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at the Meeting of Bills Committee on Travel Industry Bill 

held on 15 January 2018 
 
 
Purpose 
 
  This paper sets out the Government’s response to the matters raised at 
the meeting of the Bills Committee on Travel Industry Bill (the Bill) held on 
15 January 2018.  
 
 
Definition of Carrying on Travel Agent Business 
 
2.  At the meeting, some Members asked whether clause 4(4)(b) and 
clause 4(4)(c) need to be amended having regard to the Hotel and Guesthouse 
Accommodation Ordinance (Cap. 349).  As the Bill is different from that 
Ordinance in terms of purposes, nature and regulatory targets, we consider that 
direct comparison between the two is not appropriate.   
 
3.  Under the Hotel and Guesthouse Accommodation Ordinance, hotel 
and guesthouse mean “any premises whose occupier, proprietor or tenant 
holds out that, to the extent of his available accommodation, he will provide 
sleeping accommodation for any person presenting himself who appears able 
and willing to pay a reasonable sum for the services and facilities provided 
and is in a fit state to be received”.  The primary purpose of that Ordinance is 
to ensure, through the implementation of a licensing regime, that premises 
intended to be used as hotels and guesthouses meet the specified building 
structure and fire safety standards, so as to safeguard the safety of guests and 
the public.  Under that Ordinance, a licence must be obtained for providing 
sleeping accommodation at a fee in any premises unless the relevant premises 
are excluded from the application of that Ordinance by the Hotel and 
Guesthouse Accommodation (Exclusion) Order (Cap. 349 sub. leg. C).  
Under that Order, premises excluded include child care centres, bedspace 
apartments, elderly homes and those premises in which accommodation is 
provided on the basis of at least 28 continuous days for each letting.     
 
4. Clause 4(4)(b) and clause 4(4)(c) of the Bill originate from section 
4(2)(b) and section 4A(2)(b) of the Travel Agents Ordinance (Cap. 218) 
respectively.  Any person who obtains for another person/a visitor to Hong 
Kong accommodation outside Hong Kong/in Hong Kong intended to be 
occupied by that other person/that visitor for more than 14 days does not carry 
on travel agent business, and is not required to hold a travel agent licence.  
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The proposed regulatory targets of the Bill are persons obtaining for the public 
of Hong Kong or visitors to Hong Kong outbound or inbound travel services.  
Having regard to the length of accommodation in practice involved in travel 
services at present, we consider it appropriate to adopt the 14-day period limit 
as currently provided under the Travel Agents Ordinance.  
 
 
Interpretation of “Mainland Inbound Tour Group”   
 
5. As we pointed out at the meeting, based on our checking with the 
China National Tourism Administration (CNTA), the regulatory system of the 
Mainland does not impose any limitation on the number of persons 
constituting a tour group travelling from the Mainland to elsewhere.  We will 
amend the definition of Mainland inbound tour group in clause 2(1) 
accordingly.   
 
 
Regulation of Mainland Inbound Tour Groups Organized by Parties 
other than Mainland Travel Agents  
 
6. Any person who obtains inbound travel services described in 
clause 4(1)(a)(iii) to (v) for visitors to Hong Kong (including visitors from the 
Mainland to Hong Kong) will come under the regulation of the Bill in various 
aspects, including requirements on issue and renewal of licences, licence 
conditions and administrative measures formulated by the Travel Industry 
Authority, etc.  In addition, as we pointed out at various meetings as well as 
in LC Paper No. CB(4)1101/16-17(01), incidents of improper operation of 
Mainland inbound tour group business took place from time to time in the 
past, some of which even involved injuries and deaths, seriously tarnishing the 
image and reputation of Hong Kong’s travel industry.  We therefore need to 
introduce targeted measures into the Bill.  Clause 6(3) thereof prohibits Hong 
Kong travel agents from obtaining inbound travel services for Mainland 
inbound tour groups organized by Mainland travel agents that are not 
approved by the Mainland regulatory body (i.e. CNTA or the relevant regional 
tourism regulatory authorities).  Offenders, on conviction on indictment, are 
liable to a maximum penalty of a fine of $100,000 and imprisonment of two 
years.   
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