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Ms Clara Tam
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1 Legislative Council Road
Central, Hong Kong

Dear Ms Tam,
Inland Revenue (Amendment) Bill 2016
Thank you for your letter of 22 April 2016 on the captioned Bill.
The response from the Financial Services and the Treasury Bureau is set out
in the attached note.
Yours sincerely,
afu_/@v(, 7 ‘77 ‘

( Miss Crystal Yip )
for Secretary for Financial Services and the Treasury

c.c.
Commissioner of Inland Revenue (Attn.: Mr K K Chiu)  (Fax: 2877 1082)
Department of Justice (Attn.: Mr Alan Chong) (Fax: 3918 4613)

(Attn.: Ms Phyllis Poon) (Fax: 3918 4613)



Inland Revenue (Amendment) Bill 2016
Administration’s Response

New section 80(2E) in the Bill

The new section 80(2E) in the Bill is applicable to a “self-certification
that is required to be collected under Schedule 17D by a reporting financial
institution” as made by account holders. Schedule 17D sets out the due
diligence requirements, as laid down in the Common Reporting Standard, which
a reporting financia institution has to establish, maintain and apply in respect of
accounts of different categories. These cover the circumstances under which a
financid institution must or may take appropriate procedures, including that of
obtaining self-certifications from account holders, to identify whether a financia
account is a reportable account. For example, in respect of pre-existing
accounts, such provisions include sections 3(6)(b) and 4(7)(c) of Part 3
(regarding pre-existing individual accounts) and section 7 of Part 5 (regarding
pre-existing entity accounts) of Schedule 17D. If afinancia institution applies
the due diligence requirements for new accounts to pre-existing accounts or the
due diligence requirements for high value accounts to low value accounts,
section 80(2E) would also apply to self-certifications made by account holders as
required by the financia institution in accordance with such due diligence
requirements as set out in Schedule 17D. We consider that the current wording
of the provision has reflected the policy intent.

Part 2 of the new Schedule 17C

2. For the scope of “non-reporting financial institutions” set out in the new
Schedule 17C of the Bill, we need to follow, same as other tax jurisdictions do,
the wording in the Common Reporting Standard when providing for the relevant
exemption in the law. For Part 2 of the new Schedule 18C, its section 5(b)
involves “personal services rendered [by persons who are not current or former
employees]” and the formulation of “in consideration of” is adopted, whereas
sections 6(a) and 7(a) involve “services rendered by current or former
employees” and the formulation of “in consideration for” is adopted. Despite
the slight difference in the English formulations used, the Chinese version is

“SRELAERIREE”  for both, which reflects the meaning of the relevant English
formulations.

Financial Services and the Treasury Bureau
April 2016
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