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Financial Services Division

Division 5

24/F, Central Government Offices,

2 Tim Mei Avenue, Tamar, Hong Kong

Dear Mr LIU,

Clearing and Settlement Systems (Amendment) Bill 2015

We are scrutinizing the legal and drafting aspects of the captioned
Bill and have the following questions for your clarification-

Interpretation (proposed section 2 and new section 2A)

(a) Under paragraph (b) of the proposed definition of "system
operator", a system operator, in relation to a retail payment system,
means a person who, for the purposes of the operating rules of the
system, is responsible for the operation of — (i) the transfer,
clearing or settlement functions of the system; or (ii) any other
related functions. However, the definition of "system operator",
in relation to a clearing and settlement system, as proposed in
paragraph (a) of the definition does not include a person who is
responsible for the operation of any other related functions. Is
there any reason for not including such person in the proposed
paragraph (a) of the definition?
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(b)

(c)

(d)

"Retail payment system" means a system or arrangement for the
transfer, clearing or settlement of payment obligations relating to
retail activities, principally by individuals, that involve purchases
or payments; and includes related instruments and procedures.
Please clarify whether "retail activities" in the proposed definition
is confined to retail activities taking place in Hong Kong only or it
may include retail activities taking place outside Hong Kong. If it
is the former case, for the avoidance of doubt, should it be
expressly stated in this meaning?

In the new section 2A on interpretation of "stored value facility”
(SVF), the undertaking given by the issuer of the facility is an
undertaking of payment to a third person up to the amount of the
stored value that is available for use under the rules of the facility.
However, the purpose for making payment to a third person is not
stated in the new section 2A. Is it intended that the payment is
made for goods or services provided by the third person or for the
extinguishment of debts owed by the facility user to the third
person? If so, should this be stipulated in the interpretation of
"stored value facility"?

Please clarify if a SVF issuer offers to pay SVF users interest on
certain sums of money paid into and remain in the facility for a
specified period, whether such kind of offer and arrangement
would render the relevant SVF falling outside the scope of the
proposed licensing scheme for SVFs. If so, how would such SVF
be regulated? For example, would it be subject to regulation and
supervision of the Banking Ordinance (Cap. 155).

Amendments relating to the Retail Payment System (Part 2)

(e)

Under the proposed section 4(3) of Clearing and Settlement
Systems Ordinance (Cap. 584), a system is regarded as a system
whose proper functioning is material to the monetary or financial
stability of Hong Kong, if the occurrence of any significant
disruption to, or the presence of any significant inefficiency in, the
functioning of the system is likely to adversely affect the monetary
or financial stability of Hong Kong or the functioning of Hong
Kong as an international financial centre. Please clarify what
kind of inefficiency would be viewed by the Monetary Authority
(MA) as "significant inefficiency" under the section, and if possible,
give examples of such kind of inefficiency.
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Under the new section 6A, except with the written consent of the
Monetary Authority (MA), it would be an offence for a system
operator to carry out through the system concerned an activity that
is not one declared by MA by notice published in the Gazette under
the new section 4(4B). Please clarify whether an activity carried
out through the system which is incidental to the activity so
declared (the declared activity) would need MA's written consent.
Would MA also set out in the relevant Gazette notice the activities
that are incidental to the declared activity and thus may be carried
out through the designated system?

Licensing and supervision of Stored Value Facilities (new Part 2A)

(2)

(h)

(@)

Under the new section 8C, the offences of knowingly promoting or
assisting another person in issuing or facilitating the issue of a SVF
without a licence include promoting or otherwise assisting by
means of providing network or internet portal access or any other
technological means. Please clarify if this new section would
have the effect of imposing on internet service providers or website
operators the duty to verify (a) whether their clients who place SVF
promotional materials or advertisements on the relevant websites
are SVF licence holders and (b) the accuracy of particulars relating
to the SVF licences concerned. If this is the case, please also
clarify whether publishers of newspapers (or magazines) and
operators of other mass media would be under a similar duty in
relation to accepting the advertisements or promotional materials
on issuing or facilitating the issue of a SVF.

Under the new section 8ZA, MA may, by notice in writing to a
licensee of SVF, suspend its licence for a period not exceeding six
months. It is noted that such notice is not required under the Bill
to be published in the Gazette, any local newspapers or mass media.
Please clarify how could the suspension of a SVF licence be made
known to the members of public if the suspension notice is not
required to be published in the Gazette or any mass media? In
that regard, we would draw your attention to the notice of
revocation (of a SVF licence) given by MA under the new section
8V(7) which is required to be published in one Chinese language
newspaper and one English language newspaper circulating in
Hong Kong.

The new section 8ZB(1)(a) to (d) provides for certain prohibited
acts during the period when a licence is suspended. While the
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(k)

)

new section 8ZB(4) provides for an offence for contravening
subsection 1(d), no similar provision is made for contravention of
the new section 8ZB(1)(a) to (¢). Please clarify what sanctions
would be available for contravention of these provisions.

Both the new sections 8Z71(7) and 8ZZJ(7) provide that MA is not
obliged to disclose to any person the particulars of a matter that
MA has considered in giving an objection notice (relating to
becoming a controller of a SVF licensee). Since the particulars
(or part of them) under both sections could be personal data of the
potential or existing controller of a SVF, please clarify if it is the
Administration's intention to exempt MA from the compliance of
the requirement under section 18 (i.e. personal data access request)
of the Personal Data (Privacy) Ordinance (Cap. 486). If so, will
the Administration consider providing for such exemption in the
new Part 2A?

