 with a view to giving cffect to the proposal announced in the
20]10-11 Budget to provide tax deduction for capital expenditure incurred on
the purchase of copyrights, registered designs and registered trade marks
(“specified IPRs™). The objectives are to promote the wider application of
intellectual property rights (“IPRs™) by enterprises, to encourage innovation
and upgrading and to facilitate development of creative industries in Hong
Kong.
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3. In order to be eligible for the proposed tax deduction, taxpayers must
have acquired the “‘proprietary intercst” of the specified IPRs and have to fulfil
the registration requirement for those IPRs for which registration systems are
available. Moreover, the specified JPRs have o be in use for the production
of chargeable profits.

4. At present, tax deduction has already been provided for capital
expenditure incurred on the purchase of patent rights and rights to any
know-how on the condition that these rights are used in Hong Kong in the
production of chargeable profits. Acknowledging that business activities of
local enterprises are no longer confined to Hong Kong with the globalisation ol
the world economy, the Administration therefore proposes in the Bill to removc
the “use in Hong Kong” condition currently applicable to the tax deduction for
patent rights and rights to any know-how. In other words, tax deduction
would be granted for capital expenditure on the purchase of patent rights and
rights to any know-how irrespective of whether they are used in Hong Kong as
long as they are used by the taxpayers themselves for production of chargeable
profits. The same “relaxed” arrangement has been adopted for the propused
tax deduction for the specified IPRs.

5. Apart from the relaxation in the “vse in Hong Kong” requirement, we
have also proposed in the Bill to relax the “deduction claw-back rule” for
patent rights and rights to any know-how by reducing the amount of sales
proceeds brought to tax from full sales proceeds to not more than the
deductions previously allowed. This is in line with our policy of not taxing
capital gains. The above enhanced “deduction claw-back rule” has also becn
adopted [or the proposed tax deduction for the specitied IPRs.

6. As the proposed relaxations mentioned in paragraphs 4 and 5 above
may be exploited to avoid profits tax, we have proposed in section 16EC of the

Bill to impose some commonly-used anti-avoidance measures to prevent
potential abuses.

The Administration’s Response to ACCA-HK’s Concerns

(a) Licensing specified IPRs for use outside Hong Kong

7. Whether royalties derived from licensing arrangements are chargeable
to tax in Hong Kong depends on the facts of each case. If a Hong Kong
enterprise which has purchased a relevant IPR' licenses that relevant IPR to
another enterprise for use outside Hong Kong, its royalties (i.e. licensing f{ees)
so derived will generally be regarded as non-Hong Kong sourced income and
hence will not be subject to Hong Kong tax while no deduction will be allowed

' Relevant IPR iweans patent right, right to anv know-how and specified IPR.
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for its capital expenditure incurred on the purchase of the relevant IPR.
Paragraph 45(g) of the Departmental Interpretation and Practice Note (DIPN)
No. 21 as quoted in ACCA-HK’s letter is not applicable to licensing of IPRs by
taxpavers who have purchased the IPRs (i.e. taxpayers with proprictary
interest of the IPRs).

(b) Use of IPRs vutside Hong Kong under sub-contracting

8. As indicated above, section 16EC is an anti-avoidance provision to
prevent possible abuse of the proposed deduction which 1s otherwise not
available. In the case where a Hong Kong enterprise allows its overseas
sub-contractor to use outside Hong Kong an 1PR owned by the Hong Kong
enterprise at cost, the tax treatment as described in paragraph 7 above would
apply and the capital expenditure incurred on the purchase of that IPR is not
deductible under section 16EC(4)(b) %.

9. In the case where a Hong Kong cnterprise allows its overseas
sub-contractor to use outside Hong Kong an IPR owned by the Hong Kong
enterprise at no cost, since the overseas production activities by the
sub-contractor are generally not attributed to the Hong Kong enterprise,
according to the “territorial source” principle, the Inland Revenue Department
of Hong Kong would not charge profits tax on the sub-contractor or the Hong
Kong enterprise for the overseas production activities. Accordingly, based on
the “tax symmetry” principle, the Hong Kong enterprises would not be granted
tax deduction for IPRs solely used in overseas production activities not carricd
out by the Hong Kong enterprises. This treatment is in line with our
established taxation principles and our policy intent of promoting wider
application of IPRs in Hong Kong. If we recognise such “no cost”
arrangcment for the use of IPR outside Hong Kong by granting the proposed
tax deduction, overseas jurisdictions may doubt whether Hong Kong is acting
in compliance with the “arm’s length principle” advocated by the Organisation
tfor Economic Cooperation and Development, thus affecting the taxing rights of
the overseas jurisdictions. This is because such “no cost” arrangement would
render overseas tax authorities unable to tax on the Hong Kong enterprise's
royalties income. Also, such “no cost” arrangement would render the
sub-contractor charge lower price for goods sold to the Hong Kong enterprise,
thus reducing the level of chargeable profits in that overseas jurisdiction. We
consider that Hong Kong should not act in a way that would undermine the
taxing rights of other jurisdictions by recognizing such “no cost” arrangement
throngh the granting of the proposed tax deduction, otherwise Hong Kong may
be labeled as a harmful tax competitor internationally.

2 .
The proposed new section 16EC(4)(b) would deny the proposed tax deduction of capital expenditure
incurred on the purchase of patent rights, rights to any know-how and specified IPRs if the
afore-mentioned IPRs are uscd wholly or principally outside Hong Kong by a person other than the
laxpayer.
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(c)  Use of IPRs by another person other than the taxpayer who incurs the
expenditure

10. The word “use” should be accorded its ordinary meaning. Based on
the example given in ACCA-HK’s letter, if a taxpayer grants a licence to
another person (the licensee) to use in Hong Kong the relevant IPR purchased
by the taxpayer, such relevant IPR would be considered as being “used” by the
taxpayer in Hong Kong. Provided that the relevant IPR is used for the
production of the taxpayer’s chargeable profits under the Inland Revenue
Ordinance and that the capital expenditure to acquire the relevant IPR is not
prohibited for deduction under the proposed new section 16EC, the taxpayer is
eligible to claim tax dcduction under the existing section 16E or the proposed

new section 16EA for the capital expenditure incurred on the purchase of the
relevant IPR.

Yours sincerely,

{ Miss Fiona CHAU )
for Secretary for Financial Services and the Treasury

c.c. CIR (Attn: Ms Judy Y1P, SA)
Dol (Attn: Miss Betty CHEUNG, SALD)
Do) (Attn: Mr MY CHEUNG, ALO)





