HFEARKABEERITRERRASRYEEER
Food and Health Bureau, Government Secretariat
The Government of the Hong Kong Special Administrative Region
The People’s Republic of China

17—19/F, East Wing, Central Government Offices, 2 Tim Mei Avenue, Tamar, Hong Kong

10 April 2015

Miss Carrie Wong

Assistant Legal Advisor

Legal Service Division
Legislative Council Secretariat
Legislative Council

Dear Miss Wong,

Bills Committee on Electronic Health Record Sharing System (¢eHRSS) Bill

Thank you for your letter dated 8 April 2015. Our responses to your
enquiries are set out below.

Service location of a healthcare provider (HCP)

2. Under Clause 17 of the bill, an HCP that provides healthcare at one
(or more than one) service location(s) may apply to the Commissioner for the
Electronic Health Record (eHRC) to be registered as an HCP for the eHRSS for
that (or those) location(s). In the case of more than one service locations, the
application may be a single application for all the locations or a separate
registration for each location that the HCP chooses to register.

3. As defined in Clause 2(1), “healthcare”, in relation to an individual,
means “an activity performed in Hong Kong by a healthcare professional for
the individual” for improving the individual’s health etc. A “healthcare
professional” means a person specified in the Schedule, which comprises 13
types of healthcare professionals registered under relevant ordinances in Hong
Kong. The effect of Clause 17 and Clause 2(1), when read together, is that the
service location(s) for which an HCP registers for the eHRSS have to be in
Hong Kong.
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4, The above geographical restriction of the service locations effectively
renders overseas HCPs without any service locations in Hong Kong ineligible
for registration for the eHRSS. As we have explained at the last meeting of the
Bills Committee on 31 March 2015, this arrangement is for safeguarding the
privacy of healthcare recipients (HCRs). Like other local legislations, the
future eHRSS Ordinance cannot be enforced outside Hong Kong. It will be
very difficult to follow up with overseas HCPs on non-compliance. In special
cases where an HCR wishes to show his/her health records stored in the eHHRSS
to an overseas HCP, he/she could approach us to make a data access request
concerning the records. The HCR himself/herself could then forward the copy
of such records to the overseas HCP.

Location where an HCP may access eHRSS

=3 The “service location” in Clause 17 of the bill is concerned with the
information required for registration of HCPs. The bill has not stipulated that
HCPs could only access the eHRSS at those particular locations.

6. The connection between individual electronic medical record (eMR)
system or user workstation of HCPs with the eHRSS is restricted through
registered and pre-defined connection modes. The HCPs can connect their
own eMR system or workstation (which could be notebook) with the eHRSS
through Virtual Private Network or fixed Internet Protocol address or with
registered security module.

7 Connection from certain mobile device (such as smart phone) with the
eHRSS direct is currently not supported. However, it is technically possible
for HCPs to access the eHRSS using mobile devices through their eMR
systems subject to compliance with security requirements defined by the eHHRC
such as appropriate security policy and measures. The bill therefore does not
have specific clauses to preclude HCPs from accessing the eHRSS outside
Hong Kong. That said, in accordance with Clause 26 (which provides that the
data and information of an HCR contained in the eHRSS may be used for
improving the efficiency, quality, continuity or integration of the healthcare
provided, or to be provided, to the HCR) and the aforementioned definition of
“healthcare” in Clause 2(1), any access to the eHRSS for the purpose of using
the concerned data and information for improvement of healthcare has to be for
an activity performed in Hong Kong by a healthcare professional registered
under relevant ordinances in Hong Kong for improving the individual’s health
etc., and cannot be for an activity performed outside Hong Kong or one




performed by a healthcare professional not registered in Hong Kong.

Yours sincerely,
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" (MsIda Lee)
for Secretary for Food and Health

c.c. Clerk to Bills Committee (Ms Maisie Lam)
Department of Justice (Attn.: Ms Rayne Chai
| Miss Queenie Wu
Mr Patrick Yeung)






