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Dear Ms YONG,

Inland Revenue (Amendment) (No. 7) Bill 2017

I refer to your response to my letter dated 23 January 2018 as set
out in paragraph 6 of a document entitled "Inland Revenue (Amendment) (No. 7)
Bill 2017 — Government's response to members' enquiries at the meeting on 24
January 2018" enclosed to your letter dated 31 January 2018 (LC Paper No.
CB(1)549/17-18).

We note the policy intent as stated in pages 2 to 3 of your response
in respect of a corporation having assessable profits both from qualifying debt
instruments ("QDI") and from non-QDI businesses. In particular, we note
your view that the existing section 14A of the Inland Revenue Ordinance (Cap.
112) would continue to apply to assessable profits derived from QDI, whereas
the remaining assessable profits from operating a business (as cited in the
example in question (1)(b) of my previous letter) would be subject to the
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proposed two-tiered profits tax rates regime. We should be grateful if you
could clarify how the Bill, as drafted, could reflect the above policy intent.

In particular, from the legal and drafting points of view, please
clarify the following matters:

(1) Under the existing section 2(1) of Cap. 112, "... assessable profits
means the profits in respect of which a person is chargeable to tax for the basis
period for any year of assessment, calculated in accordance with the provisions
of Part 4 [i.e. "Profits Tax"]". Please clarify whether profits arising from QDI
fall within the definition of "assessable profits" under section 2(1) of Cap. 112
and under the proposed Schedule 8A and Schedule 8B to Cap. 112.

(2) Please clarify how the proposed section 14 of Cap. 112 (as
amended by the Bill) and the proposed Schedule 8A and Schedule 8B to Cap.
112, as presently drafted, could sufficiently reflect your policy intent that
QDI-related profits would not be counted towards the "cap" of $2,000,000 of
assessable profits under the two proposed Schedules.

3) It is noted that the proposed section 14(5) of Cap. 112 makes
express reference to the existing sections 14B(2)(a), 14D(5)(b), 14H(4)(b) and
14J(5)(b) of Cap. 112 in respect of certain existing preferential half-rate tax
regimes (relating to qualifying reinsurance business/captive insurance business
and qualifying corporate treasury centre etc.). For a corporation which
chooses to benefit from those existing preferential half-rate tax regimes, the
proposed section 14(5) seeks to provide how "the rest of its assessable profits"
would be taxed. In light of the above, please consider whether a provision
similar to the proposed section 14(5) would be necessary in respect of QDI in
order to clarify beyond doubt the relationship between the existing section 14A,
the proposed section 14 of Cap. 112, and the proposed Schedule 8A and
Schedule 8B in respect of assessable profits arising from QDI and the rest of the
assessable profits.



I should appreciate your reply in both English and Chinese as soon
as practicable.

Yours sincerely,

(CLLff IP)
Assistant Legal Adviser
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