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Miss Becky Yu

Clerk to Subcommittee
Legislative Council Complex
1 Legislative Council Road
Central, Hong Kong

Dear Miss Yu,

Subcommittee on Building (Inspection and Repair) Regulation, |
Building (Administration) (Amendment) Regulation 2011,
Building (Minor Works) (Amendment) Regulation 2011, and
Buildings (Amendment) Ordinance 2011 (Commencement) Notice 2011

Administration’s Response to Enquiry of a Member of Public

Thank you for your letter of 29 November 2011 forwarding us a
letter from Mr Leung Chi-keung dated 24 November 2011. We are
pleased to provide below the consolidated response from Development
Bureau, Buildings Department and Home Affairs Department.

Under the Mandatory Building Inspection Scheme (MBIS) and
Mandatory Window Inspection Scheme (MWIS), all statutory notices will
be issued to owners of the target buildings (i.e. owners’ corporation (OC)
or co-owner as regards common areas). Like any other general building
management issue, any action of the OC in compliance with the statutory
notices under the MBIS and MWIS (including repair works) should be
taken in accordance with the relevant provisions of the Deed of Mutual
Covenants (DMC) and Building Management Ordinance (BMO).



DMC is a document with binding effect on all parties who signed
on it and their tranferees and successors. Not only does it specify the
common parts of the building, the parts for the exclusive use of individual
owners and the undivided shares of each flat, it also sets out clearly the
requirements and guidelines on various building management matters.
It defines the rights, interests and obligations of the parties concerned
among all the co-owners, the manager and also the developer of a
building.

Under section 20A of the BMO, when the OC procures any
supplies, goods or services the value of which exceeds or is likely to
exceed the sum of $200,000 or exceeds 20% of the annual budget of the
OC (whichever is smaller), the procurement shall be obtained by
invitation to tender. For supplies, goods or services the value of which
exceeds 20% of the annual budget of the OC, whether a tender is
accepted or not shall be decided by a resolution passed by a majority of
votes at a general meeting of the OC. All OCs shall comply with the
requirements of the provisions concerned during procurement of supplies,
goods or services required.

In general, the management committee should refer to the DMC
regarding the sharing of costs. If there is no DMC or the DMC does not
provide for the method of sharing, the cost should be shared on the basis
of undivided shares. Nevertheless, in view of the huge amount of
maintenance costs, the management committee would in general make a
resolution in the general meeting of OC regarding the payable amount of
every household to enhance transparency. Owners should reflect their
views on any matter on building management to the management
committee. Upon request of not less than 5% of the owners, the
chairman of the management committee shall convene a general meeting
of the OC for specified purposes.

The legal provisions quoted and the reply above are not legal
opinion and are for reference only. Should there be enquiries or doubts
about the interpretation, application and legal obligation of the provisions



under legislation or DMCs, assistance from legal professionals is advised
to be sought. Person in need could liaise with the Property Management
Advisory Centres of the Hong Kong Housing Society for free advisory
service of legal professionals.

Yours sincerely,

( Daniel Fong
for 8ecretary for Development

c.c.
Director of Home Affairs (Attention: Miss Crystal Yip)
Director of Buildings (Attention: Mr SW Hui)