The new section 8ZZY(3) provides that the requirements in
subsection (2) do not apply if the manager is appointed on a
temporary basis. Under what circumstances a manager would
be considered to be appointed on a temporary basis? Will the
Administration set out those circumstances in the new
section 8ZZY for the purpose of clarity?

The new section 8ZZZJ provides for the requirements on the
publication of advertisement relating to SFVs, please consider if it
is necessary to give a definition for "advertisement" in that section
for the purpose of clarity.

Matter pertaining to Functions and Powers of MA (new Part 2B)

(m)

Under the proposed section 12, MA may request information or
documents relating to a SVF or designated system from a SVF
licensee or a system operator (or settlement institution) of a
designated system. If the requested documents or information are
privileged, is a SVF licensee or a system operator (or a settlement
institution) entitled to refuse to provide such documents or
information. If so, should provision be added to cover this
scenario?



Investigation by MA (new Part 3A)

(n)

(0)

(p)

Under the new section 33F, it would be an offence if a person
without reasonable excuse fails to comply with a requirement (e.g.
production of records/documents, answering questions or giving
explanation as required by the investigators) imposed on the person
under section 33C(2),(3) or (4) or 33D(1) or (2). Please clarify
whether the person concerned would be excused from complying
with the requirements, if the records/documents, answer or
explanations are protected by privilege (e.g. legal professional
privilege). If not, would the fact that the information is privileged
constitute a reasonable excuse for the purposes of the new
section 33F7

It is noted that the new Part 3A of Cap. 584 (i.e. new section 33H)
specifically provides for limitation on the use of self-incriminating
evidence. However, this Part does not provide for the protection
of the materials subject to the legal professional privilege (LPP)
which is enshrined in Article 35 of the Basic Law. Please clarify
why no provisions have been made to protect the LPP materials
under the new Part3A. How would MA or investigators
appointed by MA handle the LPP claims made by the persons
subject to the investigations under the new Part 3A?

Regarding the public notice of imposition of sanction given by MA
under the new section 33U, how would MA make members of
public known of such notices?  Would it be done by a gazette
notice or publication on the MA's website? Is it necessary to
make provision on this in the new section 33U?

Regulations made by MA (Part 6)

(@)

Under the proposed section 49(1)(a), MA may make regulations
relating to designated payment systems after consulting the
Financial Secretary (FS) and the system operators and settlement
institutions of designated systems. However, under the proposed
section 49(1)(b), when making regulations relating to SVFs, MA
would only need to consult FS without the need to consult the
potential or existing SVF licensees (or other stakeholders). Please
explain the difference in the consultation arrangements.



Review of MA's decisions (Schedule 1 to Cap. 584)

()

Please confirm whether all decisions of MA made under Cap. 584
(including those made by him or persons appointed or authorized
by him under the Bill) are listed in Part 2 (Reviewable Decisions)
of Schedule 1 to Cap. 584. If not, what are the reasons for not
subjecting the relevant decisions to review by the proposed
Payment Systems and Stored Value Facilities Appeals Tribunal?

Minimum Criteria for SVF licences (new Schedule 3 to Cap. 584)

(s)

®

(W)

Section 1(1) of Part 2 of the new Schedule 3 to Cap. 584 sets out
the principal business of a SVF licence. Please clarify whether a
SVF licensee would be allowed to engage in any other businesses
that are unrelated to and separate from the principal business and
whether a SVF licensee would need to obtain consent from MA for
engaging in those other businesses. How would MA ensure that
the other businesses of a licensee would not affect its principal
business in issuing and operating a SVF?

Under section 8 of Part 2 of the new Schedule 3, the applicable
company must redeem in full the total of the stored value that
remains on the facility as soon as practicable after being requested
by the user to do so and must state clearly and prominently in the
contract made between the applicable company and the user
concerned the conditions relating to redemption, including the
deadline for redemption. Does this mean that the obligation of
the applicable company to redeem only arises where there is such a
contract with such conditions? In cases where the redemption
deadline stipulated in the contract has expired, may the applicable
company refuse to redeem the outstanding stored value? Since
the interests of SVF users are involved, would the Administration
consider revising section 8 of Part 2 of the new Schedule 3 to
enhance protection to SVF users?

Concerning the service contracts to be made between the SVF
licensees and the potential SVF users, please advise whether such
contracts would be subject to the regulation and control under the
Unconscionable Contracts Ordinance (Cap. 458) and the Control of
Exemption Clauses Ordinance (Cap.71) and whether terms and
conditions of such contracts would be required to be approved by

MA beforehand.



It is appreciated that your reply in both languages could reach us as
soon as possible, preferably by 13 April 2015.

Yours sincerely,

(VACK Wing-kin)
Assistant Legal Adviser

c.c. Dol (Attn: Miss Selina LAU, Sr Govt Counsel (By Fax: 2869 1302)
Ms Mandy NG, Sr Govt Counsel (By Fax: 2845 2215))
LA
Clerk to Bills Committee, CCS(1)4





