
Ruling by the President on 
the charging effect of Hon LEUNG Yiu-chung’s amendment to 

the Holidays (Amendment) Bill 1998 
 
 The Hon LEUNG Yiu-chung has given notice to move Committee stage 
amendment (CSA) to the Holidays (Amendment) Bill 1998. The objective of the amendment 
is to make the Sino-Japanese War Victory Day an additional general holiday with effect from 
the year 2000. 
 
2. The views of the Secretary for Education and Manpower have been sought 
as to the charging effect of Mr LEUNG’s amendment. Mr LEUNG has also been 
invited to comment on the Secretary’s views, and the Secretary to comment on Mr 
LEUNG’s response again. I have also taken into consideration the views of the 
Counsel to the Legislature when assessing whether Mr LEUNG’s amendment has any 
charging effect. 
 
The Administration’s views 
 
3. The Secretary for Education and Manpower does not support Mr LEUNG’s CSA 
on the grounds that it will relate to Government policy and that it has charging effect as 
described in Rule 57(6) of the Rules of Procedure. His reasons are set out in paragraphs 4 to 
5 below. 
 
4. The CSA will increase the number of general holidays (other than Sundays) from 
17 days to 18 days a year, from the year 2000 onwards. This will be contrary to the 
Government’s declared policy of capping the number of general holidays to 17 days a year. 
The CSA will also extend the purposes of expenditure already authorised by statute, and 
therefore the amendment requires the recommendation of the Government. 
 
5. The CSA, if passed, will have the effect that on the day of the extra general 
holiday, Government departments would not carry out work, and banks and other 
financial institutions would not transact business. The Government would therefore 
incur a resultant loss of productivity or revenue earning capacity while it would be 
obliged to pay civil servants, and might also receive a lesser amount of revenue from 
stamp duty and like sources. Although the amount of revenue lost (or increased 
expenditure) cannot be forecast with any accuracy, it will not be a minor charge on the 
revenue and therefore cannot be ignored under Rule 57(6) of the Rules of Procedure. 
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Hon LEUNG Yiu-chung’s response to the Administration’s views 
 
6. Mr LEUNG has in turn responded to the points made by the Secretary for 
Education and Manpower. His responses are summarised in paragraphs 7 to 10 below. 
 
7. One of the reasons advanced by the Administration to object to the CSA is 
that it will be contrary to the Government’s declared policy. Mr LEUNG comments 
that this reason is not one of the restrictions laid down in Rule 57 of the Rules of 
Procedure.  
 
8. The CSA, if passed, will not have any legal effect of increasing the 
Government’s expenditure. Section 4 of the Holidays Ordinance (Cap. 149) provides 
that if required, the head of a government department can require his staff to perform 
any of their duties and functions on a general holiday. There is no provision to bind 
the Government to pay additional salaries to the civil servants working on that day. 
 
9. The CSA only seeks to declare the Sino-Japanese War Victory Day as a 
general holiday. It does not impose any reduction on the total amount of business 
transacted for the community. And it cannot be said to have directly imposed “charge” 
in the sense of reducing revenue. There are two precedent rulings in the Legislature in 
support of such view. These two precedent rulings were respectively made on Mr 
MOK Ying-fan’s CSA to the Holidays (1997 and 1998) Bill, and on Mr LAU 
Chin-shek’s private Member bill, namely the Employment (Amendment) (No. 3) Bill 
1997, which sought to add 1 May 1998 and 1 May as a statutory holiday respectively.  
 
10. The CSA will have the effect of retaining the current position as approved 
by statute. It is the Bill which seeks to alter the existing arrangement.  
 
