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1 Legislative Council Road 
Central, Hong Kong 
 
 
Dear Miss Wong, 

 
Copyright (Amendment) Bill 2014 

 
 Thank you for your letter dated 7 November 2014.  Please 
find below the first batch of our replies to your questions on the above 
Bill.  Further replies will follow. 
 
Question 1- Clause 1 
 
   The Ordinance will come into operation on a day to be 
appointed by the Secretary for Commerce and Economic Development by 
notice published in the Gazette.  Following good practices, the 
Government may launch educational and promotional activities about the 
amendments to the copyright law before bringing the Ordinance into 
operation.  The commencement notice is treated as a piece of subsidiary 
legislation subject to negative vetting by the Legislative Council.       
 
Questions 2 and 3- Clauses 6 and 8 
 
   We will consider amending the English text of the existing 
sections 17(5) and 19(6) of the Copyright Ordinance (Cap. 528) so that 
the expression “making available to the public” in those provisions will 
appear as a defined term and together with its Chinese equivalent “(向
公眾提供)”. 
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Question 4- Clauses 9 and 13 
    
 The existing section 22(1) provides that the acts described in 
section 22(1)(a), (b), (c), (d), (e), (f) and (g) are collectively referred to as 
the “acts restricted by the copyright”, without including the words “in a 
work” or “in the work” in that reference.  However, the inclusion of 
those words in the expression “acts restricted by the copyright in a work” 
in the proposed section 22(2A) and the expression “an act restricted by 
the copyright in the work” in the proposed section 28A(1) is appropriate 
when the contexts require them.  Examples of such inclusion can be 
found in the existing section 22(3), 25(1), 154(g), 161(g), 168(2), etc.  
 
Question 5- Clause 13 
 
 We will consider changing the expression “信息” in the 
Chinese text of the proposed section 28A(6)(b) to“訊息”. 
 
Question 11- Clause 18 
 
 The expression “裁定”  is usually used to connote a 
decision by a body exercising judicial or similar functions.  In the 
Copyright Ordinance (Cap. 528), it is generally used in relation to the 
Court or the Copyright Tribunal. 
 
 While the determination of whether a work has been released 
or communicated to the public referred to in the proposed section 39(5) 
may ultimately involve a determination by the Court, it seems that it is 
not necessarily limited to such a determination.  In the absence of a 
direct reference to the Court or the Copyright Tribunal in the proposed 
section 39(5), “斷定” may be more appropriate. 
 
Question 14- Clause 26 
 
 The condition “knew or ought to have been aware of” is not 
newly introduced by the new section 44(2). The existing “to-be-repealed” 
sections 44(2) and 45(2) of the Copyright Ordinance governing the 
respective permitted acts of the recording or copying of broadcasts and 
cable programmes, and reprographic copying made by educational 
establishments or pupils of passages from published works, also contain 
the same condition. 
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 The mental status of the person who “ought to have been 
aware of” has to be judged objectively by the “reasonable man” test in the 
light of all the circumstances of a case. This in essence requires an 
objective consideration and assessment of the underlying circumstances. 
For instance, if there is a licensing scheme readily available to 
educational establishments for the relevant acts of recording, copying or 
communication, and information about such licensing scheme is widely 
publicised to members of the educational sector, e.g. through newsletters, 
a person from the educational sector would reasonably be expected to be 
aware of that licensing scheme based on an objective assessment of the 
underlying circumstance. 
 
 We consider that there is no material difference in substance 
between the terms “ought to have known” and “ought to have been aware 
of”. We prefer keeping the use of “ought to have been aware of” in the 
relevant provisions as the expression is now used throughout the 
Copyright Ordinance in similar contexts. 
 
 
 
  Yours sincerely, 
 
 
 
 
 
 ( Patricia So ) 
 for Secretary for Commerce and Economic Development 
 
 
 
c.c. Legal Adviser 
 Chief Council Secretary (4)3 




