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勞工處(總處)

8 May 2014 

Thank you fo1' your letter of 11 April 2014. OUl' response to the 
matte1's 1'aised concerning the Employment (Amendment) Bill 2014 (“Bill") is 
set out below. 

Documentarv requi1'ements 
As the birth of a child to an employee is central to an employer's legal 

liability to p1'ovide paternity leave (PL) benefits to the employee, the1'e is a 
need fo1' the employee claiming such entitlement to produce document(s) in 
support of the birth of a child and the father-child relationship. Having regard 
to the viability and p1'acticability as fa l' as the implementation of and 
compliance with the proposed PL scheme by employers and employees is 
concerned, the Government considers that the bi此h cel'tificate should be a 
practical and effective document that can reasonably establish the fathe l'-child 
relationship. The Bill therefo1'e proposes that, fo1' childbirth in Hong Kong, 
the birth certificates be adopted as the requi1'ed documentmγp1'oof on the 
father-child relationship fo1' entitlement to PL pay (please see the proposed new 
section 151(1) under the Bill). 
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It is the policy intention of the Bill not to impose any restriction on the 
birthplace of the newborn. Accordingly, documentary p1'oof issued outside 
Hong Kong will be accepted. Fo1' parity's sake, fo1' childbi1'th in a place 
outside Hong Kong, we propose that the employee must also p1'ovide the 
employe1' with the birth ce1'tificate of the child that is issued by the authorities 
of the birthplace of the child fo1' entitlement to PL pay. Having regard to the 
possibility that individual count1'ies/places may not issue bitth celtificates, we 
fUlthe1' propose that where the authorities do not issue birth celtificates, the 
employee may provide any othe1' document issued by the authorities of the 
bitthplace of the child outside Hong Kong that can reasonably be taken as 
proof that the employee is the child's father. The1'e is no 1'equirement under 
the Bill that the employee must prove the non-issuance of bitth certificates by 
the relevant autho1'ities before he may produce “any other document" 的

mentioned above fo1' entitlement to PL pay (please see the p1'oposed new 
section 151(1) unde1' the Bill). 

In the event that the1'e is doubt 0 1' dispute over the documentary proof 
provided by the employee for entitlement to PL benefits, the dispute may be 
dealt with in the same way as othe1' disputes concerning statutory entitlements 
under the Employment Ordinance (Cap. 57) (“EO"), i.e. by means of the 
conciliation service p1'ovided by the Labour Department 0 1' adjudication by the 
Labour Tribunal (“L T") 0 1' Mino1' Employment Claims Adjudication Board 
(“MECAB"), as app1'opriate. The Labour Tribunal O1'dinance (Cap.25) and 
the Mino1' Employment Claims Adjudication Boa1'd Ordinance (Cap. 453) 
respectively provide that L T and t\在ECAB have the ju1'isdiction to inqui1'e into, 
hear and determine a claim fo1' a sum of money a1'ising from the failu1'e of a 
person to comply with the p1'ovisions of EO. As the proposed PL provisions 
will be added to EO upon the passage and implementation of the Bill, L T and 
MECAB will by then have the jurisdiction to adjudicate on disputes ove1' an 
employee's entitlèment fo1' PL benefits, including whethe1' the documenta1'Y 
requirements specified in the proposed new sections 151 and 151 peltaining to 
PL pay are met. 

Calculation of PL pav 

In the new s.15H, the exp1'ession “ave1'age daily wages", in relation to 
an employee, means the “daily average of the wages earned by the employee". 
The exp1'ession “ave1'age daily wages" has been widely used in the 
Government's statistics and publications on wages and labou1' earnings. The 
subsections under s.15H have clearly spelt out how the average daily wages of 
an employee is to be reckoned to ensure that there is no possibility fo1' any 
misinterp1'etation on the meaning of the expression. On this basis, the 
Government proposes to adopt the term “average daily wages" in the 
calculation ofPL pay. 

-2 -



Mode oftakin旦 PL

The Gove白rnr
inclusion of annual leave and matern沮m江ty leave in the length of notice required to 
te臼1'n官I口ml泊na剖te a contract of employment unde副l' EO tωo the p戶roposed statuto1'y PL. 
Unde1' EO, the length of notice to te1'minate a continuous cont1'act of 
employment can be as shOlt as 7 days. . If annual leave and maternity leavel 

we1'e allowed to be included in the length of notice requi1'ed to te1'minate a 
contract of employment, it would be possible that the te1'mination could take 
effect immediately after the maternity leave 0 1' annual leave expi1'es, thus 
defeating the pu1'pose of requiring the giving of p1'ior notice fo1' termination of 
a contract of employment as stipulated in section 6 of EO. To balance the 
interests of employers and employees, the1'e is a need to fo1'bid the use of 
maternity leave 0 1' annual leave in Iieu of the notice pe1'iod 1'equi1'ed for 
termination of contract. Having 1'ega1'd to the p1'oposed du1'ation of statutOlγ 
PL at 3 days, which is shorter than the minimum 7 -day advanced notice fo1' the 
termination of a continuous cont1'act of emplòyment unde1' EO, the chance that 
the length of notice fol' termination of a contract of employment could be 
enti1'ely offset by the employee's taking ofPL is on the low side. As such, we 
do not consider it necessary to impose a 1'est1'iction on the taking of PL du1'ing 
the notice pe1'iod fo1' termination of a contract of employment. 

Y ours sincerely, 

。
(Charles Hui) 

fo1' Commissionel' fo l' Labour 

c.c. SLW 
DoJ [(Attn : Mr Michael Lam, S1' Asst Law Draftsman and 

Mr Alan Chong, S1' Govt Counsel) 
(Fax: 2869 1302)] 

I Maternity leave lasts for 10 consecutive weeks. Annual leave, depending on the years of service of 
the employee, ranges from 7 days to 14 days each year. 
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