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11 February 2019
Ms Angel WONG
Clerk to Panel
Legislative Council Panel on Education
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Central, Hong Kong

Dear Ms WONG,

Panel on Education
Follow-up to the meeting on 4 January 2019

I refer to your letter of 8 January 2019 requesting the Secretary for Education to provide
information on Extension of Retirement Age for Newly-joined Aided School Teachers. The

supplementary information is set out at Appendix.

* Yours sincerely,
(Ms SO Yuen-yi)
for Secretary for Education

4g4k: http://www.edb.gov.hk  BE-TFER4: edbinfo@edb.gov.hk
Web site : http://www.edb.gov.hk E-mail : edbinfo@edb.gov.hk



Appendix

Extension of Retirement Age for Newly-joined Aided School Teachers

(f) The comparison of a teacher’s contribution and the Government donation under the existing
arrangement and the proposed adjustment to the Grant Schools Provident Fund/ Subsidized
Schools Provident Fund (GSPF/ SSPF) is shown as below:

(1) Teacher’s contribution
As stipulated in the GSPF Rules (Cap 279C)/ SSPF Rules (Cap 279D), a contributor is
required to contribute to the fund, at the rate of 5 per cent of his basic salary, including any
allowances approved for the purpose of salary by the Permanent Secretary. The
arrangement will remain unchanged when the retirement age of the newly-joined aided

school teachers has been extended to 65.

(2) Government donation
The Government will, based on an aided school teacher’s years of continuous contributory
service, increase the rates of Government donation progressively.  As stated in paragraph
7 of the Administration’s Paper [LC Paper No. CB(4)375/18-19(03)], the period of
continuous contributory service that qualifies a newly-joined teacher for a higher

Government donation rate is lengthened by two years.

Details are set out in the table below:

Years of continuous Teacher’s contribution Government
contributory service donation
Old rate New rate Old rate New rate
Less than 10 years 5% 5% 5% 5%
Not less than 10 years 5% 5% 10% 5%
but less than 12 years
Not less than 12 years 5% 5% 10% 10%
but less than 15 years
Not less than 15 years 5% 5% 15% 10%
but less than 17 years
Not less than 17 years 5% 5% 15% 15%
For those aged below 60 after 17 years of
continuous contributory services
Up to 60 years of age 5% 5% 15% 15%
From 60-65 0% 5% 0% 15%




In essence, under the new proposal, the retirement age of newly-joined teachers is 5 years
beyond that of the serving teachers, and the qualifying year of continuous contributory service
for a higher rate of Government donation is increased by 2 years. Taking into account the
fact that newly-joined teachers will be eligible for 3 more years of Government donation at
the rate of 15% of their salary, and the salary increments and/ or adjustments they may have
during this period, the amount of Government donation receivable when newly-joined
teachers retire at 65 will be higher than the amount that their in-service counterparts may get.





