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Our Ref.: TD FP/122!169/1C 

Your Ref.: LS1B/20/17-18 

Tel : 2829 5208 

Fax : 2824 0433 

LegaJ Service Division, 
Legislative Council Secretariat. 
Legislative Council Complex, 
1 Legislative Counci1 Road. 
Central, Hong Kong. 
(Attn.: Ms. Joyce CHAN) 

Dear Ms. CHAN, 

URGENTBYFAX 

(Fax no.: 2877 5029) 

27 June 2018 

Ferrv Services (Amendment) BiIl 2018 

Thank you for your letter yesterday concerning the effect of the 
proposed amendments to 也e Ferry Serviccs Ordinance (Cap. 104) (“the 
FSO") as contained in the Ferry Services (Amendment) BiIl 2018 (“the 
Bill") if enacted ("the enacted Ordinance") on app1ications for ferry 
service licences (“licences") submitted prior to the commencement of the 
enacted Ordinance. We have studied the matter and consider tha.t no 
transitjonal provision is required .in the Bill. 

The Commissioner for Transport (“the Commissioner") Îs 
empowered under section 28 of the FSO to grant, if she think:s 鼠， to any 
person a licence to operate a ferry service between such points as 紅e
specified in the licence. Section 29( 1 ) of the FSO spec泊的 themaχlmum

period of a licence which the Commissioner may grant under Section 28. 
The Bi1I only seeks to amend the maximum period of a licence that can be 
granted or extended at any one time, which is provided for in section 29 ()f 
the FS09 from three years to five years. 
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The FSO does not specify the Iicence period for which a fe汀y
operator may apply, nor does the FSO set out the procedures for licence 
applications which have 剖1 along been dealt with administratively. ln 
current practice, it is up to the ferry oper前ors to consider whether to apply 
for a licence of a maximum duration that the Commissioner rnay grant or 
exte.nd under the FSO. By not speci:fying a Ijcence period for which a ferry 
operator may apply, this freedom of choice is already enshrined in the 
current FSO. Since it is the Administration's policy to maintain this 
freedom of choice in the enacted Ordinance, no extra provision, whether 
transitional or othelWise, is required. ln 0也er words, the proposed 
amendments to the FSO will not affect such freedom of choice of the tèrry 
operators. 

Accordingly, upon the commencement ofthe enacted Ordinance, 
ferry opera切rs are 企ee to consider whether to apply for a licence of a 
maximum duration that the Commissioner may grant or extend under the 
FSQ. For applications submitted prior to the corrunencement of the 
enacted Ordinance, applicants are also free to consider whether to keep the 
original licence periods they applied, or to revise their applications to 
apply for a licence of a longer licence period. 

However, to enhance the information of the feπy operato時，也e

Transport Department has already planned to actìvely Ínform the ferry 
trade of the proposed amendments upon the enactment of the Bill.t in 
particular those whose applications for 1icences are under processing. 

Yours sincerely, 

(MS. Stella Lee) 
for Commission for Transport 

c.c. 
Secretary for TranspOlt and tIousing 
(Attn.: Miss Vivian HO) (By Fax: 2537 5246)) 
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