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Letterhead of ESTATE DOCTORS ASSOCIATION LTD.

Our ref.: EDA/263/98/O
Your ref.: CB2/HS/1/98

By fax & mail

4th January, 1999

Clerk to the Subcommittee on the Human Organ Transplant Ordinance
Legislative Council Secretariat
3/F Citibank Tower
3 Garden Road
Central
Hong Kong

Dear Sir,
Re: Human Organ Transplant Ordinance

Referring to your letter of 8 December, 1998, the EDA Council has the following comments
on the above Ordinance:-

1. Re: Establishment of Human Organ Transplant Board

1.1 It was noted from the Ordinance that the Board shall consist of 9 persons appointed by
the Secretary for Health and Welfare.

To facilitate the discussion and decision making of a Human Organ Transplant by the
Board, especially in case of emergency, we have two suggestions:-

(a) The Board should consist of 11 persons instead of 9 persons. The two
additional persons of the Board would be the Deputy Chairman and one lay
member.

(b) The Board should appoint a number of persons who are not members of the
Board to form a Panel of Assessors for the purpose of forming a quorum and
deliberating any urgent case of Human Organ Transplant whenever some
members of the Board are unable to attend a Board Meeting.

For details on the establishment of a Panel of Assessors, please refer to the Clause 21B
of the enclosed Medical Registration Ordinance regarding “Meetings of Medical
Council for purpose of an inquiry”.

Cont..../P.2



新新新新 西醫協會西醫協會西醫協會西醫協會
ESTATE DOCTORS ASSOCIATION LTD.

Our ref.: EDA/263/98/O
Your ref.:

1.2 It was noted from the Ordinance that the Chairman of the Board should not be a
registered medical practitioner.

We object to the above clause. We are of the opinion that it is absolutely unfair and
unacceptable that only the registered medical practitioners are not allowed to be
appointed as the Chairman of the Board.

According to the Equal Opportunities Ordinance, all registered medical practitioners
should have the same equal right as other people for appointment to the post of
Chairman of the Board.

2. Re: Restriction on transplants between persons not genetically related

2.1 We suggest that the following point should be added to the Ordinance:-

"In case a person(hereafter called the recipient) is unable to express his consent to
receiving a human organ from the donor, two independent registered medical
practitioners who do not have any clinical responsibility for the recipient can act on
behalf of the recipient to give consent to receiving the organ provided that there is no
objection from the immediate family members of the recipient. Then, the Board may
give its approval to the Human Organ Transplant from the donor to the recipient."

2.2.1 It was noted from the Ordinance that the person into whom the organ is to be or, as
the case may be, is transplanted must be genetically related to the person from whom
the organ is removed..................................................................(2) for the purposes of
this section a person is genetically related to ---

(a) his natural parents and children;
(b) his brothers and sisters of the whole or half blood.
(c) the brothers and sisters of the whole or half blood of either of his

natural parents; and
(d) the natural children of his brothers and sisters of the whole or half

blood or of the brothers and sisters of the whole or half blood of either
of his natural parents,

but persons shall not in any particular case be treated as related in any of those ways
unless the fact of the relationship has been established by such means as may be
prescribed by the board by regulation.....................
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2.2.2 It can easily be proved by the birth certificate or other legal document that a person is
genetically related to the immediate members of his family namely :-
(a) his natural parents and children;
(b) his brothers and sisters of the whole or half blood.

Apart from the immediate family members of a person, it is in fact very difficult for
the Board to prove within a very short time whether the recipient is genetically related
to the donor or not.

2.2.3 Therefore, we suggest that any donor who is not the immediate family member of
the recipient must declare that there is no commercial dealings in supplying his
organs for transplant into the recipient in his application to the Board for approval of
such transplant. The donor is guilty of an offence if he makes a false declaration.

3. Human Organ Transplant involving the mentally incapacitated persons

For further protection of the mentally incapacitated persons (MIP), we suggest that
consent to the removal of a organ from the MIP for transplant or consent to receiving a
organ by the MIP from the donor can only be obtained exclusively through the court
and cannot be given by the guardian of the MIP.

Thank you for your kind attention.

Yours sincerely,

Dr. Yeung Chiu Fat Henry
Chairman
Estate Doctors Association

cc: Dr. C.H. Leong )
The President, Hong Kong Medical Association )
The Chairman, the Association of Licentiates of Medical Council
of Hong Kong

) By fax & mail

The Chairman, Practising Estate Doctors' Association Ltd. )
The Chairman, Association of Private Medical Specialists )
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