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27 May 2014 
 
Dear Mr Kau, 
 

Stamp Duty (Amendment) Bill 2013 
 
 Thank you for your letter dated 21 May 2014, setting out your 
observations on the draft Committee Stage Amendments (“CSAs”) proposed by the 
Administration.   We are grateful for the opportunity to go through the issues with you 
at the meeting held on 26 May 2014.  We will actively take on board your 
suggestions/comments which are not inconsistent with the Government’s policy intent 
and will make refinements to the drafting of the CSAs, as appropriate. 
 
 Our initial responses are set out at Annex for reference. 
 

     Yours sincerely, 
 
 
 
 
 
      for Secretary for Financial Services  

 and the Treasury 
 

LC Paper No. CB(1)1517/13-14(03)
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c.c.  
Secretary for Transport and Housing (Attn: Mrs Vicki KWOK) 
Commissioner of Inland Revenue   (Attn: Mr TAM Tai-pang) 
Department of Justice   (Attn:  Mr Allen LAI  
                 Mr Manuel NG 
       Mr CHEUNG Man-yiu)  



 Annex  
The Administration’s responses to the issues raised by 

the Legal Service Division of the Legislative Council Secretariat 
 

Issues The Administration’s Responses 
 

1. Proposed section 29AM(2) 
 
(a) The provision has assumed that every assignment 

of lease is a conveyance on sale.  Please consider 
whether this assumption is valid and provide legal 
authorities in support of the view. 
 

“Conveyance” is defined in section 2(1) of the Stamp Duty 
Ordinance (Cap. 117) (“SDO”) to mean “every instrument 
(including a surrender) and every decree or order of any court 
whereby any immovable property is transferred to or vested in any 
person”.  A lease is an estate, interest or right in land which, by 
virtue of section 3 of the Interpretation and General Clauses 
Ordinance (Cap. 1), is “immovable property”.  Accordingly, we 
are of the view that an assignment (or a transfer) of lease (an 
immovable property) falls squarely within the definition of 
“conveyance”. 
 
Under section 2(1) of the SDO, “conveyance on sale” is defined to 
mean “every conveyance whereby any immovable property, upon 
the sale thereof, is transferred to or vested in a purchaser or any 
other person on his behalf or by his direction, and includes a 
foreclosure order.”  We are of the view that an assignment of lease 
in return for a money consideration is a "conveyance on sale" 
chargeable with duty under head 1(1) of the First Schedule [see the 
Encyclopaedia of Hong Kong Taxation Stamp Duty 1(II[3772]).  
The meaning of “on sale” is "A sale involves a transfer of the 
absolute or general property in a thing for a price in money with 
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the presence of the following elements: (1) parties competent to 
contract; (2) mutual assent; (3) a thing, the absolute or general 
property in which is transferred from the seller to the buyer; and 
(4) a price in money paid or promised." (Halsbury’s Laws of Hong 
Kong para. 370.371) 
 

(b) Please consider if the lease, to which the proposed 
section 29AM(2) is applicable, should be limited in 
its term. 

In the Committee Stage Amendments (“CSAs”), an assignment of 
lease will be exempted from the doubled ad valorem stamp 
duty(“DSD”) only if the original lease was not a government lease 
and was or would have been stamped or chargeable with  stamp 
duty under head 1(2) in the First Schedule to the SDO.  Head 1(2) 
specifically provides for assessing stamp duty on lease.  In the case 
of assignment of lease, only the unexpired lease term could be 
assigned.  We consider that the tenant may have the genuine need 
to assign the unexpired lease to another tenant.  Taking into 
account that the assignment of lease does not effect a transfer of 
ownership interest in the property, an express provision needs to be 
added in the Bill to exempt the assignment of lease from the DSD.   
 
We incline not limiting the term of the leases concerned for the 
purpose of this technical CSA as any such change is 
disproportionate given that DSD is an exceptional measure. 
 

(c) The observation in (b) above also applies to the 
proposed section 29AM(3). 

Please refer to our comments on (b) above. 
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(d) In the proposed section 29AM(3), whilst it is 
provided that a lease and an agreement for lease are 
to be stamped as conveyance on sale, only an 
agreement for lease is to be stamped according to 
Scale 2 of head 1(1) in the First Schedule. 
 

We agree that section 29AM(3) should be revised by specifying 
that the “lease” should also be chargeable under Scale 2 of head 
1(1) in the First Schedule for the sake of enhancing clarity. 

2. Proposed sections 29BJ 
 
(a) It is very doubtful that an agreement for the 

assignment of lease is a chargeable agreement for 
sale if it is not so provided in section 29C.  The 
proposed section 29BJ is inconsistent with section 
29C. 
 