The Administration’s further response to Mr LEUNG’s views 
 
11. In response to Mr LEUNG’s views, the Secretary for Education and 
Manpower considers that the Employment Ordinance, unlike the Holidays Ordinance, 
does not bind the Government and so the Government would not have to bear any 
new liability to grant a holiday. The assessment of whether there is charging effect 
must be made on the CSA proposed by Members, and not the Bill proposed by the 
Administration. 
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Counsel to the Legislature’s Opinion 
 
12. The views of Counsel to the Legislature are summarised in paragraphs 13 to 
16 below. 
 
13. The CSA will have the legal effect to increase the number of general 
holidays proposed in the Bill from 17 to 18 by adding the Sino-Japanese War Victory 
Day to the proposed new Schedule with effect from the year 2000.  
 
14. By virtue of sections 2 and 4 of the Ordinance, offices and works of 
Government departments should normally close or not operate unless the head of a 
relevant Government department holds the opinion that the interests of the public 
service or the convenience of the public require otherwise. This statutory regulatory 
scheme would not be changed by the proposed addition of one general holiday nor 
would the Ordinance, in the way as it is proposed to be amended, require the 
expenditure of public funds to implement this statutory scheme. The Ordinance, by 
itself, does not have the effect of requiring expenditure. 
 
15. Section 5 of the Ordinance is couched in the negative. Banks are not 
forbidden to transact business relating to negotiable instruments. The provision was 
made to tie in with how time should be computed for determining the date for 
payment of a bill of exchange. It does not regulate the substantive rights and 
obligations of parties to a bill of exchange. Nor does it forbid the entering into 
contracts which may attract a liability to pay stamp duty or other types of revenue. 
 
16. The Administration’s claim of loss of revenue may be considered as a claim 
that the proposed amendment would dispose of revenue collectable by law and 
therefore would have charging effect. In order to establish this claim, the Counsel is of 
the opinion that the President has to be satisfied that the revenue in question is 
authorised by law and the loss is due to the proposed amendment.  
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My Analysis 
 
17.  Having considered all these views, I now outline my analysis as follows. 
 
18. The forming of an opinion under Rule 57(6) could not be an exact science. It 
is a balancing act which the President has to perform by taking into consideration all 
relevant aspects, legal or otherwise. There is no restriction in the Rules of Procedure 
that CSA proposed by Members cannot relate to Government policy.  
 
19. Section 4 of the Ordinance provides an exception to the general rule 
provided by section 2 to enable a head of Government department to decide to open or 
operate any of offices or works in the interests of the public service or the 
convenience of the public. There is no legal sanction against non-compliance with 
section 2. The Ordinance does not have the effect of requiring expenditure, does not 
regulate conditions of employment and does not have the effect of varying conditions 
of employment contracts unless it has been incorporated by agreement between the 
employer and employee. The Government’s obligation to pay civil servants stems 
from the latter’s contracts with Government, and the Appropriation Ordinance 
authorises such payment. The Government can take administrative measures to cover 
the operation hours of some of its offices or works if they are opened or operated on 
that day, without incurring additional expenditure. So far, the Secretary for Education 
and Manpower has not been able to identify the exact amount of additional expenses 
for the opening of offices and works of Government departments during the additional 
holiday. In view of all these factors, I come to the conclusion that Mr LEUNG’s CSA 
would not have the necessary consequence of compelling the Government to seek 
approval for additional funds to operate its services on account of the additional 
holiday.  
 
20. The Holidays Ordinance is not legislation made for the Government to 
collect revenue. It does not regulate the substantive rights and obligations of parties to 
a bill of exchange. Nor does it forbid the entering into contracts which may attract a 
liability to pay stamp duty or other types of revenue. Therefore, it would not be 
relevant to consider productivity and revenue earning capacity in the context of this 
Ordinance.  
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The Ruling 
 
21. For the reasons given in paragraphs 18 to 20 above, I rule that Mr 
LEUNG’s amendment will not have charging effect within the meaning of Rule 57(6) 
of the Rules of Procedure. 
 
 
 
 

 
 

(Mrs Rita FAN) 
President 

Legislative Council 
23 July 1998 

 


