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  12 August 2011 
 
Mr YICK Wing-kin, 
Assistant Legal Adviser, 
Legislative Council Secretariat 
Legislative Council Building 
8 Jackson Road 
Central 
Hong Kong 
 
 
Dear Mr YICK, 
 

Residential Care Homes (Persons with Disabilities) Regulation 
(L.N. 111 of 2011) 

 
 Thank you for your letter of 19 July 2011 regarding the Residential Care 
Homes (Persons with Disabilities) Regulation (“the RCHD Regulation”).  Our 
response to the issues raised in the letter is as follows. 
 
Section 5(4)(d) –  Register of health workers 
 
2. Upon commencement of the RCHD Regulation, health workers of 
residential care homes for the elderly (“RCHEs”) and residential care homes for 
persons with disabilities (“RCHDs”) will be required to register under the 
Residential Care Homes (Elderly Persons) Regulation (Cap. 459A) (“RCHE 
Regulation”) and the RCHD Regulation respectively.  For those who would like 
to be qualified as both types of health workers, they have to register under both 
registers. 
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3. It is stipulated in both the RCHE Regulation and the RCHD Regulation 
that the registration of a health worker may be cancelled if the Director of Social 
Welfare (“DSW”) is of the opinion that the registration was obtained by 
fraudulent means, or if DSW ceases to be satisfied that the person is qualified, 
competent and fit and proper to be registered as a health worker.  For a health 
worker who has registered in both registers, if DSW, on the basis of the 
abovementioned reasons, cancels the health worker’s registration in accordance 
with the RCHE Regulation, then that health worker’s other registration under the 
RCHD Regulation will also be cancelled pursuant to section 5(4)(d) of the RCHD 
Regulation.   
 
4. Section 5(4)(d) of the RCHD Regulation is formulated in view of the 
similarity of the qualifications and the duties between the health workers serving 
RCHEs and those serving RCHDs.  If DSW decides to cancel a health worker’s 
registration under the RCHE Regulation, we consider it necessary to cancel the 
health worker’s registration under the RCHD Regulation in order to protect the 
wellbeing of RCHD residents.  Such arrangement fulfils the legislative intent of 
the Residential Care Homes (Persons with Disabilities) Ordinance (“RCHD 
Ordinance”) and the RCHD Regulation which aim to improve the service quality 
of RCHDs and protect RCHD residents.  
 
5. Moreover, considering that under normal circumstances, it is unlikely 
that a health worker will initiate cancellation of registration in only one of the 
registers.  We have, therefore, originally proposed to apply section 5(4)(b) of the 
RCHE Regulation (i.e. request for removing one’s name from the register) to 
section 5(4)(d) of the RCHD Regulation.  In light of the comment from the Legal 
Adviser of the Legislative Council, we will make an amendment to allow a person 
who initiates a cancellation of registration under the RCHE Regulation to retain 
the registration as a RCHD health worker.  
 
Section 15 – Operators to ensure advertisement contains certain information 
 
6. The purpose of section 15 of the RCHD Regulation is to enable the 
public to learn from an RCHD advertisement whether that residential care home 
has obtained a RCHD licence or certificate of exemption.  We do not intend to 
include any additional provision to regulate the accuracy of other information in 
the advertisement.  In fact, misrepresentations are regulated under the 
Misrepresentation Ordinance (Cap. 284).  Section 3 of that Ordinance stipulates 
that where a person has entered into a contract after a misrepresentation has been 
made to him by another party thereto and as a result thereof he has suffered loss, 
then the person making the misrepresentation could be liable to damages. 
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Section 23 – Area of floor space per resident 
 
Calculation of floor area 
 
7. The concept of “net usable indoor area” is applied in determining 
whether a residential care home complies with the minimum requirement on the 
area of floor space per resident.  On such basis, all indoor spaces available for the 
use of residents, carrying out activities and for the exclusive use of the residential 
care home for provision of services to residents (including toilet, cooking 
facilities, office space, communal space, etc.) can be counted.  The RCHD 
Regulation also stipulates that, in determining the area of floor space, any open 
space, podium, garden or any other area in the residential care home which DSW 
is satisfied is unsuitable for the purposes of an RCHD (e.g. staff quarter, roof, bay 
window, etc.) is to be disregarded.  
 
8. Given that the calculation method involves considerable technical and 
particular data that may be subject to changes along with the advancement in 
building technologies, the detailed method for calculating floor area will be set 
out in the Code of Practice for Residential Care Homes for Persons with 
Disabilities (“CoP”) to facilitate any updating of the calculation method in future.  
As part of the licensing system, DSW may refuse to issue a licence to any RCHD 
which fails to comply with the requirements under the CoP pursuant to section 
7(3)(c) of the RCHD Ordinance. 
 
“Any open space” 
 
9. Section 23(2) of the RCHD Regulation was modelled on section 22 of 
the RCHE Regulation. The term “any open space” (任何空地) in section 23(2) of 
the RCHD Regulation means outdoor open space.  In the English text of the 
RCHD Regulation, the word “open” itself in “any open space” implies outdoor.  
As a matter of fact, the term “open space” in some existing ordinances is not 
given any definition.  An example is the Public Health and Municipal Services 
Ordinance (Cap. 132) in which canopy means “…[a] structure which is erected 
on any building or in or over any open space adjacent to or on a building and is 
supported by posts or other means”.  The term “open space” is not defined in that 
Ordinance.  
 
 
 



-     4     - 

Section 24 – Accessibility 
 
10. The accessibility under section 24 of the RCHD Regulation refers to the 
accessibility by emergency services (including fire or ambulance service teams).  
In certain situations (e.g. a fire), lifts are not essential for the provision of 
emergency services.  The Licensing Office of the Social Welfare Department will, 
in consultation with the Fire Services Department and the Buildings Department 
and with regard to various factors such as the locations of the residential care 
homes, assess whether individual residential care homes have complied with the 
requirements under section 24 of the RCHD Regulation.  The Licensing Office 
will also issue guidelines to operators of residential care homes which provide 
advice on the selection of suitable premises. 
 
 

Yours sincerely, 
 
 
 
 
 

(Miss Neve Leung) 
for Secretary for Labour and Welfare 

 
 
cc. 
DoJ, Law Drafting Division  (Attn: Ms Lonnie NG, Miss Elaine NG) 
  (Fax : 2845 2215/2869 1302) 
DoJ, Civil Division (Attn: Mr Patrick YEUNG) 
  (Fax: 2869 0670) 
Director of Social Welfare  (Attn: Mrs Cecilia YUEN) 
  (Fax: 3106 0559) 
 

 




