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Members may recall that the Legal Service Division made a report to
the House Committee on the above Amendment Regulation on 11 February 2000
(LegCo Paper No. LS80/99-00 refers).  To recap, the Amendment Regulation
amends the Road Traffic (Traffic Control) Regulations (Cap. 374 sub. leg.) by
adding a new driving rule that prohibits a driver to use, while holding by hand or
between his head and shoulder, a mobile phone or any telecommunication
equipment, when driving a motor vehicle on a road.

2. At the House Committee meeting on 11 February 2000, Members
agreed to defer consideration of the Amendment Regulation so that Hon James To
Kun-sun would have more time to consider the meaning of "driving" in the
Amendment Regulation.

3. At the House Committee meeting on 3 March 2000, we explained to
Members how the term "driving" was to be construed by courts in the context of the
legislation in which the term appeared.  Members raised no further query on the
Amendment Regulation.

4. After the House Committee meeting on 3 March 2000, Hon James To
informed us that he would need more time to consider the Amendment Regulation
as he was concerned about the scope of application of the new driving rule proposed
in the Amendment Regulation.  The scrutiny period in relation to the Amendment
Regulation was extended under section 34(4) of the Interpretation and General
Clauses Ordinance (Cap. 1) to the Council meeting on 29 March 2000 following the
passage of the motion to extend the scrutiny period moved by Hon James To at the
Council meeting on 15 March 2000.
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5. On behalf of Hon James To, we have written to the Administration
asking for clarification on the scope of application of the new driving rule.  Hon
James To suggested that the new driving rule should not apply to stationary vehicles
and to the act of punching buttons of a mobile phone for the purpose of making a call
while holding it by hand.

6. The Administration has since given its reply to the concerns raised by
Hon James To.  The gist of its reply is as follows :

(a) if a motor vehicle is brought to a halt in a stationary position and
intended to be clear of the flow of traffic, regardless of whether or not
the engine is running, the new driving rule should not be applicable;

(b) the new driving rule will apply to situations where a driver uses a
mobile phone while holding it by hand, having stopped the motor
vehicle in front of the red traffic light signal or in a traffic jam.  "Stop-
and-go" before a traffic light or in a traffic jam forms part of the normal
traffic pattern in the driving environment of Hong Kong.  The
Administration is of the view that the whole purpose of enhancing road
safety will be defeated if the Amendment Regulation is amended to
allow the use of mobile phones in such situations;

(c) the objective of the new driving rule is to enhance road safety by
prohibiting the use of mobile phones while holding them by hand when
driving as this would affect the driver's steering and cause distraction to
the driver.  The purpose of the new driving rule would be defeated if
drivers are allowed to hold the mobile phone by hand and punch
buttons;

(d) if a driver is allowed to hold the mobile phone to punch buttons for the
purpose of making a call, it would create a loophole in the legislation as
nowadays most mobile phones contain software to enable functions such
as playing games, sending e-mails, displaying stock prices, etc.  Such
activities could cause substantial distraction to drivers.  It will go
against the whole purpose of the Amendment Regulation if drivers are
allowed to use mobile phones for such activities;

(e) although the Administration does not prohibit the use of hands-free kit
for mobile phones, it is not the Administration's intention to encourage
drivers to use mobile phones while driving.  It is recognized that a total
ban on the use of mobile phones while driving would not be possible as
there may be occasions that using mobile phones or other
communication devices when driving may be justified.  To strike a
balance, the Administration considers that the Amendment Regulation
should prohibit the use of mobile phones while holding them by hand.
This is the practice of other countries (e.g. Australia and Malaysia),
which have similar legislation controlling the use of mobile phones
while driving.
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7. Having considered the Administration's reply, Hon James To is of the
view that there is no reasonable justification to prohibit the use of a mobile phone
while holding it by hand or between the driver's head and shoulder when driving on
one hand, but allow the use of a mobile phone by placing it elsewhere when driving
on the other.  The reason is that the use of a mobile phone in the latter situation could
equally cause distraction to drivers.  Hon James To has asked the Administration to
relax the prohibition imposed by the Amendment Regulation by making the
prohibition apply to the use of a mobile phone when driving "while holding it by hand
and placing it by the ear or between the driver's head and shoulder".  The
Administration is considering his suggestion.  Hon James To has indicated that he is
considering moving an amendment to the Amendment Regulation in the event that the
Administration is not prepared to accept his suggestion.
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