The proposed section 29BJ is to specify that an agreement for 
transferring leasehold interest in land including surrender of lease 
will be exempted from the DSD.  Surrender of lease normally 
takes place when the landlord wishes to get back the property and 
the legal position is clear that a surrender of lease is a conveyance.  
Where the landlord pays a consideration as compensation to the 
tenant for the surrender of lease, the instrument effecting the 
surrender falls within the meaning of “conveyance on sale”.   

 
“Agreement for sale” is defined in section 29A(1)(e) of SDO to 
mean “an agreement which, if implemented, would be 
implemented by a conveyance on sale”.  Where a consideration is 
payable for the surrender of lease and an agreement for the 
surrender is executed and subsequently implemented by a deed of 
surrender, the agreement for surrender of lease is an agreement for 
sale for the stamp duty purposes. Such agreement will be charged 
with AVD under head 1(1A) based on the consideration payable 
by the landlord to the tenant.  Given that its nature is simply to 
allow the landlord to “take back” the possession of the property 
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before the tenancy expires, and does not involve any transfer in 
ownership interest in a property, an express exemption needs to be 
added in the Bill to exempt the agreement for surrender of lease 
from the doubled AVD. 
 

 (b) The observations on the proposed section 
29AM92) also apply to this provision. 
 

Please see our comments on the proposed 29AM(2) above. 

3. Proposed section 29BBA 
 
Please consider reformulating the proposed section 
29BBA(1) so that the first main clause is as follows – 
 
“Scale 2 of head 1(1A) in the First Schedule applies to 
a chargeable agreement for sale if – ” 
 

The proposed new section 29BBA is proposed to be added after 
section 29BB. Section 29BB is concerned with the exemption from 
DSD for certain agreements for sale of residential property. Since 
the exemption under the proposed new section 29BBA is also a 
similar exemption but is related to the acquisition of residential 
property together with car parking space, we consider that it is 
more appropriate for the new section 29BBA to follow the 
wording of section 29BB. 
 

4. Proposed CSAs to section 29DF 
 
(a) Since the introduction of the residential property 

whether or not together with a car parking space 
would give rise to multiple scenarios, e.g. the 
original property does not include car parking 
space but the subject property does; the original 
property does not include car parking space but the 

Striking a balance between the prevailing stamp duty regime on 
property, addressing the home ownership needs of the public and 
safeguarding the effectiveness of the measures, we consider the 
need to uphold the spirit of providing the current exemption to 
residential properties and in doing so to cater along the need of 
those in acquiring a residential property and a car parking space by 
a single instrument by exempting the car parking space from the 
doubled AVD.  The exemption shall be stringently drawn up with 
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subject property includes more than one car 
parking space, the original property includes one 
car parking space but the subject property includes 
more than one car parking space, please review 
whether the definition of specified amount should 
be accordingly modified to cater for different 
scenarios. 

 

the following conditions: 
 
(a) the buyer is a HKPR who is acting on his or her behalf and is 

not a beneficial owner of any other residential property and car 
parking space in Hong Kong at the time of acquisition of the 
concerned residential property and car parking space; 

 
(b) the concerned exemption is restricted to one car parking space, 

irrespective of whether the car parking space is acquired for 
self-use or by a first-time buyer; and 

 
(c) the concerned car parking space must be acquired together with 

the residential property in a single instrument, irrespective of 
whether the car parking space is located in the same residential 
development.  If the single instrument involves more than one 
car parking space, all the car parking spaces will not be 
exempted even if they are purchased jointly with the 
residential property. 

 
For the scenarios where the original property does not include car 
parking space but the subject property includes more than one car 
parking space or the original property includes one car parking 
space but the subject property includes more than one car parking 
space, the refund of the difference between the DSD and existing 
AVD will only be applicable to the new residential property. 
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The CSAs are in draft form.  In light of the suggestion, we will 
revisit the drafting and consider making refinements, as 
appropriate, to the definition of “specified amount” in the proposed 
section 29DF to cater for different scenarios. 
 

(b) Please also consider whether the disposition of the 
original property should include divestment and 
transfer by way of gift inter vivos. 

 

We are of the view that “disposition” (or disposal) should be 
general enough to cover whether consideration is involved. 
Therefore, it should cover “divest” and “gift inter vivos”.  

 

(c) Please consider whether it would be more precise if 
the last part of the proposed section 29DF(5)(b) is 
reformulated as follows – 
 
“6 months after the date of the conveyance on sale 
of the subject property executed in conformity with 
that agreement.” 

 

The CSAs are in draft form.  In light of the suggestion, we will 
revisit the drafting and consider making refinements, as 
appropriate, to the drafting of the last part of the proposed section 
29DF(5)(b). 

 


