CAB 4/17/7
22 October 1999

Mrs Constance LI

Clerk to Bills Committee
Legislative Council

8 Jackson Road

Central

Hong Kong

(Fax: 2509 9055)

Dear Mrs LI,

Bills Committee on
Provision of Municipal Services (Reorganization) Bill

Follow-up to meeting on 8 October 1999

Thank you for your letter of 8 October, conveying the Bills
Committee’s concerns raised at the above meeting. Our response to
these concerns, following your same order, is set out below:

Schedule 5
l. The definition and coverage of “clubs” and the current

criteria/procedures for exemption from the requirement of a
liquor licence

The word “club’ in a club liquor licence has the same meaning for
‘club as defined in the Clubs (Safety of Premises)
Ordinance(Cap. 376), which means any corporation or
association of persons formed for the purpose of affording its
members facilities for social intercourse or recreation and which:

(a) provides services for its members (whether or not for the
purpose of gain); and

(b) has a club-house of which only its members and their



accompanied guests have a right of use.

It is the standing policy of the Liquor Licensing Boards of PUC
and PRC to issue a liquor licence to a club only when the club
has been issued with a Certificate of Compliance by the Office of
Licensing Authority, Home Affairs Department under the Clubs
(Safety of Premises) Ordinance, Cap. 376. This requirement is
to ensure that the premises to be licensed is safe for club use.

Under the Dutiable Commodities Ordinance, any person who
intends to sell or supply intoxicating liquor at any premises for
consumption on the premises must obtain a liquor licence issued
by either the PUC or PRC. Currently, there is no provision
either statutory or administrative to exempt any person from the
requirement of a liquor licence.

The number of liquor licence applications which would await a
decision by the Provisional Municipal Councils by 31 December
1999

Based on the outstanding applications at present, the number of
liquor licence applications awaiting decision by the LLBs by 31
December 1999 is estimated to be in the order of 920, made up as
follows:

No. of contested  No. of non-contested

LL applications applications Total

PUC 90 670 760

PRC 10 150 160
100 820 920

(Note: Contested applications refer to those which involve objection from local
residents and/or departments and will be heard the LLB.)

The above figures are projected on the basis of outstanding
applications at present.

To address the enforcement problem under Section 32 of the



Dutiable Commodities (Liquor) Regulations concerning the
power to apprehend persons drinking intoxicated liquor outside
the licensed hours in licensed premises

Reg. 32 of the Dutiable Commodities (Liquor) Regulation’s Cap.
109 empowers the Police to apprehend persons drinking in an
unlicensed place.

On the other hand, the Regulations provide that in a licensed
place for the selling and consumption of liquor, the licensee has
the legal liability to comply with the permitted liquor selling
hours if this is stipulated in the licence as a condition. Failing
that, the licensee may be prosecuted or summonsed for breaching
the licensing condition in accordance with section 46 of the
Dutiable Commodities Ordinance (Cap. 109).  Experience
shows that selling liquor outside permitted hours is not a serious
problem as majority of the licensees would try their best to
comply with this condition in order not to attract complaints
which might affect renewal of their licences.

Schedule 7

4.

To provide a paper/table setting out the significant changes to
those ordinances in Schedule 7 (e.g. Rating Ordinance

A table for this purpose has already been sent to you vide my
letter of 14.10.99.

Proposed negative vetting mechanism for certain fees and charges

5.

To provide a composite paper setting out the criteria/rationale
and scope of the proposed negative vetting mechanism for setting
the fees and charges in respect of certain popular leisure and
cultural facilities

To consider deleting “with the approval of the Financial
Secretary” from the new section 124J(1) (new part XIA under
section 63 of the Bill)

To provide a breakdown of the 2000 types of fees and charges for



cultural and leisure programmes/activities requiring frequent
adjustments in response to market changes

A paper dealing with the above concerns was already discussed
by the Bill Committee on 15.10.99.

Other concern

Encl.

[itr-BC-108]

Incidentally, there is a concern raised by the Bills Committee on
15 September 1999, asking ““whether the definitions of ‘occulting
sign” and ‘neon sign’ adequately cover new substances now used
for advertisement”.

As indicated in our earlier response of 8 October 1999, we have
consulted other bureaux and departments and have concluded that
there is no need to retain section 5 which prohibits a person from
exhibiting or allowing to be exhibited any occulting sign. When
this provision was introduced in 1954, the rationale behind was
that ‘occulting sign’ might cause distraction to motorist and
hence interfere with traffic. Since no established correlation
exists between the existence of ‘occulting signs’ and the number
of traffic accidents, there is no genuine need to prohibit the
erection of ‘occulting sign’ on road safety and traffic grounds.
In view of this, we will put up a CSA to delete section 5 of the
Regulation (which includes the definition of ‘occulting sign’) for
Members’ consideration.

With regard to ‘neon sign’, we are satisfied that the original
definition as contained in section 13 of the Regulation is
adequate. No amendment is therefore necessary.

Yours sincerely,

(John C. Y. Leung)
for Secretary for Constitutional Affairs
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