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Members may recall that the Legal Service Division made a report to the
House Committee on 3 March 2000 on the motion to seek the Legislative Council's
approval of the Discovery Bay Tunnel Link Bylaw ("the Bylaw") made by the Discovery
Bay Road Tunnel Company Limited ("the Company") pursuant to section 30 of the
Discovery Bay Tunnel Link Ordinance (Cap. 520) ("the principal Ordinance") (LegCo
Paper No. LS99/99-00 refers). The Bylaw provides for matters such as the order and
safety in the tunnel area; the payment of tolls; and the prohibition and restriction of
certain types of vehicles to enter or remain in the tunnel area.

2. At the House Committee meeting, we informed Members that we were
seeking clarification from the Administration on certain technical points, in particular,
issues relating to "specified vehicles" and "permitted vehicles”, whether the Bylaw
applies to the State and the legal basis for making the Bylaw apply to the Government
when the principal Ordinance itself may not apply to the State by virtue of section 66(1)
of the Interpretation and General Clauses Ordinance (Cap. 1).

3. After the House Committee meeting, the Secretary for Transport has
withdrawn the notice for moving the motion to approve the Bylaw at the Council
meeting on 15 March 2000 so that Members would have more time to study the Bylaw.

4, We have now received the Administration's reply. The gist of its reply is
summarized as follows:

(@  Section 66(1) of Cap. 1 provides that no Ordinance shall in any manner
whatsoever affect the right of or be binding on the State unless it is therein
expressly provided or unless it appears by necessary implication that the
Sate is bound thereby. "State" is defined in Cap. 1 to include the
Government. Section 26 of this Bylaw provides that the Bylaw shall
apply to vehicles and persons in the public service of the Government
except where otherwise provided. Although the principal Ordinance does
not contain express provisions which bind the State, the Administration
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considers that the principal Ordinance does apply to the Government by
necessary implication.  Under section 24(11) of the principal Ordinance,
the Company shall not charge a toll or fee for "a vehicle carrying persons
who are employed by or in the service of the Government and which are
performing duties in the tunnel area or in relation to an emergency or the
enforcement of the law". A toll or fee is, therefore, by implication
chargeable for a Government vehicle that does not fall within that
description in section 24(11). In other words, when using the Discovery
Bay Tunnel Link (“the Tunnel Link™) as an ordinary user, the Government
IS by necessary implication subject to obligations imposed under the
principal Ordinance that are applicable to other users in general, including
the obligations imposed by the Bylaw made under the principal Ordinance.
Bylaws on other private tunnels, like the Western Harbour Crossing Bylaw
(Cap. 436 sub. leg.), contain a provision similar to section 26 of this Bylaw;

Although the Bylaw applies to the Government by necessary implication,
there is nothing in the principal Ordinance (whether by express provisions
or by necessary implication) to suggest that the principal Ordinance and the
Bylaw made thereunder are binding on State organs. Accordingly, the
Administration is of the view that the principal Ordinance and the Bylaw do
not apply to State organs or their vehicles by virtue of section 66(1) of Cap.
1: and

Section 16 of the Bylaw provides that no person shall drive a vehicle
through a toll booth or an autotoll booth unless he proves to the satisfaction
of the tunnel officer that the vehicle is a specified vehicle or permitted
vehicle. Operationally, the Company will require all vehicles intending to
pass through the Tunnel link to stop immediately before the toll booths (be
they autotoll or non-autotoll booths). The tunnel officers will check
whether the vehicle concerned falls within the classes or descriptions of a
"specified vehicle™ or a "permitted vehicle”. It is only when the tunnel
officers are satisfied that the vehicle concerned is a "specified vehicle" or
"permitted vehicle" would the vehicle be allowed to proceed to a toll booth
(whether an autotoll booth or a non-autotoll booth) to pay the toll for using
the Tunnel Link. Vehicles which are not specified vehicles or permitted
vehicles will be refused entry and will be turned away before they reach the
toll booths.

With the above clarifications, we are satisfied that the legal and drafting

aspects of the Bylaw are in order.
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